to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:17 | 07.04.2020

Πολιτική

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖA Πειραιά στο πλευρό των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

«Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τα προβλήματα των εργαζομένων στη Ν/Ζ και να εντείνει τους ελέγχους για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων»


Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Τα μηνύματα απόγνωσης από τους εργαζόμενους και των συνδικαλιστικών φορέων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη (Ν/Ζ) σε σχέση με τα μέτρα προστασίας από την πανδημία είναι συνεχή. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και τα μέτρα είναι ελλιπή. Πολλά ερωτηματικά γεννούνται από τις καταγγελίες των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών στο χώρο της Ν/Ζ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ελλείψεις σε χώρους υγιεινής μέσα στο χώρο της ζώνης δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά οι σημερινές συνθήκες με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση την οποία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι αναζητώντας ασφάλεια και στοιχειώδη προστασία. Οι ελλείψεις που καταγράφονται σε όλη την έκταση της Ν/Ζ είναι ευθύνη του ΟΛΠ και των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη όχι μόνο δεν ευθύνονται για την κατάσταση αλλά έχουν αναδείξει τα προβλήματα αυτά το προηγούμενο διάστημα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ο συνωστισμός των εργαζομένων στα συνεργεία που δουλεύουν σε πολύ μικρούς χώρους και σε κοντινή επαφή πολλές φορές με πληρώματα πλοίων που δεν έχουν ελεγχθεί αν είναι ή όχι φορείς της νόσου του κορωνοϊού. Δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στους εργαζομένους. Τρανταχτή απόδειξη της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι όταν διαπιστώθηκε κρούσμα κορωνοϊού σε μέλος συνεργείου από το εξωτερικό που εργαζόταν σε πλοίο με άλλα συνεργεία της Ζώνης και διέμενε στις καμπίνες του πλοίου που πραγματοποιούνταν οι εργασίες.

Επιπλέον των προβλημάτων από την πανδημία και σαν απότοκο αυτής, είναι η αναστολή της λειτουργίας αρκετών εργολαβικών εταιριών με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν άνεργοι αλλά χωρίς να μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις των ωφελούμενων της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί τα προβλήματα των εργαζομένων στη Ν/Ζ και να εντείνει τους ελέγχους για την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να εντάξει στο πρόγραμμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800€ και τους εργαζόμενους στη Ν/Ζ που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)