to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Νέα Ζηλανδία κάνει το μεγάλο βήμα: Απαγορεύει τις υπεράκτιες γεωτρήσεις, ζητούμενο μια οικονομία «μηδενικών εκπομπών»

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Ζασίντα Αρντέρν υπερασπίζεται την δραστική απόφαση της κυβέρνησής της να απαγορεύσει τις υπεράκτιες γεωτρήσεις για πετρέλαιο λέγοντας πως η μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων «πρέπει από κάπου να αρχίσει» δίνοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση πως δεν θα χαθεί καμιά θέση εργασίας


«Αν παίρνουμε αποφάσεις σήμερα που όμως θα εφαρμοστούν μετά από 30 χρόνια, τότε κινδυνεύουμε να αργήσουμε πάρα πολύ να δράσουμε, διακινδυνεύουμε να υποστούμε ισχυρά πλήγματα ως κοινότητες και ως χώρα» είπε η ίδια η νεοζηλανδή πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου προ ημερών (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο).

Η Νέα Ζηλανδία τερματίζει όλες τις νέες θαλάσσιες διερευνητικές δραστηριότητες για την εξεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου με στόχο να καταστεί παγκόσμια ηγέτιδα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε η κεντροαριστερή κυβέρνηση την Πέμπτη με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για «οικονομικό βανδαλισμό».

 

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανέφερε ότι «κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσουμε ένα καθαρό, πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τη Νέα Ζηλανδία».

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νέα Ζηλανδία έχει ως έσοδα περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβανομένων των εσόδων από τις εξαγωγές και εργοδοτεί γύρω στους 11.000 ανθρώπους.

Η κ. Άρντερν είπε ότι οι υφιστάμενες άδειες για γεωτρήσεις δεν θα επηρεαστούν, δηλαδή δεν θα χαθούν υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε ότι θα δοθούν επίσης περιορισμένες άδειες για γεωτρήσεις στην περιοχή Ταρανάκι όπου τα επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας της Νέας Ζηλανδίας.        

«Βρίσκουμε τη χρυσή τομή για την Νέα Ζηλανδία, προστατεύουμε την υφιστάμενη βιομηχανία και προστατεύουμε τις μελλοντικές γενιές από την κλιματική αλλαγή», είπε η ίδια.

Η κίνηση αυτή της Νέας Ζηλανδίας έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η Ολλανδία ανακοίνωσε τα σχέδια της να μειώσει με γρήγορους ρυθμούς την παραγωγή και σταδιακά να κλείσει το μεγαλύτερο κοίτασμα της Ευρώπης καθώς και η ίδια προσπαθεί να μειώσει την χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η προεκλογική εκστρατεία της κ.  Άρντερν είχε έντονα περιβαλλοντικά μηνύματα και στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν οι Πράσινοι.

Μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί 31 άδειες για διερευνητικές δραστηριότητες, οι 22 εκ των οποίων είναι σε θαλάσσιες περιοχές.

Η Greenpeace καλωσόρισε την απόφαση της νεοζηλανδικής κυβέρνησης

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν την κίνηση με την Greenpeace να δηλώνει ότι «έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί το κλίμα εναντίον του Μεγάλου Πετρελαίου στη Νέα Ζηλανδία».

Ωστόσο, το Εθνικό Κόμμα, η συντηρητική αντιπολίτευση, άσκησε κριτική στην κ. Άρντερν κάνοντας λόγο για «οικονομικό βανδαλισμό» που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.                

Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα ενέργειας της αντιπολίτευσης Τζοναθαν Γιάνγκ ανέφερε ότι το φυσικό αέριο βοήθησε για την διασφάλιση της παροχής ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας, προσθέτοντας ότι όταν τα υφιστάμενα αποθέματα τελειώσουν σε δέκα χρόνια θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εναλλακτικές με πιο μεγάλες εκπομπές ρύπων όπως το κάρβουνο.

Πηγή: dialogos.com.cy - nzherald

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)