to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:15 | 08.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Η νεολαία της κρίσης έχει τους εκπροσώπους της στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

«Η κοινωνία διψά για νέα, άφθαρτα πρόσωπα. Έχει κουραστεί από τους παλιούς πολιτικούς που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα», σημείωσαν πέντε από τους νεότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.


«Η κοινωνία διψά για νέα, άφθαρτα πρόσωπα. Έχει κουραστεί από τους παλιούς πολιτικούς που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα», σημείωσαν πέντε από τους νεότερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, όλοι τους μεταξύ 27 και 32 ετών, ηλικίες που μέχρι τώρα δεν ήταν συνηθισμένες για βουλευτές, πόσο μάλλον της Αριστεράς. Η ηλικία τους, αλλά και οι εμπειρίες τους από τους εργασιακούς χώρους, τους φέρνουν πιο κοντά στη νέα γενιά που πλήττεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία, καταστάσεις που γνωρίζουν καλά κι οι ίδιοι, καθώς δεν προέρχονται από πολιτικά τζάκια. Βρέθηκαν στη Βουλή μετά τη σημαντική εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και την εκλογή 71 βουλευτών, αλλά και τη ριζοσπαστική επιλογή αρκετών επαρχιακών νομών να στείλουν στη Βουλή «30άρηδες».

Στην «Αυγή» μίλησαν ο Β. Διαμαντόπουλος από την Καστοριά, 32 ετών, που πριν από την εκλογή του δούλευε ως τεχνικός δικτύων στον ΟΤΕ (ανένταχτος), η Π. Δριτσέλη από τα Τρίκαλα, 30 ετών, φιλόλογος (ανένταχτη), ο Αλ. Μεϊκόπουλος από τη Μαγνησία, 28 ετών, που πριν την εκλογή του δούλευε ως υπάλληλος καφετέριας, ενώ κάνει το μεταπτυχιακό του στη Σύγχρονη Ιστορία (μέλος της ΚΟΕ), η Ειρ. Αγαθοπούλου από το Κιλκίς, 27 ετών, φαρμακοποιός (ανένταχτη) και ο  Κ. Μπάρκας από την Πρέβεζα, 31 ετών, δημοσιογράφος της «Αυγής» μέχρι την εκλογή του (Νεολαία ΣΥΝ).

 

Η γενιά που πληρώνει την κρίση αντιπροσωπεύεται πια και στη Βουλή


«Οι νέοι άνθρωποι που ζουν την ανεργία αντιπροσωπεύονται πια και μέσα στη Βουλή», υπογραμμίζει η Ειρ. Αγαθοπούλου, σχολιάζοντας τη σημασία που έχει η παρουσία στα έδρανα της Βουλής μελών της γενιάς που πλήγεται περισσότερο από την κρίση. «Είμαστε μια γενιά ανθρώπων που σπουδάσαμε και τώρα κάνουμε δουλειές άσχετες με το αντικείμενό μας, δουλειές κακοπληρωμένες», τονίζει ο Κ. Μπάρκας που προσθέτει ότι «ως νέοι άνθρωποι που έχουμε βιώσει την κρίση κι ως αριστεροί βουλευτές, είναι σημαντικό να παλέψουμε για τα εργασιακά δικαιώματα των νέων».

Ο Β. Διαμαντόπουλος επισημαίνει ότι «η γενιά μας είναι η πλέον εκπαιδευμένη, με γνώση των σύγχρονων μέσων» που όμως της φέρονται ρατσιστικά, φέρνοντας το παράδειγμα του μνημονιακού εργασιακού νόμου που προβλέπει σημαντικές μειώσεις στον μισθό όσων είναι κάτω από 25 χρόνων. Ο Αλ. Μεϊκόπουλος υπογραμμίζει ότι «σήμερα οι μισθοί των νέων φθάνουν τα 300-400, ευρώ φέρνοντας το πιο παραγωγικό κομμάτι της νεολαίας αντιμέτωπο με το δίλημμα ανεργία ή μετανάστευση», ενώ η Π. Δριτσέλη συμπληρώνει ότι «η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση δημοκρατίας, υπάρχει απαξίωση των θεσμών και του κράτους. Το χειρότερο για τη νεολαία είναι ότι δεν της δίνεται διέξοδος, δεν μπορεί να κάνει κάτι δημιουργικό».

 

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στους νέους, ήταν λογική συνέπεια να εκλεγούμε"


Σχολιάζοντας την παρουσία τόσων νέων βουλευτών στα έδρανα της Αριστεράς, οι πέντε νέοι βουλευτές συμφωνούν ότι αυτό οφείλεται στη ριζοσπαστικότητα των θέσεων της Αριστεράς και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα οι αριστερές ιδέες να ξαναβρούν την επαφή τους με την σημερινή νεολαία. «Η δίψα της κοινωνίας για νέα πρόσωπα ήταν φυσιολογικό να ξεκινήσει πρώτα από την Αριστερά. Είναι η ευκαιρία η δική μας γενιά να κάνει μια μοντέρνα πρόταση» σχολιάζει ο Β. Διαμαντόπουλος που προσθέτει ακόμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σε εμάς τους ανένταχτους μια ευκαιρία».

