to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 14.03.2019

Πολιτική

Η νέα Γ' Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε σήμερα το τελικό κείμενο για τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα και υπολογίζεται ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Πάσχα, στις αρχές Απριλίου.


«Το πρόβλημα που πάμε να λύσουμε είναι πρώτον, ότι εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά δεν υπάρχει Γ' Λυκείου, ανεξάρτητα από τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και δεύτερον, υπάρχει ένας θεσμός εκτός του δημόσιου σχολείου που πολλά άτομα στην κοινωνία έχουν συναινέσει ότι είναι ο θεσμός που σε προετοιμάζει για τις εξετάσεις. Αυτό μία Πολιτεία που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν μπορεί να το δεχτεί. Άρα προτείνουμε ένα σύστημα που αρχίζει να ανατρέπει αυτή τη λογική». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σχετικά με το τελικό σχέδιο για τη νέα Γ' Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Είναι ένα πρώτο βήμα επίλυσης μιας κατάστασης που έχει καθηλώσει την κοινωνία μας και μιας νοοτροπίας που έχει κυριαρχήσει στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι πολλές ώρες μαθημάτων θα δώσουν στους εκπαιδευτικούς την άνεση να συζητούν πράγματα επιπλέον, να κάνουν περισσότερες ασκήσεις και να έχουν λιγότερη πίεση. Ακόμη, επεσήμανε ότι μπορεί, εν τέλει, το απολυτήριο να μη μετράει για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, ωστόσο θα αναβαθμιστεί.

Κομβικό σημείο, δε, του σχεδίου για τον υπουργό είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε ορισμένα τμήματα. «Ο τρόπος εισαγωγής, για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής χωρίς Πανελλαδικές. Είναι κάτι που δίνει νέες δυνατότητες στην κοινωνία», τόνισε.

Εξάλλου, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου χαρακτήρισε «δυναμικό» το νέο σύστημα, καθώς τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης (ΤΕΠ) δεν θα είναι τα ίδια κάθε χρονιά, αλλά θα αλλάζουν -και ονομαστικά, αλλά και αριθμητικά-, αφού θα καθορίζονται ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε «φουρνιάς» μαθητών. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το υπουργείο θα θεωρηθεί επιτυχία, εάν του χρόνου, πρώτη χρονιά υλοποίησης του νέου συστήματος, τα ΤΕΠ είναι περισσότερα από το 5% του συνόλου των τμημάτων. 

Επιφυλάξεις από την ΟΛΜΕ

Νωρίτερα, σήμερα, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, προκειμένου να παραδώσει την τελική πρόταση του υπουργείου για τη Γ' Λυκείου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η ΟΛΜΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, δια στόματος του προέδρου του ΔΣ, Νικηφόρου Κωνσταντίνου. Οι επιφυλάξεις αυτές αφορούν κυρίως το νέο χαρακτήρα της Γ' Λυκείου και τις νέες εξετάσεις για το απολυτήριο του λυκείου, οι οποίες θα γίνονται σε ομάδες σχολείων και όχι σε περιφερειακό επίπεδο. «Τίθεται θέμα αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας των θεμάτων», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι η ΟΛΜΕ διαφωνεί με τον προπαρασκευαστικό χαρακτήρα που δίνεται στην Γ' Λυκείου. 

Προς ψήφιση αρχές Απριλίου

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα και υπολογίζεται ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Πάσχα, στις αρχές Απριλίου.

Τι θα βρουν μπροστά τους οι σημερινοί μαθητές της Β' λυκείου στην πορεία προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Το σύστημα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά για την Γ' Λυκείου του 2019-20, τους μαθητές, δηλαδή, που θα τελειώσουν φέτος τη Β´ λυκείου.

Συμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα βήματα ενός μαθητή που θέλει να μπει σε κάποιο ΑΕΙ την επόμενη χρονιά, θα είναι τα εξής:

1. Τον Οκτώβριο 2019, θα κάνει την Α΄ δήλωση με τις προτιμήσεις των τμημάτων στα οποία επιθυμεί να εισαχθεί (έως 10 προτιμήσεις). Με βαση τις προτιμήσεις του συνόλου των μαθητών, πανελλαδικά, θα προκύψουν τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης (ΤΕΠ) της συγκεκριμένης χρονιάς. Έτσι, μεσα σε περίπου δύο εβδομάδες, ο μαθητής θα γνωρίζει, από τις προτιμήσεις του, ποια τμήματα είναι ΤΕΠ.

2. Εάν στην Α΄ δήλωση υπάρχει τουλάχιστον ένα ΤΕΠ, τότε ο μαθητής μπορεΊ τον Φεβρουάριο 2020 να κατοχυρώσει τη θέση του σε ένα από αυτά και να μη δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις. Θα δώσει, ωστόσο, απολυτήριες, ενδοσχολικά, μαζί με ομάδα σχολείων της περιοχής του.

3. Εάν ο μαθητής θελήσει να δώσει Πανελλαδικές (δεν υπάρχουν ΤΕΠ στη δήλωσή του ή τα ΤΕΠ της δήλωσης δεν τα προτιμά σε σχέση με τα υπόλοιπα της δήλωσης), θα δώσει κανονικά εξετάσεις τον Ιούνιο 2020. Σημειώνεται οτι εάν ο μαθητής είχε αρχικά κατοχυρώσει θέση σε ΤΕΠ, αλλά αργότερα θελήσει να δώσει Πανελλαδικές, μπορεί να το κάνει (μεσα στα χρονικά πλαίσια της δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές), αλλά αυτόματα απελευθερώνει τη θέση που είχε κατοχυρώσει.

4. Τον Ιούλιο 2020 θα ανακοινωθούν οι βαθμοί και θα συμπληρώσει μηχανογραφικό, βάζοντας όσες επιλογές τμημάτων επιθυμεί, ασχέτως του περιεχομένου της Α' δήλωσης.

5. Θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, με βάση τις οποιες θα εισαχθεί σε τμήμα που είχε δηλώσει στο μηχανογραφικό, όπως ακριβώς ισχύει στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής. 

Διευκρινίζεται, ότι εάν κάποιο τμήμα ΤΕΠ έχει, για παράδειγμα, 100 θεσεις εισακτέων και κατοχυρώσουν τον Φεβρουάριο τη θέση τους με ελεύθερη πρόσβαση 80 μαθητές, οι υπόλοιπες θέσεις θα είναι διαθέσιμες για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών, στο μηχανογραφικό.

Αξιζει επίσης να σημειωθεί, ότι στα τμήματα που απαιτούν την εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος (ξένες φιλολογίες, τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κτλ.), η εξέταση του ειδικού μαθήματος θα γίνεται μόνο σε πανελλαδικές εξετάσεις, ανεξαρτήτως αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει την εισαγωγή του μέσω ΤΕΠ ή πανελλαδικών εξετάσεων.

'Αρα, αν κάποια από τα εν λόγω τμήματα προκύψει ότι ανήκουν στα ΤΕΠ μετά την Α' δήλωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι τα έχουν δηλώσει και θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, θα έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται πανελλαδικά μόνο στα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και να επιτυγχάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη επίδοση, ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα εν λόγω τμήματα με το απολυτήριό τους.

Επίσης, σημαντικό σημείο του συστήματος ειναι ότι οι μαθητές που θα επιλέξουν να εισαχθούν σε ΤΕΠ χωρίς πανελλαδικές, δεν θα έχουν δυνατότητα μετεγγραφής.

Οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών θα συμμετάσχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως και σήμερα.

