to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 14.06.2021

Πολιτική

«Η Ν.Δ. πολεμά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μισθωτούς»

«Το σχέδιο της Ν.Δ. προκρίνει να αφεθούν στο έλεος του Θεού οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όπως προτείνει το σχέδιο Πισσαρίδη, και να συμπιεστούν τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθοί, κατά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη»


Η συνέντευξη του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκου Παππά στην εφημερίδα «Ελευθερία» και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Κακάρα:

Την Παρασκευή επισκεφτήκατε τις σεισμόπληκτες περιοχές του νομού Λάρισας, το Δαμάσι και το Μεσοχώρι. Τι διαπιστώσατε κατά τη συνάντησή σας με τους κατοίκους;

Βρεθήκαμε στην περιοχή για τρίτη φορά από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού. Σε κάθε μας επίσκεψη, δυστυχώς, διαπιστώνουμε την αναντιστοιχία μεταξύ της πληθώρας των κυβερνητικών υποσχέσεων και της έλλειψης ουσιαστικών πρωτοβουλιών.

Οι άνθρωποι στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι και τις άλλες περιοχές δοκιμάζονται σκληρά. Τρεις μήνες μετά τον σεισμό φαντάζει αδιανόητο, αλλά και προκλητικό, τα χαλάσματα των σπιτιών που έπεσαν τότε να μένουν ακόμα και σήμερα στο ίδιο σημείο, να υπάρχουν νοικοκυριά που δεν έχουν λάβει ούτε τα 600 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, να μην έχει καταβληθεί ούτε ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσυσκευών, ενώ στο «περίμενε» βρίσκονται και οι αποφάσεις κατεδάφισης ετοιμόρροπων κτιρίων, τα οποία αποτελούν ένα διαρκή κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Οι κάτοικοι νιώθουν -και δικαίως- αβοήθητοι, αφού δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα βασικά, όπως ο πλήρης εμβολιασμός του πληθυσμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ειδικά όταν διαβιούν σε τόσο δύσκολες και επικίνδυνες υγειονομικά συνθήκες.

Στο δε θέμα των κατεστραμμένων υποδομών έχουν γίνει κάποιες πρώτες ενέργειες, ενώ απαιτείται επιτάχυνση, ενώ και οι πληγέντες δήμοι έχουν μείνει χωρίς στήριξη παρά τη διόγκωση των εξόδων τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το επικοινωνιακό σόου των πρώτων ημερών. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση.

Να προχωρήσει στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, να δρομολογήσει όλα τα εργαλεία αποκατάστασης των ζημιών, να φροντίσει για τη βελτίωση της διαβίωσης των ανθρώπων, έστω και στους προσωρινούς οικίσκους, να εκτελέσει επιτέλους το κατά προτεραιότητα πρόγραμμα εμβολιασμού και να στηρίξει τους δήμους, υλικοτεχνικά και με προσωπικό.

Ως αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχετε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στον τομέα των υποδομών. Για ποιο λόγο τη θεωρείτε ανεπαρκή;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε μεγάλα έργα υποδομών. Ξεμπλοκάραμε και ολοκληρώσαμε σημαντικά έργα, που βάλτωναν για χρόνια και επέφεραν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ενώ δρομολογήσαμε την υλοποίηση αρκετών ακόμα.

Επί 4,5 χρόνια, η περιφέρεια Θεσσαλίας βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου στα Τέμπη, με τις 3 δίδυμες υπερσύγχρονες σήραγγες (συνολικού μήκους 11 χλμ), τους 5 ανισόπεδους κόμβους, τα 17 χλμ ανοικτής οδοποιίας, τις 22 γέφυρες και τεχνικά έργα, αλλά και την εκκίνηση των εργασιών στο νότιο τμήμα του Ε65 και τη δρομολόγηση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου, καθώς και άλλα μικρά και μεγάλα έργα.

