to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 28.08.2018

Κοινωνία

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

«Η θεσμική κατάργηση του υποκατώτατου μισθού συνιστά το πρώτο, εξαιρετικά θετικό βήμα και πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Οι εργαζόμενοι/ες, οι νέοι/ες είναι αναγκαίο να διεκδικήσουν, μέσα από τα σωματεία τους και μέσα από συλλογικούς αγώνες, την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και την περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων τους», τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της


Αναλυτικά η νακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού:

Στη σημερινή ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης για τον υποκατώτατο μισθό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που θεσπίστηκε το 2010 και παγιώθηκε το 2012 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την κυβέρνηση του τραπεζίτη Λ. Παπαδήμου, εισήγαγε μία κατάφωρη διάκριση σε βάρος των νέων εργαζομένων, που είδαν μέσα σε ένα χρόνο το μισθό τους να μειώνεται περισσότερο από 30%, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που ίσχυε ως τότε. Φυσικά, η «σύλληψη» για τη θεσμοθέτηση του υποκατώτατου μισθού αποτέλεσε μία ακόμη έκφανση της επίθεσης, που κορυφώθηκε στα χρόνια της κρίσης, απέναντι στον κόσμο της εργασίας και ιδίως απέναντι στους νέους και τις νέες.

Η εξαγγελία της κατάργησής του διορθώνει μία χρόνια αδικία και διαμορφώνει μία προοπτική για την πιο αξιοπρεπή διαβίωση των νέων ανθρώπων. Πολύ περισσότερο, σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας για ανάκτηση και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, με στόχο την ανατροπή του «εργασιακού Μεσαίωνα».

Η θεσμική κατάργηση του υποκατώτατου μισθού συνιστά το πρώτο, εξαιρετικά θετικό βήμα και πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Οι εργαζόμενοι/ες, οι νέοι/ες είναι αναγκαίο να διεκδικήσουν, μέσα από τα σωματεία τους και μέσα από συλλογικούς αγώνες, την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και την περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων τους.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας, διεκδικώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι σε περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για τη μείωση του χρόνου εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)