to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 18.02.2021

Κοινωνία

Πινγκ πονγκ ευθυνών την ίδια ώρα που πολίτες καίνε ξύλινα κρεβάτια για να ζεσταθούν (liveblog)

Η κακοκαιρία «Μήδεια» αποχωρεί, αφήνοντας πίσω της τέσσερις νεκρούς, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και την κυβέρνηση να έχει αφήσει αλγεινές εντυπώσεις στους πολίτες για την ανικανότητά της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις συνέπειες ενός καιρικού φαινομένου για το οποίο οι ειδικοί προειδοποιούσαν μέρες τώρα, αλλά και για το πινγκ πονγκ ευθυνών στο οποίο επιδίδονται κορυφαία στελέχη της - Αποκορύφωμα η τυμβωρυχική απάντηση Χρυσοχοϊδη για το κλείσιμο της Εθνικής που επιχείρησε συμψηφισμό με το Μάτι για να αντ-επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ - Σήμερα, Πέμπτη, ακολουθούν οι υποσχέσεις από την κυβέρνηση...


Χιλιάδες σπίτια, ιδίως στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, παρέμεναν το βράδυ της Τετάρτης χωρίς ηλεκτροδότηση - και άρα χωρίς θέρμανση και με τις επικοινωνίες προβληματικές -, τρεις ημέρες μετά το «χτύπημα» της κακοκαιρίας στην Αττική. Την ίδια ώρα, και ενώ η σταδιακή αποχώρηση της «Μήδειας» αναμένεται να αποκαλύψει το μέγεθος των προβλημάτων που προκάλεσε, η κυβέρνηση επιδίδεται σε πινγκ πονγκ ευθυνών για να κρύψει το φιάσκο του «επιτελικού κράτους» - αλλά και σε ύβρεις, όπως αυτές του Μιχ. Χρυσοχοϊδη σε συνέντευξή του το βράδυ της Τετάρτης.

Aυτοψία του Euronews στα βόρεια προάστια της Αθήνας την Τετάρτη

Βορίδης και Πατούλης μεταθέτουν τις ευθύνες, ο Πέτσας ανακάλυψε τον... «καταμερισμό αρμοδιοτήτων» και την «υπογειοποίηση»

Έπρεπε να έρθει η κακοκαιρία «Μήδεια» για να αποκαλύψει τη γύμνια του μηχανισμού και να κάνει τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να εξαγγείλει, σήμερα, «αντιμετώπιση της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμόδιων φορέων» και να αναφερθεί σε «υπογειοποίηση γραμμών ρεύματος» - ένα περίπλοκο έργο που δεν είναι καν εφαρμοστέο σε πάρα πολλές περιοχές.

Ωστόσο, σε προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών επιδόθηκαν τόσο ο υπ. Εσωτερικών Μάκης Βορίδης («φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ»), όσο και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος από το πρωί της Τετάρτης δηλώνει (κι αυτός)  όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πως για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, η περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τον Διαχειριστεί να «αναλάβει τις ευθύνες του για τις διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά».

Η ΚΕΔΕ  από τη μεριά της, ισχυρίζεται πως οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, με αφορμή τις πτώσεις δένδρων σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, λόγω της κακοκαιρίας.

Λάσπη και τυμβωρυχία αντί απαντήσεων για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Το χειρότερο βέβαια ήρθε από τον υπ. Αστυνομίας της ΝΔ, που πιεζόμενος από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επιδόθηκε, με θράσος, σε ύβρεις αλλά και μια χυδαία απόπειρα συμψηφισμού των προφανών ευθυνών του για τη διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας με την πυρκαγιά στο Μάτι, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε πανικό και το δείχνει», η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια - Δήμος Ωρωπού: «Κινδυνεύουν ζωές - Χρειαζόμαστε ερπυστριοφόρα»

Η υποχώρηση της Μήδειας συνοδεύεται μεν από σχεδόν ολική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές όπως τα βόρεια προάστια, ωστόσο σε περιοχές λίγο εκτός του μητροπολιτικού ιστού τα προβλήματα παραμένουν. Χαρακτηριστική η επείγουσα έκκληση προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Αττικής για άμεση βοήθεια στις δυνάμεις που επιχειρούν στη διάνοιξη δρόμων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που απηύθυναν ο Δήμος Ωρωπού και ο αντιδήμαρχος Αφιδνών Γιάννης Δήμας. «Χρειάζονται άμεσα βαριά ερπυστριοφόρα για να υπάρξει πρόσβαση σε σπίτια που υπάρχει άμεση ανάγκη. Χωρίς ρεύμα, νερό και με το χιόνι να έχει κλείσει τα σπίτια κινδυνεύουν ζωές» τονίζουν σε ανάρτησή του στο facebook.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, το πρωί της Πέμπτης απέμεναν κάποια «μικρά τμήματα» των γραμμών που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων κυρίως στα βόρεια προάστια. Προσθέτει ότι «προχωρά» η αποκατάσταση βλαβών στη Χαμηλή Τάση καθώς και μεμονωμένων παροχών. Οι εργασίες επικεντρώνονται στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ.Στέφανο, Κρυονέρι, 'Ανοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Καίνε έπιπλα για να ζεσταθούν

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους της Σταμάτας, της Δροσιάς και του Αγίου Στεφάνου, που παραμένουν χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση εδώ και ημέρες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατοίκου της Σταμάτας, που μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι έχει αναγκαστεί να καίει ξύλινα κρεβάτια για να ζεσταθεί.

«Είμαστε από την Κυριακή χωρίς ρεύμα. Καίμε κρεβάτια και καρέκλες για να ζεσταθούμε» υπογράμμισε η κ. Μαρία, η οποία μάλιστα ανέφερε ότι κατοικεί στο κέντρο της Σταμάτας. «Είναι ανύπαρκτοι και ελεεινοί» σημείωσε.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προειδοποιούσαν για μέτρα ενόψει «Μήδειας», αλλά αγνοήθηκαν

Από τις 12 Φεβρουαρίου προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για τα προβλήματα που θα προέκυπταν από την κακοκαιρία «Μήδεια» και τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν. Εκ του αποτελέσματος, με 250.000 νοικοκυριά να βρίσκονται στο σκοτάδι επί ώρες, προκύπτει ότι δεν εισακούστηκαν.

Κι όμως, η «Μήδεια» δεν ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο 

Η «Μήδεια» δεν ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο, όσο κι αν η κυβερνητική προπαγάνδα ήθελε να την παρουσιάσει ως τέτοια, καθώς τα χιόνια στην Αθήνα ήσαν εφάμιλλα του 2008 και 2002, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, και συγκεκριμένα οι ερευνητές της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίοι παρουσίασαν έξι ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κακοκαιρία.

«Ο χαρούμενος πρωθυπουργός έπινε καφέ στο Da Capo»: Σφυροκόπημα του Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση

Η κυβερνητική ανικανότητα βρέθηκε στο στόχαστρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Βουλή την Τετάρτη πως «ο χαρούμενος πρωθυπουργός έπινε τον καφέ του στο Da Capo, τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά ήταν δίχως θέρμανση και που, δυστυχώς, τρεις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους».

«Και ο τελευταίος πολίτης έχει κατανοήσει πλήρως το σχέδιο του Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει επιτελικό κράτος, αλλά επιτελική προπαγάνδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με Liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)