to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μπορεί και πρέπει να συγχρονίσει τα βήματά του με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, που απειλείται πλέον με μη αναστρέψιμες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές απώλειες.


Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η Ελλάδα και οι Έλληνες στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, οφείλεται κατά μέγα μέρος σε πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτές δεν είναι τυχαίες. Πρόκειται για αποτυχία ταυτοτική για την ΝΔ, της ακραίας νεοφιλελεύθερης παλινόρθωσης με αυταρχικά μέσα. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο επειδή έχει ανεπαρκείς υπουργούς, αλλά κυρίως επειδή αρνήθηκε να λάβει μέτρα που θα ενδυνάμωναν σε μια κρίσιμη στιγμή, το κράτος πρόνοιας, το ΕΣΥ, το εκπαιδευτικό σύστημα μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Για την ΝΔ, όσο υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά σχολεία όλα πάνε καλά. Δεν την ενδιαφέρει η μονιμότερη ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δεν διδάχθηκε τίποτα από την επιτυχή πρώτη αντιμετώπιση της πανδημίας, αντίθετα απέδωσε τις δάφνες στον εαυτό της και όχι στην παλλαϊκή υιοθέτηση των υγειονομικών μέτρων με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης.

Προσπάθησε να αγιοποιήσει τους συνεργάτες της και να εκμεταλλευτεί πολιτικά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, την ίδια στιγμή που εγκατέλειπε το ΕΣΥ κυριολεκτικά στην τύχη του. Ούτε γιατρούς προσέλαβε, ούτε νέες ΜΕΘ άνοιξε, ούτε τηλεκπαίδευση οργάνωσε. Και σα να μην έφτανε αυτό, εγκατέλειψε εργαζόμενους και επιχειρήσεις στην τύχη τους εκθέτοντάς τους σε ένα ανεύθυνο και χωρίς σχέδιο, γενικό άνοιγμα του τουρισμού.

Γιατί όλα αυτά; Μα γιατί υπάρχει ιδεολογικό άβατο στο μυαλό των νεοφιλελεύθερων. Ας δίνει την μάχη το ΕΣΥ που χρειάζεται στήριξη - η δική τους προσέγγιση δεν αλλάζει! Εκείνοι προτιμούν να στηρίξουν τους κλινικάρχες αντί τα δημόσια νοσοκομεία. Προτιμούν να αποκομίσουν κέρδος τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από την πανδημία παρά να την αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα δημόσια.

Ας καταρρέει η Παιδεία λόγω των ασυνάρτητων περιόδων καραντίνας. Προτιμούν να
επιβιώσει η ιδιωτική εκπαίδευση με το συγκριτικό πλεονέκτημα των πόρων που διαθέτει αλλά όχι και να αποκτήσουν οι "κατώτερες" τάξεις laptop και γρήγορο ίντερνετ.

Ας καταρρέει η οικονομία και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ας διογκώνεται η ανεργία. Εκείνοι περνούν νομοσχέδια απαγόρευσης των αντιδράσεων και πτώχευσης των επαγγελματιών.

Και μπορεί η πανδημία να απέδειξε πασιφανώς πόσο χρειάζεται το κράτος πρόνοιας και η στήριξη της οικονομίας με δημόσιες δαπάνες στις δύσκολες ώρες, το ιδεολογικό τείχος όμως, της σημερινής ακραία νεοφιλελεύθερης ΝΔ βρήκε στην πανδημία, την ευκαιρία να "κυβερνήσει" χωρίς αντιδράσεις, νομοθετώντας σε περίοδο επιδοματικής επιβίωσης των πολλών και μη δυνατότητας μετακινήσεων και λειτουργίας της αγοράς. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα περνούσε καθόλου εύκολα ο πτωχευτικός νόμος-καρμανιόλα ή οι απαγορεύσεις συνδικαλισμού και απεργίας.

Για το ιδεολογικό άβατο της ΝΔ, η δυστυχία των πολλών είναι η ελπίδα των λίγων. Κουφοί στην πραγματικότητα, τυφλοί στις ανάγκες της κοινωνίας, αμετανόητοι στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα τους. Το μόνο που φρόντισαν και με το παραπάνω είναι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Επιδότησαν την προπαγάνδα αδρά, απροκάλυπτα και χωρίς αιδώ, ξανά και ξανά, δημιούργησαν ένα σκοτεινό σύστημα παραπληροφόρησης με ενιαίο κέντρο και ενίσχυσαν παράλληλα τους κατασταλτικούς μηχανισμούς λες και εμφανίστηκε νέος εχθρός, βλέπε: διορισμοί συνοριοφυλάκων… στην Τρίπολη, νέος εξοπλισμός στα ΜΑΤ και τα άλλα συναφή τμήματα της αστυνομίας, περιπολικά και μοτοσικλέτες. Την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται σε μια άνιση μάχη χάνοντας κάθε λίγα λεπτά ασθενείς από επιπλοκές του κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ στρέφει το ενδιαφέρον της στους πιθανούς κινδύνους από την αντίδραση των ασθενέστερων, πτωχευμένων και ασθενούντων. Επιτίθεται απρόκλητα στις πορείες, στήνει παγίδες προπαγάνδας στην Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις και πυροβολεί με προπαγάνδα από τα επιδοτούμενα ΜΜΕ διασπείροντας φόβο. Την ώρα που κάθε μισάωρο χάνουμε δυο ανθρώπους από την πανδημία, εκείνοι παραμυθιάζουν τον κόσμο με οδικούς χάρτες εμβολιασμού, για ένα εμβόλιο που ακόμη δεν έχει εγκριθεί επίσημα.

Στα ΜΜΜ οι εργαζόμενοι παίζουν τη ζωή τους επειδή η κυβέρνηση οκτώ μήνες δεν φρόντισε τίποτα, στις εκκλησίες δεν υπήρξε έλεγχος και φροντίδα για τους πιστούς, στους επαγγελματίες επιφυλάχθηκε πτωχευτική γενοκτονία για όσους επιβιώσουν της πανδημίας.

Για τους μαθητές, μια ανεπαρκής τηλεκπαίδευση.

Οι ιδεολογικές εμμονές της σημερινής ΝΔ με την ακροδεξιά πατερίτσα, είναι επικίνδυνες για τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Έχουν την ολοκληρωτική ευθύνη της μαύρης εξέλιξης του δεύτερου κύματος και η αντικατάστασή τους με μια εθνική προσπάθεια, άμεσα απαιτητή κρίνεται επιβεβλημένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μπορεί και πρέπει να συγχρονίσει τα βήματά του με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, που απειλείται πλέον με μη αναστρέψιμες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές απώλειες.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το έτος 2021

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)