to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 18.01.2022

Πολιτική

Ι. Μουζάλας: Ανορθολογική η διαχείριση των φορολογικών αρχώ - Μη κλείσετε τη ΔΟΥ Μοσχάτου

Tεράστια επιβάρυνση θα υπάρξει για τη ΔΟΥ Καλλιθέας μετά το κλείσιμο αυτής του Μοσχάτου. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα πάνω από 350.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις θα υπαχθούν στη νέα δομή πράγμα που θα δημιουργήσει οξύ κοινωνικό πρόβλημα.


Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Μουζάλα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του:

Κύριε Υπουργέ,

Η ερώτησή μου αφορά μία ανορθολογική διοικητικά απόφαση η οποία προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και κοινωνικό βάρος, τη μεταφορά της ΔΟΥ Μοσχάτου στην Καλλιθέα.

Είναι μια απόφαση η οποία πάρθηκε χωρίς διαβούλευση, παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Κατά την άποψή μας εντάσσεται σε μια σειρά από λαθεμένες επιλογές συγχωνεύσεων, χωρίς να είμαστε αντίθετοι στις συγχωνεύσεις. Δηλαδή θα συμφωνήσουμε στο ότι όσο προχωράει η ηλεκτρονική διευθέτηση των υποθέσεων αυτών θα μπορούν οι συγχωνεύσεις να υπάρχουν και να είναι λειτουργικές. Ισχυριζόμαστε όμως ότι δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το στάδιο. Πολύ σύντομα, κύριε Υπουργέ, σας ρωτώ εάν έχετε σκοπό να αναστείλετε αυτήν την απόφαση ή να κάνετε κάτι.

Ειλικρινά λυπάμαι, κύριε Υπουργέ για την ομιλία σας. Μου διαβάσατε ένα δελτίο τύπου με γενικότητες, το οποίο φτιάξατε πριν γίνει καν η συζήτηση. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας πω ότι ανεξάρτητα από τις ανεξάρτητες αρχές οι κυβερνητικές ευθύνες για τους προγραμματισμούς υπάρχουν πάντα.

Έχουμε λοιπόν μια εφορία, μία ΔΟΥ, η οποία απευθύνεται περίπου σε πενήντα χιλιάδες κατοίκους. Στο πλαίσιο της αστοχίας, αυτή μεταφέρεται στην Καλλιθέα. Έχουμε αντιθέσεις σε αυτό, που αν είχε γίνει διαβούλευση θα είχαν βρεθεί, από τον κ. Σπανάκη της Νέας Δημοκρατίας, από τον Σύλλογο Υπαλλήλων των ΔΟΥ, των εργαζομένων Αττικής - Νήσων και από τον Πανελλήνιο, όπου η πλειοψηφία ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.

Σας έχει κάνει αναφορά ο κ. Μπαλάφας. Ο διευθυντής της ΔΟΥ Καλλιθέας δηλώνει ότι δεν έχει χώρο -γιατί είπατε για τα κτιριακά- να δεχτεί τα αρχεία της ΔΟΥ Μοσχάτου και ίσα-ίσα θα βρει λίγο χώρο για τους υπαλλήλους. Δεν υπάρχει κανείς που να συμφωνεί με αυτό το πράγμα.

Κι εκεί πέρα, αντί να δούμε πώς θα μπορέσετε να διευκολύνετε μια κατάσταση και να αφήσετε για το μέλλον, όταν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετατροπή αυτών των πραγμάτων, χωρίς αυτές τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, καλύπτεστε πίσω από γενικόλογα κείμενα, τα οποία παρουσιάζουν μια κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, ο Ταύρος με το Μοσχάτο ενοποιήθηκαν διοικητικά. Ο Ταύρος όμως φορολογικά υπήχθη στην Α΄ Αθήνας. Το Μοσχάτο έμεινε χώρια. Από το 2011 το Μοσχάτο αποψιλώνεται, του έφυγε η κεντρική λαχαναγορά, χάνει τα δικαιώματα σε έλεγχο και σε δικαστικό.

Θέλω να πω δηλαδή ότι το να διαβάσουμε ένα κείμενο ή να μου αναφέρετε ένα άλλο κείμενο είναι πάρα πολύ εύκολο. Υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα. Είμαστε σύμφωνοι ότι όταν ολοκληρωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός αυτό το κοινωνικό πρόβλημα δεν θα υπάρχει. Αυτό δεν προβλέπεται να γίνει -προφανώς και το ξέρετε- μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια.

Η ερώτηση λοιπόν είναι -και τελειώνω, κυρία Πρόεδρε- μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να αναστείλουμε αυτήν την κατάσταση, να πάει μια εφορία στην Καλλιθέα η οποία ήδη έχει πάρει και την Εφορία της Νέας Σμύρνης; Και σας λέμε ότι η Καλλιθέα αυτήν τη στιγμή, Καλλιθέα - Νέα Σμύρνη, εξυπηρετεί τριακόσιες χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις. Και μεταφέρεται και το Μοσχάτο, που είναι άλλες πενήντα χιλιάδες. Δεν έχουνε χώρο, δεν έχουνε δυνατότητες. Νομίζω ότι θα μπορούσε να μην είναι ένα θέμα πολιτικής διαμάχης, αλλά πρακτικά να υπήρχε μια πρόθεση να το ξαναδεί κανείς αυτό το πράγμα. Αυτό σας ζητάμε. Διότι είναι και ανορθολογικό και δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)