Σήμερα, η χώρα πληρώνει την αδράνεια και την ανικανότητα των Μητσοτάκη και Καραμανλή στον τομέα των υποδομών. Πληρώνει την επικοινωνιακή διαχείριση μεγάλων έργων, όπως ο ΒΟΑΚ, η Πατρών-Πύργου, το μετρό Θεσσαλονίκης, η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε συγκροτήσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο διασφάλιζε τη δίκαιη ανάπτυξη, περιφερειακή και κοινωνική. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής το παραμέρισαν, χωρίς να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση. Η Θεσσαλία και κάθε άλλη περιοχή της χώρας αξίζουν μια νέα πορεία. Κάτι που θα διασφαλίσει σύντομα μία προοδευτική διακυβέρνηση.

Κύριε Παππά, βρεθήκατε στο επίκεντρο μιας προανακριτικής. Την περασμένη Τετάρτη καταθέσατε τις θέσεις σας. Ποια η πρώτη σας πολιτική αποτίμηση; Τα έως τώρα στοιχεία τεκμηριώνουν τον λόγο συγκρότησης της επιτροπής ή συστάθηκε εξυπηρετώντας ανάγκες μιας αντιπαράθεσης στο όνομα του δικομματισμού;

Από την πορεία αυτής της -πρωτοφανώς- σύντομης προανακριτικής, που χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη στοιχείων, την άρνηση της πλειοψηφίας να καλέσει επιπλέον μάρτυρες και το «σβήσε-γράψε» των πρακτικών, ο κόσμος έβγαλε τα συμπεράσματά του.

Γνωρίζει ότι στήθηκε για μία υπόθεση, κατά την οποία το δημόσιο εισέπραξε λεφτά. Γνωρίζει ότι στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας τόλμησε και έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και, πλέον, υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας των θέσεων εργασίας και, βεβαίως, διασφάλισης -μέχρι την ολοκλήρωση της διακυβέρνησής μας- των συμφερόντων του δημοσίου.

Κατάλαβε ότι η Ν.Δ. πάσχισε, ανεπιτυχώς, να βρει σκιές.

Πρόκειται σαφώς για μια επιλογή εκδίκησης απέναντι σε μια πολιτική, που κρίθηκε θετικά από δεκάδες αποφάσεις του ΕΣΡ και του ΣτΕ.

Η κυβέρνηση περνά κρίσιμα νομοσχέδια όπως η κατάργηση του 8ωρου. Είστε ικανοποιημένος από την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; Εκτιμάται πως έχει «ανασυγκροτηθεί» και παρουσιάζει πειστικές θέσεις; Σας «ανησυχούν» ενδεχόμενες εκλογές;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαλεί «εκσυγχρονισμό» την επιστροφή της χώρας στον εργασιακό μεσαίωνα και «πρόοδο» την ατομική διαπραγμάτευση. Οι μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων αποτελούν την καλύτερη απάντηση στις ιδεοληψίες της.

Το σχέδιο της Ν.Δ. προκρίνει να αφεθούν στο έλεος του Θεού οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όπως προτείνει το σχέδιο Πισσαρίδη, και να συμπιεστούν τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθοί, κατά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διχάσει και να σπάσει το ευρύ μέτωπο συναντίληψης που διαμορφώθηκε, στην πορεία της πανδημίας, μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την ανάγκη ενός επεκτατικού προγράμματος στήριξης τόσο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας όσο και της εργασίας. Ενός μετώπου που αποτελεί κατάκτηση για τις προοδευτικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει απομονωθεί πολιτικά, κοινοβουλευτικά και κοινωνικά. Οι υποσχέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας διαψεύδονται. Οι όποιες θετικές προσδοκίες καταρρέουν. Τα αδιέξοδα είναι εμφανή και η επιλογή των εκλογών είναι πάντα στο κυβερνητικό τραπέζι. Αν τις τολμήσουν, θα τους βοηθήσουμε να αποχωρήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τα στελέχη του είμαστε πλέον πιο σοφοί και με συσσωρευμένη πείρα, πιο πολυπληθείς, πιο οργανωμένοι. Έχουμε πρόγραμμα και υλοποιήσιμες προτάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Όποτε και αν γίνουν εκλογές, θα είμαστε το πρώτο κόμμα. Και αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια προοδευτική διακυβέρνηση, την οποία και έχει ανάγκη η χώρα. Ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανισότητες και οι μεγάλες πληγές που άνοιξε η κρίση του κορωνοϊού και επιτείνει η πολιτική της Ν.Δ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)