to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 24.11.2014

Κοινωνία

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και στηρίζει τις δράσεις για την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοεμβρίου: Για την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών


Οι πολλαπλές όψεις της βίας κατά των γυναικών αποτελούν την πιο άμεση και υλική έκφραση της διατήρησης ενός διαχρονικού καταπιεστικού και άνισου συστήματος κοινωνικών σχέσεων. Η ενδοοικογενειακή βία, τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα εξαναγκαστικής πορνείας, ο βιασμός, o αποκλεισμός από την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αποστέρηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού μαζί με τις διάφορες μορφές ομοφοβίας και τρανσφοβίας συνθέτουν το εφιαλτικό μωσαϊκό των κυρίαρχων μορφών ανισότητας στη σύγχρονη κοινωνία. 

H ολοένα και μεγαλύτερη διεύρυνση των κοινωνικών αντιθέσεων ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ακραίας λιτότητας έχει διαμορφώσει σήμερα ένα έδαφος ευεπίφορο για τον πολλαπλασιασμό φαινομένων άγριας σεξιστικής και ρατσιστικής βίας. Η πατριαρχική ιδεολογία αποκαλύπτεται να είναι το θεωρητικό θεμέλιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, των δικαιωμάτων και της εργασίας. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η κοινωνική συντηρητικοποίηση που προωθείται σε συνδυασμό με την επιθετική παρουσία της ακροδεξιάς στο δημόσιο χώρο ενισχύουν στερεότυπες αντιλήψεις για το φύλο και τη φυλή καλλιεργώντας ένα κλίμα αδιαφορίας ή  ανοχής απέναντι στην σεξιστική και ρατσιστική βία. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το αίτημα της εξάλειψης κάθε μορφής έμφυλης ανισότητας, η ρήξη με τις πατριαρχικές δομές που συντηρούν την σεξιστική, ομοφοβική και τρανσφοβική βία καθώς και οι κοινοί αγώνες για την ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προαπαιτούμενα για την υπηρέτηση του συλλογικού οράματος της πολιτικής ανατροπής και του μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ημέρας στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις. Ειδικότερα:

12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο κέντρο αγώνα των καθαριστριών Καραγεώργη Σερβίας 10, και δρώμενα

5.30 μ.μ. Συγκέντρωση στα προπύλαια με δρώμενα, ομιλίες, μουσική. Στη συνέχεια πορεία προς το κέντρο αγώνα των καθαριστριών.

7.00 μμ. Προβολή ταινίας «Πουλιά στο βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου, στο κέντρο αγώνα, Καραγεώργη Σερβίας

8.00μμ Καλλιτεχνικά δρώμενα στο θέατρο «Εμπρός», από την ομάδα Socartes σε συνεργασία με ομάδες φεμινιστικές και τέχνης, έως τις 00.30 - Ρήγα Παλαμήδου 2 - Ψυρρή

24/11/2014

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)