to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 09.07.2018

Πολιτική

Η ΝΔ (που «μάλωνε» τον Μοσκοβισί) κατέθεσε την τροπολογία για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις

Τροπολογία για την ακύρωση των προγραμματισμένων περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2019 κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.


Με την τροπολογία, η Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση -μετά και το «παράθυρο» που άφησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί- να καταργήσει «τώρα» τις διατάξεις που προβλέπουν την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων από τη πρωτοχρονιά του 2019.

Σημειώνει, επίσης, ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «ελάχιστη ανταπόκριση στα υπερβολικά βάρη τα οποία επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες, ειδικότερα τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, από τις πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης».

Επισημαίνει, δε, ότι οι σχετικές περικοπές «δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015 αλλά ενσωματώθηκαν μεταγενέστερα και αποτελούν το κόστος των καθυστερήσεων και της ανικανότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».

«Η ΝΔ δεν πιστεύει ότι είναι αναγκαία η νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων, την οποία άλλωστε είχε καταψηφίσει τόσο το 2016, όσο και το 2017 και το 2018» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πιέρ Μοσκοβισί, σε επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις. Ο κ Μοσκοβισί ερωτηθείς για το θέμα των συντάξεων  απάντησε συγκεκριμένα ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να τηρηθούν. Στη συνέχεια θα το εξετάσουμε αυτό σε ένα συνολικό πλαίσιο στις 15 του Οκτώβρη, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα καταθέσουν ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε την χρηματοδοτική ισορροπία».

Οι δηλώσεις Μοσκοβισί δεν “άρεσαν” όμως στη ΝΔ που έσπευσε να τον “μαλώσει”.

Την αρχή έκανε ο γαλάζιος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, που από το βήμα της Βουλής εγκάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου των περικοπών των συντάξεων. «Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας.  Αν ακυρωθεί η συμφωνία για τις συντάξεις και άλλες διεθνείς συμφωνίες, να το ξέρουμε για να διαμορφώσουμε και εμείς το πρόγραμμα μας» είπε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται για όλα τα κόμματα κι αποδεικνύοντας ποια είναι η μοναδική ανησυχία και ο μοναδικός φόβος της ΝΔ.

Τις νουθεσίες Χατζηδάκη προς τον Πιέρ Μοσκοβισί ακολούθησε ο Κ. Μητσοτάκης κι άλλα επιφανή στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κυβερνητικό εκπροσωπο Δ. Τζανακόπουλο να σχολιάζει:  «Μετά τον κ. Χατζηδάκη, ήρθε η σειρά του κ Μητσοτάκη να κάνει παρατήρηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Μοσκοβισί που μίλησε για τη θετική οικονομική πορεία της χώρας και το τέλος των μνημονίων. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη εκεί στη ΝΔ».

"Η ΝΔ επιθυμούσε 4ο μνημόνιο ως άλλοθι για την εφαρμογή ενός σκληρού αντικοινωνικού προγράμματος" τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, από την πλευρά της και επισήμανε ότι "μετά και το μάλωμα σε Μοσκοβισί, η ΝΔ γελοιοποιήθηκε με την τροπολογία της για τις συντάξεις".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)