to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ΝΔ στην τέλεια καταιγίδα

Η πιο «αντισυστημική» ψήφος είναι αυτή που θα αποκαθηλώσει το καθεστώς Μητσοτάκη. Και όλοι ξέρουν ποια είναι αυτή. Αλλά δεν αρκεί αυτή η ευνοϊκή συγκυρία, μένει κάτι ακόμα


Υπάρχει ένα σημείο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Άλλοι το περιγράφουν σαν την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Από τον Αύγουστο του 2022 όλοι διερωτώνται αν οι παρακολουθήσεις ήταν το σημείο αυτό για την ΝΔ. Οι γνώμες διίσταντο. «Σοβαρό αναμφίβολα θέμα αλλά περιορισμένου ενδιαφέροντος για τους πολλούς, όλοι παρακολουθούσαν, εμάς έτυχε και μας έπιασαν» ήταν η επιθετική άμυνα της κυβέρνησης. Τώρα με την τραγωδία στα Τέμπη η φιλότιμη προσπάθεια της ΝΔ -με συμπαραστάτες το ΚΚΕ και κάποιους ακροαριστερούς- να μεταθέσουν διαχέοντας τις ευθύνες αορίστως στους πάντες - δηλαδή στον κανένα- δεν είναι ικανή να αποτρέψει την ραγδαία αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά εγώ - σταθερός σε όσα σας έλεγα στο παρελθόν - θα επικεντρωθώ σε αυτήν της MRB που την θεωρώ διαχρονικά την πλέον αξιόπιστη. Και όχι τόσο στα ποσοτικά στοιχεία που έχουν την διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους αλλά στα ποιοτικά που με ασφάλεια προαναγγέλλουν περαιτέρω δυναμική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Το βέβαιο είναι ότι και οι τρεις πυλώνες του κυβερνητικού αφηγήματος οικονομία - δημοκρατικοί θεσμοί - ασφάλεια του πολίτη κατέρρευσαν. Γνωρίζουμε τους βασικούς υπαίτιους. Ο πληθωρισμός για την οικονομία, οι παρακολουθήσεις για τους δημοκρατικούς θεσμούς, η δεύτερη φάση της πανδημίας και η τραγωδία στα Τέμπη για την ασφάλεια του πολίτη.Καταρρέοντας συμπαρέσυραν την λουστραρισμένη πλην σαθρή κατασκευή, στην οποία υποτίθεται ότι εδράζονταν. Το επιτελικό κράτος , αυτή την ιδιότυπη προσωπική task force του κ. Μητσοτάκη με υπουργούς και προσωπικούς του φίλους σε ρόλο - υποτίθεται - αποτελεσματικών κομάντος. Αναλογιστείτε πόσες φορές την ημέρα ακούγατε τον όρο «επιτελικό κράτος» τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και προσπαθείστε να θυμηθείτε πόσους μήνες πριν πρέπει να πάτε για να συναντήσετε για τελευταία φορά τον όρο στην δημόσια σφαίρα. Είναι πλέον της αρμοδιότητας των γελοιογράφων. Η ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός του οποίου η πανοπλία με χαραγμένο το έμβλημα « δεν γνωρίζω» έχει διαλυθεί, βρίσκονται αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα.

Τελείωσαν, λοιπόν, όλα; Αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να περιμένει την ημέρα των εκλογών; Όχι βέβαια. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι μπαίνει στο τελικό σπριντ με ισχυρό βοηθητικό άνεμο. Η πολιτική του πρόταση της ανάδειξης από την κάλπη της απλής αναλογικής προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που επεξεργάστηκε τρία χρόνια πριν και μόλις πριν ένα εξάμηνο άρχισε να αποδίδει, σήμερα φαίνεται στα μάτια της κοινής γνώμης απολύτως εφικτή. Η προσπάθεια της ΝΔ και των εξ αριστερών βαστάζων της να ενισχυθεί η απολίτικη, δήθεν αντισυστημική ψήφος και η αποχή δεν θα αποδώσει. Η πιο «αντισυστημική» ψήφος είναι αυτή που θα αποκαθηλώσει το καθεστώς Μητσοτάκη. Και όλοι ξέρουν ποια είναι αυτή. Αλλά δεν αρκεί αυτή η ευνοϊκή συγκυρία , μένει κάτι ακόμα.

Ένα πράγμα έχει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ώστε όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές αλλά και να ξεκινήσει την δεύτερη κυβερνητική του θητεία , επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασίας, εξοπλισμένος με ρεαλιστικές και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές θέσεις. Να ολοκληρώσει γρήγορα το πρόγραμμα του και να το εξειδικεύσει σε κάθε κρίσιμο σημείο. Οι προτάσεις για την αναμόρφωση του κομματικού και πελατειακού κράτους, την αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα , την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών για το κοινό καλό που κινδυνεύουν από την μανία των ιδιωτικοποιήσεων των οπαδών ενός ακραίου Νεοφιλελευθερισμού, πρέπει να είναι σαφείς και εύληπτες. Το ίδιο οι προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος όπου έχει ήδη έτοιμη την εναλλακτική του πρόταση. Το ίδιο προφανώς με την Παιδεία και την Υγεία αλλά και την ασφάλεια του πολίτη η οποία δοκιμάζεται παντοιοτρόπως Το αίτημα για δικαιοσύνη παντού πρέπει να διαποτίσει κάθε σημείο της εναλλακτικής μας πρότασης. Η εμπιστοσύνη του πολίτη που αδειάζει από την ΝΔ δεν διοχετεύεται αυτομάτως προς τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Μεσολαβεί για αυτό ο προγραμματικός λόγος. Έτσι η αποδοκιμασία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μετεξελιχθεί σε ελπίδα και εμπιστοσύνη προς εμάς . Χρήσιμη για την ψήφο στις εκλογές. Δίπλα χρήσιμη για την διακυβέρνηση τα επόμενα χρόνια.

(Ο Νίκος Μπίστης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία)

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)