to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μιλά «στο Κόκκινο» για την εργασία των νέων στις μέρες μας

Ο 105,5 Στο Κόκκινο δίνει βήμα στην Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του πρώτου της Συνεδρίου 6 -9 Απριλίου.


 Δύο μέλη της Νεολάιας ΣΥΡΙΖΑ, η Σόνια Φίλιππα Ράπτη και ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, μίλησαν στον 105,5 Στο Κόκκινο και την Άντυ Κουκλάδα, ενόψει του 1ου Συνεδρίου της οργάνωσης, για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ανεργία, η αδήλωτη εργασία, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τα προβλήματα των νέων σήμερα. 

“Οι μηχανικοί είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, δεν υπάρχουν επιλογές”, ανέφερε η Σόνια η οποία εδώ και 10 μήνες αναζητά εργασία. Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος μίλησε για τις επιλογές που ακολουθούν οι νέοι σήμερα: “Η πρώτη”, όπως επισήμανε “είναι να φύγουν στο εξωτερικό να βρουν εργασία, ενώ η δεύτερη είναι να αποδεχτούν να μείνουν στην Ελλάδα να αναζητούν εργασία αμισθή πολλές φορές ή χωρίς α είναι ασφαλισμένοι. Αυτή είναι μια κατάσταση που δε τους δίνει ελπίδα για το μέλλον”.

 
Αναφορικά με το κενό που υπάρχει μεταξύ των Πανεπιστημίων και της διασύνδεσής τους με τη αγορά εργασίας, τα παιδιά είπαν ότι τα ΑΕΙ αποτελούν χώρους κατάρτισης σε αντικείμενα με χρησιμότητα.
 
“Αν έδινα μια συμβουλή στους νέους ανθρώπους, αυτή θα ήταν να μην διαλέγουν Πανεπιστήμια με βάση την επαγγελματική κατάρτιση, διότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν σχολές που συνδέουν τους φοιτητές με την αγορά εργασίας”, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κωνσταντίνος. Ο ίδιος τόνισε ότι “η λύση θα έρθει μέσα από την οργάνωση και τη συλλογική διεκδίκηση για την αλλαγή της κατάστασης”.
 
Σύμφωνα με τη Νεολαία, τα Πανεπιστήμια και η έρευνα πρέπει να καθορίζονται με τις κοινωνικές ανάγκες. Φυσικά στόχος της Νεολαίας είναι να υπάρχουν Πανεπιστήμια που θα κατοχυρώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, θα τους καταρτούν πλήρως και θα παρέχουν όλο το γνωστικό πεδίο και τα εφόδια για να βγουν στην αγορά εργασίας.
 
Για να σταματήσει το brain drain, πρέπει να υπάρχει σχέδιο που θα δινει τη δυνατότητα οι νέοι να παραμένουν στη χώρα. Αυτό προϋποθέτει τη στήριξη της έρευνας και των νέων ερευνητών προκειμένου να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Επίσης, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η σύνδεση της έρευνας με τις κοινωνικές ανάγκες και με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου (παραγωγική ανασυγκρότηση). 
“Για να σπάσουμε το κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό, απαιτείται ένα σχέδιο που θα στοχεύει στη μείωση της νεανικής ανεργίας, θα δίνει κίνητρα στους νέους που παραμένουν στη χώρα να δημιουργούν και να παράγουν”, σημείωσε ο Κωνσταντίνος.
 
Αναφορικά με την επαναφορά των ΣΣΕ:
“Είναι οξυγόνο για μια αριστερή κυβέρνηση να επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οφείλουμε να δώσουμε περιεχόμενο και νόημα στις ΣΣΕ, στη συλλογική δράση ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος που τώρα είναι σε ύφεση”, δήλωσε η Σόνια απαντώντας στην ερώτηση για το αν η επαναφορά των ΣΣΕ θα έλυνε τα προβλήματα της επισφάλειας. “Διακύβευμα είναι η αλλαγή των συσχετισμών στους κοινωνικούς μας χώρους”, πρόσθεσε.

