to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 16.11.2018

Πολιτική

Η νίκη για τις συντάξεις και η αποδόμηση της καταστροφολογίας

Έκλεισε οριστικά το θέμα: Καμία περικοπή - Πράσινο φως και για την εφαρμογή των θετικών μέτρων


Η αποτροπή των περικοπών στις συντάξεις, όπως πιστοποιήθηκε στο χθεσινό EuroWorking Group, είναι μια μεγάλη νίκη αυτής της κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή και πριν από τα Μνημόνια τελειώσουν έθεσε αυτόν τον στόχο. Τον διαπραγματεύτηκε με αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία μέσα σε ένα περιβάλλον όπου υπήρχαν διαφορετικές στάσεις και απόψεις.

Το μήνυμα του EuroWorking Group

Στο χθεσινό EuroWorking Group "ευρέως θετικοί" ήταν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για τον ελληνικό προϋπολογισμό και την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

«Το Euro Working Group αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται ότι η εισήγηση της ελληνικής πλευράς για τον νέο προϋπολογισμό αφορούσε τόσο στην ακύρωση του νομοθετημένου μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, όσο και στην εφαρμογή ενός πακέτου θετικών μέτρων, το οποίο, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Αλέξης Τσίπρας: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες

"Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην 3η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες και επισήμανε πως θα διαψευσθούν όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία και στην περικοπή των συντάξεων.Τέλος εκανε λόγο για μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019.

Δ. Τζανακόπουλος: Το χθεσινό EWG επιβεβαιώνει ότι είμαστε εκτός μνημονιακής περιόδου

«Είναι η πρώτη φορά που μετά από 10 χρόνια ελληνικός προϋπολογισμός περιέχει μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης. Ο ελληνικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ» σημείωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, κιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Παρατηρητής της Κομοτηνής. Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξέλιξη στο θέμα των συντάξεων, «θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει και τη θέση μας ότι είμαστε εκτός πια της μνημονιακής περιόδου».

Η Ν.Δ. ψάχνει τώρα για νέο σενάριο καταστροφολογίας

Όπως αναφέρει η «Αυγή», η Ν.Δ. ψάχνει τώρα για νέο σενάριο καταστροφολογίας και επιχειρεί να απαξιώσει το κοινωνικό μέρισμα, δεδομένου ότι είχε βασίσει τεράστιες πολιτικές ελπίδες στην κοινωνική δυσαρέσκεια που θα προκαλούσε η περικοπή των συντάξεων. “Υπογράψτε χωρίς καθυστέρηση” φώναζαν όταν το ΔΝΤ απαίτησε προνομοθέτηση του μέτρου. “Δεσμευτείτε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί” είπαν στον Μοσκοβισί. “Αν δεν κόψετε τις συντάξεις, μας δυσκολεύετε” είπε, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές, ο Μητσοτάκης στη Μέρκελ.

Προέβαλαν συστηματικά κάθε επώνυμη ή ανώνυμη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που μπορούσε να ερμηνευτεί ως αδιάλλακτη. Εμφάνισαν τις περικοπές ως δεδομένες -ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης περισσότερο από όλους- σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φτιάξουν κλίμα.

Έβγαλαν «λαγούς» να εξηγήσουν γιατί η μη περικοπή είναι ολέθρια για την οικονομία. Προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση “από τα αριστερά” καταθέτοντας τροπολογία για μονομερείς ενέργειες. Το πάλεψαν μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα και με fake news, όπως το προχθεσινό των «Νέων».

Χαρακτηριστική η σημερινή οργισμένη αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., Άδ. Γεωργιάδη, που δίνει το αντιπολιτευτικό τέμπο:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)