to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 10.10.2013

Κοινωνία

Η νεοφασιστική απειλή στα χρόνια του μνημονίου: Πολιτική και νομική αντιμετώπιση

Της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Δικηγόρων


Εδώ και χρόνια το αντιφασιστικό κίνημα καταγγέλλει τις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Βιαιοπραγίες κατά μεταναστών και αριστερών αγωνιστών, επιθέσεις, ξυλοδαρμοί, σωματικές βλάβες ακόμη  και φόνους.

Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε ότι η Χρυσή Αυγή δεν δρα μόνη της. Δρα σε αγαστή συνεργασία με τα σώματα ασφαλείας, τους αστυνομικούς και τα ΜΑΤ, με το «βαθύ κράτος», τμήματα της ΕΥΠ και επιχειρηματίες, υπό τις θωπεύσεις του μιντιακού κατεστημένου της χώρας. 

Διεθνείς οργανώσεις και δημοκρατικά ΜΜΕ κατήγγειλαν τα ίδια στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, αλλά απευθύνονταν συνεχώς σε «ώτα μη ακουόντων».

Ετσι το φίδι  πρόλαβε να επωάσει τ’ αυγά του, να δηλητηριάσει συνειδήσεις, να ψαρέψει στα θολά νερά  της κοινωνικής καταστροφής και της πολιτικής ανυποληψίας των κρατικών θεσμών.

Χρειάστηκε  ο φόνος του Παύλου Φύσσα, του αντιφασίστα καλλιτέχνη απ’ τους νεοναζί  , ο ξεσηκωμός της δημοκρατικής ελληνικής κοινωνίας αλλά και οι πιέσεις από το εξωτερικό ( πόσο υποκριτική η «δημοκρατική ευαισθησία» της Ε.Ε και του αμερικανοϊσραηλινού παράγοντα!!!), ώστε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά να αναθέσει στον «ανήξερο» έως τώρα κ. Δένδια, «να εξαφανίσει τη Χρυσή Αυγή».

Ετσι ζούμε τις τελευταίες ημέρες ένα  δικαστικό και τηλεοπτικό σήριαλ, που κάθε δημοκράτη και αντιφασίστα πολίτη αυτής της χώρας γεμίζει με ανάμεικτα συναισθήματα ικανοποίησης αλλά και βαθειάς ανησυχίας για τον τελικό στόχο της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Τα ερωτήματα διατυπώνονται αμείλικτα:

  • Τι προβλέπει το σύνταγμα και πόσο σύμφωνες μ’ αυτό είναι οι ενέργειες  της κυβέρνησης;
  • Μπορεί το αμφιλεγόμενο άρθρο 187 ΠΚ «περί εγκληματικής οργάνωσης»  να χρησιμοποιείται από το δικαστικό και πολιτικό σύστημα , προκειμένου να εξοντώνει πολιτικούς εχθρούς;
  • Μπορεί η «πάταξη» της Χ.Α  να καταστεί το άλλοθι για την «πάταξη» κάθε μαζικής, οργανωμένης, λαϊκής  αντίστασης, όπως άλλωστε προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μέσω των αλληλοτροφοδοτούμενων «θεωριών των δύο άκρων» και του δήθεν «συνταγματικού τόξου»;
  • Ποιος ορίζει τα άκρα αυτού του «συνταγματικού τόξου»;
  • Μήπως οδεύουμε ολοταχώς σε έναν Κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό;

Γίνεται όλο και πιο φανερό για το αντιφασιστικό, λαϊκό, δημοκρατικό κίνημα, ότι το σύστημα με την επιλογή του ελέγχου τμημάτων της Χρυσής Αυγής, προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να μετακινήσει την πολιτική ατζέντα από τα θανάσιμα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης  και τους ταξικούς αγώνες, σ’ ένα ασαφές τοπίο του «νόμου και της τάξης» γενικώς,  χρησιμοποιώντας το θυμικό του φόβου πλατιών λαϊκών μαζών, ενώ ταυτόχρονα προκειμένου να επιβιώσει και να σταθεροποιηθεί περαιτέρω, δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας με το «αμερικανοϊσραηλινό τόξο».

Θα το ανεχθούμε ;

Για όλα τα παραπάνω θα συζητήσουμε με τους Γιώργο Κατρούγκαλο (Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου), Τασία Χριστοδουλοπούλου (Δικηγόρο), Δημήτρη Μπελαντή (Δικηγόρο) και Δημήτρη Ψαρρά (Δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών) στην εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Δικηγόρων, την 15-10-2013, ημέρα Τρίτη, στην Αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Αθήνα 09-10-2013

Η Συντονιστική Επιτροπή της 

Ριζοσπαστικής Αριστερής, Κίνησης Δικηγόρων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)