Σόνια Φίλιππα - Ράπτη

Ευέλικτες μορφές απασχόλησης:
“Η επισφάλεια δεν εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά προϋπήρχε. Η κρίση ουσιαστικά βοήθησε στη ενίσχυση της ενοικιαζόμενης εργασίας, στα “μπλοκάκια”, στην ενίσχυση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας”, σύμφωνα με τη Σόνια. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι “αυτή η υποτίμηση της εργασίας που ισχύουν με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας, έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλέον μια κανονικότητα και να βοηθά στην εκμετάλλευση και να διογκώνει την εργοδοτική αυθαιρεσία”.
“Η επισφάλεια οδηγεί του νέους στην αποχή από συλλογικές διεκδικήσεις” πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος.
 
“Η επαναφορά των ΣΣΕ είναι μια ανάγκη αλλά δεν μπορεί να γίνει με ένα νόμο”, τόνισε η Σόνια, η οποία σημείωσε ότι “ούτε η ταξική πάλη μπορεί να γίνει με ένα νόμο γι'αυτό το διακύβευμα είναι να γίνει αλλαγή των συσχετισμών.Ουσιαστικά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει με τον αγώνα της ότι μπορεί να κερδίζει συλλογικές μάχες και να βάλει το δικό της “λιθαράκι” στη προσπάθεια για καλυτέρευση της καθημερινής ζωής.”
 
Η Νεολαία κάλεσε μέσω των εκπροσώπων της όλα τα νέα παιδιά να ενταχθούν στην οργάνωση, προκειμένου οι δράσεις τους να είναι πιο αποτελεσματικές.
 
Στην ερώτηση αν η Νεολαία μπορεί ακόμα και να συγκρουστεί με κυβερνητικές πολιτικές, η Σόνια τόνισε ότι “ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να φέρει τις ΣΣΕ, η νεολαία δεν θα σταματήσει να παλεύει για αυτό”.
Από την πλευρά του ο Κων/νος, είπε ότι “η κυβέρνηση μπορεί να τροφοδοτηθεί από ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα ζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων”.
 
Ποια όμως είναι η πρόταση της Νεολαίας για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας;
 
Σύμφωνα με την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεγάλη σημασία η παραγωγική ανασυγκρότηση. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να υπάρχει στήριξη νεών ερευνητών για να μη διαφεύγουν στο εξωτερικό, να υπάρχει ένα σχέδιο για τους νέους αγρότες με τη στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
 
Για τις οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας, άποψη της Νεολαίας είναι ότι συνιστούν μια “ανακύκλωση” της ανεργίας. Αυτά τα προγράμματα ήταν στον πυρήνα του σχεδίου του νεοφιλελευθερισμού τα προηγούμενα χρόνια. Τα ΚΕΚ ήταν ένα πεδίο κερδοφορίας για τα ιδιωτικά συμφέροντα. 


Άντυ Κουκλάδα, δημοσιογράφος

Για τον υποκατώτατο μισθό, η Σόνια είπε ότι “αποσκοπεί να δώσει κίνητρα στους εργοδότες να προσλάβουν νέους ανθρώπους για να μειώσουν το κόστος της εργασίας. Αυτό συνιστά μια μισθολογική διάκριση. Θέση μας είναι φυσικά η άμεση κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ”.
 
“Η εργοδοτική αυθαιρεσία τείνει να γίνει μια κανονικότητα και η συλλογική δράση είναι η απάντηση”, σύμφωνα με τη Σόνια. “Συνιστά μια επιτακτική ανάγκη η στελέχωση του ΣΕΠΕ και η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του”.
 
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει σε κινητοποιήσεις όπου υπάρχουν περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και σε απεργιακές περιφρουρήσεις. Οι βασικές της διεκδικήσεις είναι: η επαναφορά των ΣΣΕ, η οργάνωση όλων των νέων στα σωματεία τους και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.
 
Καταλήγωντας, ο Κωσταντινος τόνισε ότι “Αν θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στους νέους είναι να σπάσουμε το φόβο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, να συμμετέχουμε και να αγωνιζόμαστε”.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)