to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 22.10.2014

Πολιτική

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 23/10

Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 23/10


Το τελευταίο διάστημα, και με αποκορύφωμα την τελευταία βδομάδα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα νέα ήθη διοίκησης των Πανεπιστημίων που εισάγει η πρυτανική αρχή του ΕΚΠΑ και ο νέος Πρύτανης κος Φορτσάκης, σε αγαστή συνεργασία – αν όχι εντεταλμένη υπηρεσία – με την κυβέρνηση: δυνάμεις καταστολής έξω από τις σχολές και σεκιούριτι μέσα σε αυτές, εργαζόμενοι κλειδωμένοι στα γραφεία τους για να μην έρθουν σ’ επαφή με τους φοιτητές, κατασυκοφάντηση οποιουδήποτε αντιστέκεται και αντιδρά, ακόμα και βουλευτών κι ακαδημαϊκών.

Δε μας κάνουν καθόλου εντύπωση τα παραπάνω. Πρόκειται για μια πρυτανική αρχή, όχι τη μόνη αλλά σίγουρα την πρωτοπόρα σ’ αυτήν την κούρσα συντηρητισμού κι οπισθοδρόμησης, η οποία τίποτα δεν έχει να πει για τα μεγάλα ζητήματα του ελληνικού πανεπιστήμιου, την τεράστια υποχρηματοδότηση, τα άπειρα ακαδημαϊκά και οργανωτικά προβλήματα που έχει προξενήσει η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση, το σκόπιμο βύθισμα των ελληνικών πανεπιστημίων στην παρακμή προς όφελος των ιδιωτικών σχολών που ανοίγουν η μία μετά την άλλη.

Μια τέτοια, λοιπόν, πρυτανική αρχή είναι λογικό να φοβάται όταν είναι ν’ αντικρύσει φοιτητές και να προτιμά να θωρακίζεται με ΜΑΤ και σεκιούριτι, παίζοντας το χαρτί της «τάξης κι ασφάλειας» αλλά και της συκοφάντησης, προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τα πραγματικά προβλήματα και να εμπεδώσει τη συντηρητική μετάλλαξη του Πανεπιστημίου με όχημα το φόβο και την τρομοκρατία.

Εμείς είμαστε σαφείς. Οι φοιτητές που αντιστέκονται βάσει των συλλογικών τους αποφάσεων, δε θέλουν το Πανεπιστήμιο κλειστό, αντίθετα το κρατάνε ανοιχτό, κόντρα στον αυταρχισμό των «κεκλεισμένων θυρών». Το «τεταμένο κλίμα» και η «ανωμαλία» στα ιδρύματα δεν είναι ευθύνη των φοιτητών που διεκδικούν το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς σπουδές και στη φοιτητική μέριμνα. Όσο το νεοφιλελεύθερο, αντιδραστικό όραμα της κυβέρνησης και των πρόθυμων διοικήσεων θα βαθαίνει, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται για το πανεπιστήμιο να φέρει σε πέρας το ακαδημαϊκό έργο του και να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία όπως θα όφειλε.

Μόνη διέξοδος απ’ αυτήν την κατάσταση είναι ένα μαζικό φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα που θ’ απαιτεί την πτώση αυτής της κυβέρνησης και την ανατροπή του νέου καθεστώτος που πάει να εγκαθιδρυθεί στα πανεπιστήμια, βάζοντας στο επίκεντρο τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα: τις ανάγκες, τα δικαιώματά, τις δυνατότητές και τα όνειρά μας.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Για ένα Πανεπιστήμιο των αναγκών, για μια εργασία με δικαιώματα και μια ζωή με αξιοπρέπεια. Για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρά μας.

Όλες και όλοι, την Πέμπτη 23/10 στις 12:00, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)