to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη είναι πιο…δεξιά απ’ όσο νομίζει

Η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη είναι πιο…δεξιά απ’ όσο νομίζει


Με ένα σποτ μισαλλόδοξο, πολιτικά άστοχο,κενό και πάνω απ’ όλα άκρως παραπλανητικό, ξεκινά τις διαδικτυακές της εμφανίσεις η Νέα Δεξιά, το κόμμα του πρώην στελέχους της ΝΔ, Φαήλου Κρανιδιώτη.

Σε μία τάξη ενός ελληνικού σχολείου, στην οποία φοιτά ένα και μόνο παιδί, σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας , μία δασκάλα, η οποία μιλά (σχεδόν) σπαστά ελληνικά, διδάσκει ελληνική ιστορία το έτος 2021. Το θέμα το οποίο καλείται να διδάξει η δασκάλα-της οποίας το μικρόφωνο-ψείρα φαίνεται σε όλη τη διάρκεια του σποτ- αμφισβητεί την επανάσταση του 1821 λέγοντας πως δεν ήταν τίποτα άλλο από  μια εξέγερση της μπουρζουαζίας, ενώ αποκαλεί τον Κολοκοτρώνη κλέφτη και φονιά.

Όταν το γλυκό αγοράκι αμφισβητεί τη δασκάλα, εκείνη υψώνει τον τόνο της φωνής και τον επαναφέρει στην τάξη, ζητώντας του να μην αμφισβητεί τον υπουργό παιδείας (τον τέως υπουργό πλέον, μιας που αναφέρεται στο Νίκο Φίλη) ειδικά όταν το θέμα πηγαίνει στους Πόντιους και στους Τούρκους. Η δασκάλα δεν ανέχεται την αυθάδεια του παιδιού, και το αποβάλλει. Το σποτ κλείνει με την προτροπή «Μην αργείς για να μην το ζήσεις».

Είναι ξεκάθαρο ότι η Νέα Δεξιά είναι ένα ακόμα ακροδεξιό μόρφωμα που ποντάρει στο μίσος, τον φόβο και τον εθνικισμό. Μέσα σε ένα αισθητικό απαράδεκτο σποτ, κακογυρισμένο και τελικώς άστοχο, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, προσπαθεί να αποδομήσει το-κατά την άποψη του-αφήγημα της αριστεράς σχετικά με την ελληνική ιστορία.

Εξίσου ανατριχιαστικό-κατά τον Φαηλό πάντα- είναι και το γεγονός ότι η δασκάλα δεν είναι Ελληνίδα. Ποντάρει λοιπόν στην αγανάκτηση των πολιτών που είναι χρόνια άνεργοι, δείχνοντας με το δάχτυλο του υπαίτιους, που δεν είναι άλλοι από τους μετανάστες-ασχέτως αν σπούδασαν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι οποίοι μετανάστες, εκτός των άλλων, είναι και ΣΥΡΙΖΑιοι. Δεν του πάει το μυαλό ότι για την χρόνια ανεργία βασική ευθύνη έχει το κόμμα που υπηρετούσε τόσα χρόνια.

Και όλο αυτό το σκηνικό γίνεται σε μία Ελλάδα του μέλλοντος που, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει γίνει σοβιετία. Το σποτ μάλιστα ξεκινά με τον ύμνο της «διεθνούς», να σιγοτραγουδιέται από μία γυναικεία φωνή.

Κατά τον κύριο Κρανιδιώτη και τους υπόλοιπους ακροδεξιούς του κόμματος του, το να διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο θέματα όπως η συνύπαρξη των λαών (λέξη που γράφει στον πίνακα η δασκάλα- υπάρχει μια επιλογή στο μοντάζ που λέγεται κοντράστ, τα μάτια μας βγάλαμε!) ασχέτως αν το εντάσσει (κατά Φαήλο εύστοχα, κατ’ εμέ βλακωδώς) στην παραδοχή της δασκάλας περί «400 χρόνων συνύπαρξης».

Προφανώς ο κύριος Κρανιδιώτης συνεχίζει την πολιτική γραμμή του ψέματος, του φόβου, του εθνικισμού, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτει μόνος του, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα, αγνοώντας τη μεγάλη κουβέντα που γίνεται στην Αριστερά για την επανάσταση του ’21, προβάλλοντας ένα σκηνικό τρόμου, που απέχει παρασάγγας από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια παιδεία. Εκείνη δηλαδή που χρόνια απαξίωνε η ΝΔ στην οποία ήταν σημαίνον μέλος.

Αγνοεί (;) επίσης την ως τώρα πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για σχολεία χωρίς ελλείψεις, δημοκρατικά, φιλικά στον μαθητή, σχολεία που θα συνδιαμορφώνουν χαρακτήρα και θα βγάζουν πολίτες και σκεπτόμενους. Βέβαια, αν η Νέα Δεξία ήξερε έστω και λίγο από τη χρήση της ιδεολογίας στο βίντεο, αν ήθελε να μας τρομάξει, θα έβαζε στη θέση του παιδιού ένα προσφυγόπουλο. Φαντάζομαι δεν θα αρέσει και πολύ στον ακροδεξιό ρήτορα η πρόσβαση των παιδιών των προσφύγων στα ελληνικά σχολεία.

Ο κύριος Κρανιδιώτης δεν ενοχλείται από την κατήχηση στα σχολεία. Ενοχλείται από την -κατά τη δική εσφαλμένη οπτική- αριστερή κατήχηση. Θα ήθελε ένα σχολείο που θα διδάσκει στα παιδιά τη μοναδική αλήθεια, τη δική του αλήθεια. Την αλήθεια του εθνικισμού, του αντιεπιστημονισμού, της εκκλησίας, της πίστης και τίποτα πέρα απ’ αυτό. Δεν τον ενοχλεί το σχολείο-κατηχητικό. Τον ενοχλεί το σχολείο που μπορεί να αμφισβητεί ό,τι μέχρι τώρα θεωρούταν αληθές, να το επαναδιαπραγματεύεται, να το αμφισβητεί ξανά και να φτιάχνει τελικά πολίτες με ώριμη πολιτική σκέψη.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται με το παρακάτω, κακό αισθητικά και αφηγηματικά βίντεο είναι το εξής: Ποια η διαφορά του κ. Κρανιδιώτη από τη Χρυσή Αυγή;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)