to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 02.12.2023

Διεθνή

Η Νέα Ζηλανδία παίρνει πίσω τον σκληρό αντικαπνιστικό της νόμο

Τέλος για τον πολυσυζητημένο αντικαπνιστικό νόμο, που στόχευε στην «ανατροφή της πρώτης γενιάς» που «δεν θα έχει καπνίσει ποτέ», υπό τον φόβο άνθησης της μαύρης αγοράς. Τα κρατικά έσοδα από τις πωλήσεις καπνικών προϊόντων θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση φοροαπαλλαγών


Μία από τις πιο επιδραστικές πρωτοβουλίες σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο ανακαλεί η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Ζηλανδίας, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και θα υπάρξει περιθώριο για περισσότερες φοροαπαλλαγές. Ο λόγος για τον πολυσυζητημένο αντικαπνιστικό νόμο, που στόχευε στην ανατροφή της πρώτης γενιάς που δεν θα έχει καπνίσει ποτέ, στη μείωση των εύκολα αποτρέψιμων θανάτων και στον περιορισμό των υγειονομικών δαπανών.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Κρίστοφερ Λούξον, αιφνιδίασε την τοπική και παγκόσμια κοινωνία, ανακοινώνοντας την άρση του αντικαπνιστικού νόμου, ο οποίος ανέβαζε σταδιακά τη νόμιμη ηλικία για αγορά καπνικών προϊόντων, ώστε τελικά να απαγορευθεί πλήρως σε όσους γεννήθηκαν από το 2009 και έπειτα. Στο πλαίσιο των κανονισμών που ξεκίνησαν να υιοθετούνται πέρυσι και επρόκειτο να εφαρμοστούν πλήρως το 2024, προβλεπόταν μείωση του ανώτατου ορίου νικοτίνης στα σχετικά προϊόντα, η πώλησή τους μόνο σε περιορισμένο αριθμό καταστημάτων, καθώς και μέτρα για λιγότερες πωλήσεις κοντά σε σχολεία.

Πρόσφατη έρευνα υπολόγιζε ότι με την πλήρη υιοθέτηση των κανονισμών, η Νέα Ζηλανδία θα εξοικονομούσε 1,3 δισ. δολάρια από υγειονομικές δαπάνες σε βάθος εικοσαετίας, ενώ οι θάνατοι των γυναικών θα μειώνονταν κατά 22% και των ανδρών κατά 9%. Η νέα κυβέρνηση βασιζόταν στο άνοιγμα της αγοράς ακινήτων σε ξένους αγοραστές προκειμένου να χρηματοδοτήσει φοροαπαλλαγές στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Μετά την απόρριψη της πρότασης αυτής από τα κόμματα της μειοψηφίας εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, οι βουλευτές στράφηκαν στον αντικαπνιστικό νόμο.

«Επιστρέφοντας σ’ αυτές τις επιπλέον πηγές εσόδων και άλλους τομείς αποταμίευσης, που θα μας βοηθήσουν να χρηματοδοτήσουμε τη μείωση της φορολογίας, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αλλαγές στην αντικαπνιστική νομοθεσία είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα κρατικά ταμεία, ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών, Νίκολα Ουίλις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα φορολογικά έσοδα από τις συνεχιζόμενες πωλήσεις τσιγάρων θα συνεισφέρουν στα κρατικά έσοδα, ενώ τόνισε ότι η απαγόρευση ίσως οδηγούσε σε άνθηση των πωλήσεων στη μαύρη αγορά.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της προεκλογικής της καμπάνιας, η νέα κυβέρνηση έθεσε την αποκλιμάκωση του κόστους διαβίωσης και τον έλεγχο του πληθωρισμού, ώστε να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και οι τιμές των τροφίμων. Επίσης, σε υψηλή προτεραιότητα τέθηκε η βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών και η μείωση της εγκληματικότητας.

«Είναι μια μεγάλη ήττα για τη δημόσια υγεία και μια μεγάλη νίκη για την καπνοβιομηχανία, της οποίας τα έσοδα θα ενισχυθούν εις βάρος ζωών Νεοζηλανδών», δήλωσε η Λίσα ντε Μορένγκα, επικεφαλής της ΜΚΟ Health Coalition Aotearoa και μία από τις πολλές που διαφωνούν με την ανάκληση των μέτρων.

Πηγή: kathimerini.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)