to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» για τα κοινωνικά δικαιώματα των νέων

Ο 105,5 Στο Κόκκινο δίνει βήμα στην Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του πρώτου της Συνεδρίου 6 -9 Απριλίου. Δύο μέλη της Νεολάιας ΣΥΡΙΖΑ, η Δανάη Κωνσταντινοπούλου και ο Αντώνης Γεωργαντάς, μίλησαν στον 105,5 Στο Κόκκινο και την Άντυ Κουκλάδα για τα κοινωνικά δικαιώματα των νέων. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το προσφυγικό, η ισότητα των δύο φύλων, η ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς, η στρατιωτική θητεία, η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και τα δικαιώματα των ΑμεΑ.


Για το προσφυγικό: 

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σε καθημερινή βάση και βοηθούσε στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό, τον Πειραιά κτλ. Όπως ανέφερε η Δανάη, από αυτή την εμπειρία “εισπράξαμε αισθήματα γνωμοσύνης από τους ανθρώπους αυτούς. Είναι άνθρωποι που το μόνο που ζητούν είναι το δικαίωμά τους τη ζωή και την αξιοπρέπεια.” Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι “γίναμε μάρτυρες του πρωτόγνωρου κύματος αλληλεγγύης από την ελληνική κοινωνία καθώς υπήρξε σύσσωμη ανταπόκριση στα καλέσματα αλληλεγγύης. Αυτό ήταν μάθημα και για εμάς καθώς η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως κάτι το φαντασιακό, η αλληλεγγύη είναι σύμφυτη με την έννοια της πράξης.”
 
Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε μαζικά και διάλεξε τον κόσμο της αλληλεγγύης.
Ο Αντώνης είπε πως “όταν είδαμε τους ανθρώπους στο λιμάνι του Πειραιά, ήρθε η εικόνα στο μυαλό μας από τις φωτογραφίες με τους πρόσφυγες που έρχονταν το 1922 και δημιούργησε ένα περίεργο συναίσθημα στις καρδιές μας”. Πρόσθεσε ότι “πιο πολύ είδαμε τις δυσκολίες και την υπομονή τους. Μας έδιναν τσιγάρα και νερά. Σεβόντουσαν πολύ το ότι πήγαμε εκεί να τους βοηθήσαμε και αυτό το συναίσθημα είναι ανεπανάληπτο”.
 
Τι διαφορετικό θα μπορούσε όμως να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος;
 
Το προσφυγικό ζήτημα ξεπερνά τις δυνατότητες οποιασδήποτε χώρας. “Το σημαντικό  είναι ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα με ανθρωπιά, έδωσε ένα μάθημα ανθρωπιάς στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και αυτό βοήθησε να διαμορφωθεί τέτοιο κλίμα και εντός της ελληνικής κοινωνίας”, σημείωσε η Δανάη. 
 
Η Νεολαία υπενθύμισε τον τρόπο με τον οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τους πρόσφυγες, οι οποίες το μόνο που έλεγαν ήταν ότι τους χαλούσαν την αισθητική καθώς βρίσκονταν στις πλατείες και η μόνη λύση που είχαν δώσει ήταν να τους κλείσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τους αντιμετώπιζαν σαν να ήταν παραβατικοί.
 
Η Νεολαία κατάφερε να “μιλήσει” με τους νέους ανθρώπους για την έννοια της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.
“Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη εικόνα, ότι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται από πόλεμο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εισβολείς. Βγήκαμε στα σχολεία ενημερώσαμε μαθητές. Ήταν ένα φυσικό πράγμα που ως αριστεροί άνθρωποι που έχουμε μετάσχει σε τόσα κινήματα και αγώνες ενάντια στο ρατσισμό, μας βγήκε φυσικό να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε αυτά τα ζητήματα”.
 