«Τα ποιοτικά στοιχεία έδειξαν ότι τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν νέοι άνθρωποι» υπογραμμίζει ο Κ. Μπάρκας, συμπληρώνοντας ότι «τώρα δεν πρέπει να διατηρήσουμε την πεπατημένη. Τα ριζοσπαστικά στοιχεία της Αριστεράς είναι που βοήθησαν στην εκλογή πολλών τριαντάρηδων βουλευτών για τον ΣΥΡΙΖΑ». Η Π. Δριτσέλη υποστηρίζει κι αυτή ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στους νέους ανθρώπους. Έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα της νεολαίας, ήταν λογική συνέπεια να εκλεγούμε», ενώ υπογραμμίζει ότι αυτό το βήμα με την παρουσία τόσων νέων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχιστεί, τονίζοντας ότι «πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για να ασχοληθούν κι άλλοι νέοι με τα κοινά, να αναμειχθούν στα κινήματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Αλ. Μεΐκόπουλος επισημαίνει ότι «παλιότερα οι νέοι είχαν στενή σχέση με την Αριστερά, στη συνέχεια αυτή η σχέση άλλαξε. Σήμερα με την εκλογή τόσων νέων βουλευτών είναι ευκαιρία να γίνουν φορείς των αξιών της Αριστεράς, να δημιουργηθεί μια νέα σχέση Αριστεράς και νεολαίας», ενώ δεν ξεχνά ότι κι η Χρυσή Αυγή είναι ισχυρή στη νεολαία, τονίζοντας ότι «το καθήκον μας είναι να διεγείρουμε τα δημοκρατικά, προοδευτικά αντανακλαστικά της νεολαίας». Η Ειρ. Αγαθοπούλου, από τη μεριά της, σημειώνει ότι «η Αριστερά ήταν λίγο παρεξηγημένη στη νεολαία, αντιμετωπιζόταν σαν κάτι γραφικό με διεκδικήσεις που παραμένουν διεκδικήσεις. Οι νέοι είναι πάντα πιο απαιτητικοί από τους μεγαλύτερους. Οι νέοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα αυτό», για να προσθέσει ότι «οι νέοι άνθρωποι που εκλέχτηκαν είναι άνθρωποι των κινημάτων και των διεκδικήσεων».



Από την επαρχία προέρχονται οι περισσότεροι νέοι βουλευτές


Και οι πέντε συνομιλητές μας ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς σε επαρχιακούς νομούς, χωρίς να είναι οι μόνοι 30άρηδες υποψήφιοι. Η επαρχία έκανε πιο ριζοσπαστικές επιλογές από τις περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτι που οι πέντε βουλευτές αποδίδουν στους ισχυρούς μηχανισμούς και τη μεγάλη έκταση των περιφερειών αυτών, τη στιγμή που στην επαρχία η δράση και η προσωπικότητα του υποψηφίου είναι γνωστές και περισσότερο άμεσες.

«Στις μεγάλες πόλεις και τις μεγάλες περιφέρεις οι νέοι υποψήφιοι δεν έχουν την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα, ενώ οι μηχανισμοί των κομμάτων είναι πιο ισχυροί. Στη μικρή κοινωνία γνωρίζουν τη δράση του υποψηφίου» υπογραμμίζει ο Β. Διαμαντόπουλος. Ο Κ. Μπάρκας επισημαίνει ότι «πολλοί νέοι λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν από την Αθήνα στην επαρχία απ’ όπου προέρχονται. Αυτοί οι νέοι δεν θέλουν τους παλιούς πολιτικούς, γνωρίζουν ότι στα προβλήματα χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις».

«Στην κοινωνία υπάρχουν σημαντικές μετατοπίσεις, η κοινωνία ζητά άφθαρτους πολιτικούς, που δεν έχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλα. Οι νέοι βουλευτές δεν έχουν πείρα, αλλά έχουν παλμό και ψυχή» σχολιάζει ο Αλ. Μεϊκόπουλος, ενώ η Π. Δριτσέλη τονίζει ότι «το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο, η λαϊκή επιταγή είναι άφθαρτα πρόσωπα. Ο κόσμος είχε βαρεθεί τους ίδιους, τους βουλευτές από τζάκια. Εμείς οι νέοι δεν έχουμε αναμειχθεί σε σκάνδαλα και μίζες». Η Ειρ. Αγαθοπούλου τονίζει ότι «στην επαρχία το κατεστημένο και οι άνθρωποι του έχουν φθαρεί. Η τοπική κοινωνία ζητά φρέσκα μυαλά, προσωπικότητες που δεν είναι φθαρμένες, θέλει κάτι το  διαφορετικό, νέους με όρεξη για δουλειά. Στις περιοδείες οι πολίτες μας έλεγαν 'επιτέλους νέοι άνθρωποι'».

Τις συνεντεύξεις πήρε ο Κώστας Παπαγιάννης
tags: ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)