Στο τελικό κείμενο για τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναφέρεται:

Στόχος της προτεινόμενης αναμόρφωσης είναι η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, που οφείλονται κυρίως στη διττή ιδιότητα όσων φοιτούν σε αυτή την τάξη, δηλαδή αφενός του μαθητή Λυκείου και αφετέρου του υποψήφιου φοιτητή Α.Ε.Ι. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε στην αδιαφορία των μαθητών για όσα μαθήματα δεν εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, την αντιμετώπιση γενικά του σχολείου ως πάρεργου με αντίστοιχη προσήλωση στην παραπαιδεία, την υποβάθμιση του απολυτήριου και, βεβαίως, την άσκηση ασφυκτικής καθημερινής πίεσης στους νέους αλλά και στις οικογένειές τους που αναγκάζονται να δαπανούν για κάθε «φουρνιά» υποψηφίων 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την προετοιμασία προς τις πανελλαδικές.

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποτελεί παρέμβαση στη δομή και το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου, στον τρόπο κτήσης του απολυτηρίου αλλά και στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην προοπτική σταδιακής καθιέρωσης της ελεύθερης πρόσβασης. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με βάση τη φιλοσοφία της προσέγγισης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, των προτάσεων που διατυπώθηκαν στη διάρκεια του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία στην περίοδο 2015-2016, τα πορίσματα των συζητήσεων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ίδια περίοδο, καθώς και μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και διάφορους εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς, ιδιαίτερα μετά τις εξαγγελίες της 3ης Σεπτεμβρίου 2018.

Οι αλλαγές που περιγράφονται παρακάτω εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο ευρείας μεταρρύθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ενισχύει τον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου με ολοκλήρωση της βασικής μόρφωσης στο πλαίσιο της καθιέρωσης της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης αλλά συγχρόνως είναι και στενά συνυφασμένες με τις μεταρρυθμίσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί για την ελληνική νεολαία μια παιδεία σύγχρονη και ελκυστική που να ανταποκρίνεται στις πολύπλοκες απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας, τόσο σε απόκτηση γνώσεων όσο και στην καλλιέργεια των αξιών. Στόχος είναι η συγκρότηση ελεύθερων, δημοκρατικών και υπεύθυνων αυριανών πολιτών, αλλά και η ορθή προετοιμασία των αυριανών επιστημόνων, με τρόπο παιδαγωγικά ορθό, με εμβάθυνση στα διάφορα γνωστικά πεδία με ουσιαστική εμπλοκή εκπαιδευτικών και μαθητών μέσα στο σχολείο και όχι αποστήθιση, και με ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων που υπάρχουν σήμερα.

Ο λόγος που προτάχθηκαν οι αλλαγές στην Γ΄ Γενικού Λυκείου και στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ότι ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της τάξης αυτής από τις πανελλαδικές εξετάσεις ματαιώνει σε μεγάλο βαθμό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, την εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον, όπως φαίνεται από τον συνήθη χρόνο έναρξης της προετοιμασίας για τις εξετάσεις, ούτε προηγούμενες τάξεις του Λυκείου είναι απαλλαγμένες από την αγωνία των μαθητών, οι οποίοι ήδη αρχίζουν να σκέπτονται ως υποψήφιοι. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες των εξετάσεων και η Γ΄ Λυκείου να αναδιοργανωθεί ώστε να αποκτήσει ξεκάθαρο σκοπό και περιεχόμενο και να λειτουργήσει ως ανάχωμα προστασίας της υπόλοιπης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τελικό στόχο να μπορούν απρόσκοπτα οι νέοι να αποκτήσουν τα αναγκαία για τη ζωή τους εφόδια που η βαθμίδα αυτή έχει να τους προσφέρει. Αν δεν αρχίσουν να αντιμετωπίζονται τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα και οι παθογένειες της Γ΄ Λυκείου, οποιαδήποτε αλλαγή στις άλλες τάξεις δεν θα μπορέσει να εδραιωθεί.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ

Αναλυτικά το τελικό κείμενο για τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)