Ωστόσο το ζήτημα είναι τι πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να σταματήσουν τα ρατσιστικά φαινόμενα. Κοινή παραδοχή ήταν ότι η ΕΕ έχει μια τάση να κλείνει τα μάτια σε οποιοδήποτε πρόβλημα. “Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει τα μάτια της, να δει το πρόβλημα, να συζητήσει υπέυθυνα γύρω από αυτό, να δώσει μια ουσιατική λύση”, τόνισε η Δανάη.
 
Θέση της Νεολαίας είναι ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το παρατείνει. Η ΕΕ δεν μπορεί να μεταθέτει το προσφυγικό αποκλειστικά στην Ελλάδα, γιατί ειναι ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές. Θέση της Νεολαίας είναι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους με ανθρώπινες συνθήκες. Η άνοδος του ρατσισμού πρέπει να λυθεί με ένα ανθρώπινο πρόσιμο και όχι με την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ατζέντας. 
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη της Νεολαίας για συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές νεολαίες για την συνδιοργάνωση αντιρατσιστικών δράσεων, ο Αντώνης επισήμανε ότι “προφανώς υπάρχει. Στο συνέδριό μας θα έρθουν 12 αδελφά κόμματα της αριστεράς από όλη την ΕΕ. Οι νεολαίες των κομμάτων θα συνεδριάσουμε από κοινού και θα βάλουμε το στίγμα κοινής δράσης για το προσφυγικό. Είναι ανάγκη για όλη την Ευρώπη να υπάρξει ένα κίνημα αλληλεγγύης”. 
 
Για την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα σχολεία, η Νεολαία βρέθηκε έξω από όποιο σχολείο υπήρχε ανάγκη για να αποτραπεί η δράση της ΧΑ η οποία απέκλειε την είσοδό τους στα σχολεία. 
 
Στόχος της νεολαίας είναι δράσεις και παρεμβάσεις για την ένταξη των προσφύγων στον  παραγωγικό ιστό της χώρας. Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, είναι σχέδιο ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία με σεβασμό της γλώσσας, της κουλτούρας και του πολιτισμού τους. Είναι αναγκαία η αντιρατσιστική εκπάιδευση και η διαμόρφωση των βιβλίων για να προάγεται ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Η πολιτεία πρέπει να έχει μέριμνα ώστε οι διαδικασίες ιθαγένειας να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις ενώ θα έρπεπε να καταργηθούν οι κλειστές δομές και να αντικατασταθούν με ανοιχτές προκειμένου να συμβάλλουν στην ενσωμάτωση, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις θέσεις εργασίας. 
 
Για τις ΜΚΟ, ο Αντώνης είπε ότι “οι ΜΚΟ πρέπει να ελεχγθούν και ο καλύτερος τρόπος είναι η Ελλάδα να λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να στελεχώνει με συγκεκριμένους ανθρώπους τις οργανώσεις αυτές για να μην παίζουν βρώμικα παιχνίδια”.
 
Φύλο & Σεξουαλικότητα:
 
“Οι γυναίκες μετέχουν σε μικρότερο ποσοστό στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό ενώ η θέση τους στον εργασιακό τομέα και τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι χαμηλή”, ανέφερε η Δανάη. 
 
Όσον αφορά την ποσόστωση των γυναικών σε κρατικές θέσεις, ο Αντώνης σημείωσε ότι “στην αριστερά προτάσσουμε αυτά τα ζητήματα αλλά έχουμε πρόβλημα σεξισμού, σπάνια βλέπουμε κεντρικά στελέχη γυναίκες”. Ωστόσο όπως σημείωσε, η τομή που θα γίνει στο καταστατικό του συνεδρίου είναι ότι για “πρώτη φορά εκτός από την ποσόστωση του 30% των γυναικών για όλα τα όργανα, οι θέσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από γυναίκες θα μείνουν κενές. Αυτό το κάνουμε γιατί δεν γίνεται να μην υπάρχουν γυναίκες στελέχη και εύχομαι να περάσει στην ελληνική Βουλή και στους νόμους και να μπαίνει το 50% των γυναικών σε τέτοιες θέσεις. Είναι πολυ θετικό.”
 
