to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ΝΔ ξεκίνησε τις απολύσεις

Είναι ένα εξόφθαλμο παιχνίδι. Εμπλέκεται απευθείας η ΝΔ. Στελέχη της έπαιρναν δημόσια θέση για να μην εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο τα εντάλματα.


Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να κάνει κόντρα με την κυβέρνηση για τους συμβασιούχους. Όχι αθώα κόντρα, αφού πάρεδροι έστειλαν το θέμα στην Ολομέλεια. Δηλαδή αν οι ίδιοι οι πάρεδροι ενέκριναν τα εντάλματα πληρωμής (όπως έκαναν συνάδελφοί τους) δεν θα πήγαινε στην Ολομέλεια. Είναι ένα εξόφθαλμο παιχνίδι. Εμπλέκεται απευθείας η ΝΔ. Στελέχη της έπαιρναν δημόσια θέση για να μην εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο τα εντάλματα. Εμπλέκεται και το πατουλοκομμάτι της αυτοδιοίκησης. Βγήκε πρωί πρωί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ -γνωρίζοντας τη νυχτερινή διαρροή- να μιλήσει για αναμενόμενη εξέλιξη. Επί της ουσίας η απόφαση της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους είναι η αναζήτηση ενός μοντέλου που θα δίνει αξιοπρέπεια στην εργασία ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούσαν την εκλογική (εκβιαστικά) πελατεία των δημάρχων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. 

Με νομοθετική πρωτοβουλία πέρασε η παράταση των συμβάσεων και με τροπολογία να μην είναι αυτό στη διακριτική ευχέρεια των δημάρχων. Και αφορά κόσμο που έχει κερδίσει και δικαστικές αποφάσεις ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 
α) Τι έγινε τώρα; Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμών για την καταβολή των δεδουλευμένων σε μέρος των συμβασιούχων (οι περισσότεροι έχουν πληρωθεί και κανείς δεν θα κάνει καταλογισμό). Με ποιο σκεπτικό; Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα. Όταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της παράτασης (και όχι μετατροπής των συμβάσεων) δεν έχουν καταπέσει ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ για παράδειγμα αφού κανείς δεν προσέφυγε, πως το Ελεγκτικό Συνέδριο - που μέχρι πρόσφατα δεν έκρινε καμία συνταγματικότητα, αλλά το ενδιέφερε μόνο να υπάρχει νόμος για να καλύπτει τις δαπάνες - διαρρέει περί αντισυνταγματικότητας;
β) Ας υποθέσουμε ότι δεν είχε περάσει η παράταση των συμβάσεων, τι θα είχε συμβεί; Οι συμβάσεις θα είχαν λήξει και οι ΟΤΑ θα είχαν πάρει εγκρίσεις για νέες.

Αυτοί για τους οποίους χαίρονται τα κανάλια και η ΝΔ που το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να μην εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμών για την καταβολή δεδουλευμένων (σύμφωνα πάντα με τις διαρροές) είναι κυρίως εργαζόμενοι στην καθαριότητα και το πράσινο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρυσές δουλειές για τους εργολάβους δηλαδή, τα outsourcing του Κυριάκου δηλαδή.
Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για άρση της ομηρείας των εργαζόμενων προφανώς δεν στήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν την στήριξε η ΠΟΕ - ΟΤΑ, δεν την στήριξε η Αυτοδιοίκηση γιατί θέλει είτε να έχει τους ίδιους εργαζόμενους σε ομηρεία, είτε να πουλήσει ελπίδα σε άλλους ενόψει των εκλογών του 2019. Δυστυχώς όμως αυτή την πρωτοβουλία δεν την στήριξαν και πατενταρισμένοι αριστεροί στην Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο στην Αυτοδιοίκηση.

Δεν χρειάζεται καμία απάντηση για το Ελεγκτικό Συνέδριο. H χαιρέκακη δήλωση του προέδρου της ΝΔ είναι δηλωτική των προθέσεών της. Μετά από αυτή τη δήλωση όλοι καταλαβαίνουν ότι κάποιοι πάρεδροι αρνήθηκαν να εγκρίνουν εντάλματα πληρωμών παραπέμποντας το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μετά από αυτή τη δήλωση όλοι καταλαβαίνουν ότι η ενέργεια αυτή έγινε με εμπλοκή της ΝΔ και προσωπικά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά από αυτή τη δήλωση όλοι οι συμβασιούχοι καταλαβαίνουν ποιοι τους θέλουν υπό ομηρεία. Μετά από αυτή τη δήλωση όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο καταλαβαίνουν ότι σε μία - από ατύχημα - άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία οι συμβασιούχοι θα είναι η αρχή. Δεν θα μείνει ρουθούνι να δουλεύει στο δημόσιο, αλλά οι εργολάβοι θα κάνουν χρυσές δουλειές με το δημόσιο χρήμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)