to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:49 | 24.05.2019

Νίκη Παππά

πηγή: yonous.com

Κοινωνία

Η Νάζια κι ο Γιονούς

Η Νίκη Παππά μια από τις εθελόντριες στην δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελληνικού, μέλος της ομάδας “Αθέατες Γυνναίκες” γράφει για το Γιονούς Μουχαμμαντί και την πρόσφατη του συνάντηση με την Νάζια.


Το Αφγανιστάν, ήταν η κοινή τους αφετηρία. Η Νάζια σε ηλικία μόλις τεσσάρων  ετών κατάφερε να επιζήσει μαζί με την μικρότερη αδελφή της από μια θηριωδία. Από επίθεση των φανατικών στο σπίτι τους, όπου σκοτώθηκαν όμως οι γονείς τους και τα άλλα τρία αδέλφια τους. Ο Γιονούς δραπέτευσε από τις φυλακές και τα βασανιστήρια, αυτών των ίδιων φανατικών σκοταδιστών που τρομοκρατούσαν και δυνάστευαν την χώρα.

Την Νάζια έσωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με πολλαπλά τραύματα και εγκαύματα σε όλo της το σώμα. Τον Γιονούς τον έσωσαν οι γυναίκες, οι γυναίκες για τα δικαιώματα των οποίων, ο ίδιος είχε δώσει αγώνες και είχε φυλακιστεί πολλές φορές. Στον Γιονούς φόρεσαν τα δικά τους ρούχα και ντυμένο με μπούρκα, τον βοήθησαν να ξεφύγει τον θάνατο.

Η Νάζια ήταν πολύ τυχερή. Τα τραύματα στο σώμα αλλά και στην αθώα παιδική ψυχή της ήταν πολύ σοβαρά, δύσκολα θα επιβίωνε αν δεν την μετέφεραν οι Έλληνες διασώστες κατευθείαν στην Ελλάδα. Λίγα χρόνια πριν ο Γιονούς αναγκάστηκε να πάρει το δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς, αφήνοντας πίσω του, πατρίδα, σπουδές, όνειρα και αγώνες, αναζητώντας άσυλο, προστασία και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία.

Η Νάζια μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένη με ανοιγμένο κεφάλι στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα το 2003. Εκεί βρισκόταν ήδη ο Γιονούς που από το 2001 περίμενε την απόδοση πολιτικού ασύλου.

Ο Γιονούς έχοντας ζήσει από κοντά το πόλεμο και τις θηριωδίες των Ταλιμπάν, βρέθηκε κοντά στην Νάζια από την πρώτη στιγμή. Για να την παρηγορήσει και να συμβάλει με κάθε τρόπο στην  υπεράνθρωπη προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών να κρατηθεί στην ζωή. Σαν να ήταν το παιδί του. Μέρες, νύχτες και μήνες αγωνίας για να χαμογελάσει η Νάζια. Τελικά άνοιξε τα μάτια της, χαμογέλασε, σηκώθηκε και περπάτησε. Σε κάθε βήμα της ο Γιονούς ήταν δίπλα της.

Η Νάζια βρήκε την μητρική αγκαλιά και πραγματική αγάπη στην οικογένεια της Άννας και του Γιάννη, ενός ζευγαριού Ελλήνων που έγιναν οι γονείς της και την μεγάλωσαν με μια συγκλονιστική αφοσίωση.

Η Νάζια μεγάλωσε, σήμερα είναι κυρία, με όλη τη σημασία της λέξης. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο και εκτός από την μητρική της γλώσσα τα Ελληνικά, μιλάει άψογα αγγλικά, γαλλικά, κινέζικα και ρωσικά. Θέλει να γίνει διπλωμάτης για να υπηρετήσει την πατρίδα της την Ελλάδα αλλά και την γενέτειρα της το ταλαιπωρημένο και πονεμένο Αφγανιστάν.

Ο Γιονούς δυστυχώς, για τυπικούς λόγους, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική, που – βίαια, χωρίς την θέληση του – σταμάτησαν λίγο πριν την ορκωμοσία του στο Αφγανιστάν.  Συνέχισε όμως εδώ τον αγώνα του, στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Στάθηκε δυνατά ενάντια στην ακροδεξιά βία και φώναξε δυνατά για τα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τράβηξε πολλά, κυνηγήθηκε, απειλήθηκε, επανειλημμένα τον χτύπησαν, όμως αυτός όχι μόνο δεν σιώπησε, αλλά σηκώθηκε και φώναξε πιο δυνατά. Έγινε η δυνατή φωνή όλων όσων  δεν είχαν φωνή και ήταν αόρατοι. Οι αγώνες και οι δράσεις του, ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας. Επιλέχθηκε πρεσβευτής ενάντια στην βία κατά των γυναικών, βραβεύθηκε με το παγκόσμιο βραβείο ακτιβισμού ενάντια στο ρατσισμό και ξενοφοβία. Σήμερα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Το όραμα του, μια Ευρώπη που πρέπει να παραμείνει ήπειρος της ειρήνης και της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων. Το όνειρό του, μια κοινωνία που σέβεται, αποδέχεται και αξιοποιεί την διαφορετικότητα.

Η Νάζια είναι μια Ελληνίδα, μια Ευρωπαία πολίτης με δικαίωμα ψήφου. Ζει με την οικογένεια της στις Σέρρες και σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη. Συναντήθηκε με τον Γιονούς πριν από λίγες μέρες στην διάρκεια μιας περιοδείας του με άλλους υποψήφιους Ευρωβουλευτές. Στην εκδήλωση που ακολούθησε, η Νάζια με καμάρι δήλωσε ότι η πρώτη της ψήφος θα είναι η ψήφος στο Γιονούς και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Και ο Γιονούς ,θα ψηφίσει και θα ψηφιστεί για πρώτη φορά στην ζωή του. Η πιο σημαντική ψήφος από αυτές που θα πάρει, θα είναι σίγουρα η ψήφος που θα του δώσει η Νάζια, η ψήφος από το παιδί της καρδιάς του.

Νίκη Παππά, εθελόντρια στη  δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελληνικού ,μέλος της ομάδας «Αθέατες Γυναίκες»

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)