Αναφορικά με το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, “εμείς διεκδικούμε έναν ενιαίο νόμο για τη βία κατά των γυναικών τόσο για την ενδοοικογενειακή βία όσο και για την βία στην εργασία και την κοινωνία ευρύτερα. Εμείς διεκδικούμε υλοποίηση προγραμμάτων για την πρόληψη της έμφυλης βίας με στόχο την άρση των έμφυλων στερεοτύπων. Προτάσσουμε την αναβάθμιση των υποστηρικτικών δομών για γυναίκες και διεκδικούμε αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση εγκλημάτων όπως ο βιασμός και η εμπορία γυναικών (trafficking)”, σύμφωνα με τη Δανάη.
 
“Η κοινωνία, θα μπορούσε να γίνει πιο πολύχρωμη”, σημείωσε ο Αντώνης. “Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας θα έχουν και τα ίδια δικαιώματα με όλους αλλά θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα”.
“Πρέπει ως κοινωνία να μάθουμε να σεβόμαστε το διαφορετικό, να αποκτήσουμε κουλτούρα αποδοχής της ετερότητας. Η κυρίαρχη αντίληψη δεν επιτρέπει σε ανθρώπους που παρεκκλίνουν αυτό που θεωρείται ως νόρμα, να υπάρχουν”, πρόσθεσε η Δανάη. 
 
Ο αγώνας για τα δικαιώματα και την ισότητα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αποτελεί μέρος του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση, ήταν το μήνυμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Η Νεολαία, όπως εξέφρασε η Δανάη, “διεκδικεί την αντιμετώπιση της λογικής διάκρισης από την πολιτεία λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς και την απαγόρευση της ρητορικής μίσους με επιβολή νομικών κυρώσεων και τη θέσπιση πολιτικού γάμου με ίσα δικαιώματα όπως ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια.”
 
“Δεν μπορώ να καταλάβω καν γιατί είναι αμφιλεγόμενο το ζήτημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια”, είπε ο Αντώνης. “Δεν είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος ότι είναι καλύτερο τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ιδρύματα και όχι σε σπίτια και δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι η σεξουαλικότητα ενός παιδιού θα είναι κακή άμα είναι ομόφυλη”.
 
Για την στρατιωτική θητεία, πρόταση της Νεολαίας είναι η μείωσή της στους 7 μήνες και καθιέρωση ισόχρονης εναλλακτικής θητείας, αύξηση της αποζημίωσης των στρατευμένων τουλάχιστον στο 50% του κατώτατου μισθού και θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος στην ολική άρνηση στράτευσης.
Ο Αντώνης, σχετικά με το ζήτημα του debate που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ για την στρατιωτική θητεία στα 18, τόνισε ότι “είναι λογικό η νεολαία του Μάκη του Βορίδη θέλει μια αυταρχική στρατιωτικοποιημένη κοινωνία όπου οι νέοι δεν θα έχουν επιλογή, την ώρα που εμείς μιλάμε για περισσότερες ελευθερίες”. 
 
Για την νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, τα παιδιά είπαν ότι αυτό δικαιώνει τους ανθρώπους που είχαν σοβαρές ασθένειες. “Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν νομοθετήματα που αντιμετωπίζουν τους χρήστες ως κοινούς εγκληματίες και με αυτό τον τρόπο τους περιθωριοποιούν και αφαιρούν το δικαίωμά τους στη θεραπεία”.
 
Σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ο Αντώνης σημείωσε ότι “πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες για να υπάρχει προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να έχουν εύκολη πρόσβαση στα ΜΜΜ. Είναι τα δύο πρώτα βήματα για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι αξιοπρέπεια στη ζωή τους”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)