to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 21.06.2021

Διεθνή

Η Μισέλ Μπατσελέτ μιλά για τις πιο εκτεταμένες και πιο σοβαρές οπισθοχωρήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει ποτέ δει

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στάθηκε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της Ρωσίας, του Τιγκράι,της Λευκορωσίας και του Χονγκ Κονγκ


Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την ανάληψη «συντονισμένης δράσης» μπροστά στις «πιο εκτεταμένες και πιο σοβαρές οπισθοχωρήσεις» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει ποτέ δει, σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Για να σταθούμε εκ νέου όρθιοι από τις πιο εκτεταμένες και τις πιο σοβαρές οπισθοχωρήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουμε ποτέ δει, πρέπει να έχουμε μια οπτική που αλλάζει τη ζωή και μια συντονισμένη δράση», προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, είπε η Μπατσελέτ.

Με αφορμή τη 47η σύνοδό του (έως τις 13 Ιουλίου), που διεξάγεται ψηφιακά λόγω της covid-19, το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας θεσμός που συστάθηκε πριν από 15 χρόνια, θα ασχοληθεί με διάφορες κρίσεις, μεταξύ άλλων στη Μιανμάρ, τη Λευκορωσία και τη Νικαράγουα.

Ρωσία

Μεταξύ των πολυάριθμων καταστάσεων υποχώρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατήγγειλε η Μπατσελέτ βρίσκεται και η Ρωσία, την οποία η Ύπατη Αρμοστής κάλεσε να «σεβαστεί τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα» ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Είμαι συγκλονισμένη από τα πρόσφατα μέτρα που υπονομεύουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των πολιτών να διατυπώσουν επικριτικές απόψεις και τη δυνατότητά τους να λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου», επισήμανε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, επικαλούμενη την περίπτωση του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι και της διάλυσης του κόμματός του.

«Η νομοθεσία που περιορίζει τις ελευθερίες έκφρασης, ειρηνικής συνάθροισης και σύμπραξης πρέπει να συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες και τα πρότυπα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η Μπασελέτ.

Η ίδια προέτρεψε τη Μόσχα να βάλει τέλος στην αυθαίρετη πρακτική που συνίσταται στο να χαρακτηρίζει πρόσωπα, δημοσιογράφους και ΜΚΟ «εξτρεμιστές», «ξένους πράκτορες» και «ανεπιθύμητες οργανώσεις».

Λευκορωσία

Η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία συνεχίζει να επιδεινώνεται και σηματοδοτείται από εφόδους εναντίον ακτιβιστών και ανεξάρτητων ΜΜΕ και κατηγορίες για βασανιστήρια, είπε επίσης η Μισέλ Μπατσελέτ.

Τιγκράι

Η ίδια, εξάλλου, δήλωσε πως είναι «βαθιά ενοχλημένη» από τις «σοβαρές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τιγκράι, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «τρομακτική» με περισσότερους από 350.000 ανθρώπους σε κατάσταση λιμού.

Την ώρα που διεξάγονται σήμερα εθνικές εκλογές στην Αιθιοπία, η Μπατσελέτ κατήγγειλε τις καταχρήσεις που διαπράττονται σε βάρος των αμάχων «από όλες τις πλευρές της σύρραξης».

Η Ύπατη Αρμοστής απαρίθμησε τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, τη σεξουαλική βία σε βάρος παιδιών όπως και ενηλίκων και τους βίαιους εκτοπισμούς.

Σιντζιάνγκ και Χονγκ Κονγκ

Η Μισέλ Μπασελέτ είπε, επιπλέον, πως ελπίζει να αποκτήσει φέτος μια «σημαντική πρόσβαση» στην κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ, απ’ όπου «πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να έρχονται».

Πάντα σε σχέση με την Κίνα, η ίδια υπογράμμισε ότι ένας χρόνος έχει περάσει από την υιοθέτηση του νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, για τον οποίο οι υπηρεσίες της διατυπώνουν «σοβαρές ανησυχίες».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)