to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 31.08.2012

left.gr

Πολιτική

Η μεθοδευμένη απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να ξεπουληθεί

Τρικομματική κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ δεν αποκλείεται και το σπάσιμο σε "καλή" και "κακή" τράπεζα και η εκποίηση της "καλής" τράπεζας, όπως έγινε με την Αγροτική.


Στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ., το Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34%, έμμεσα άλλο ένα 10% που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των ΕΛΤΑ, ενώ ποσοστό 7% έκαστη διαθέτουν η Eurobank και η Εθνική.


Η μεθοδευμένη απαξίωση


Στο limit down διαπραγματευόταν την Πέμπτη η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέχρι τη στιγμή που η διοίκηση του ΧΑ ανέστειλε τη διαπραγμάτευσή της
Νωρίτερα αδυναμία να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του 2011 εντός της προσθεσμίας δήλωσε η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επικαλούμενη "δυσμενείς συνθήκες". 
Μετά αυτό και ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. από χτες 31 Αυγούστου.


Όλα αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις για την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εργαζομένων του.


Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης και της τρόικας για πώληση της τράπεζας, θα εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ. Σ' αυτές συμπεριλαμβάνεται και το σπάσιμο σε "καλή" και "κακή" τράπεζα και την εκποίηση της "καλής" τράπεζας, όπως έγινε με την Αγροτική.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέχει ποσοστό 6%, όσο και η Eurobank, εμφανίζονται ως επικρατέστεροι «μνηστήρες».


Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την Πέμπτη 24ωρη απεργία, ενώ νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν και για σήμερα Παρασκευή. 

Διαβάστε την ανακοίνωση των εργαζομένων:


"Η μεθοδευμένη απαξίωση του ΤΤ ξαφνιάζει ακόμα και τους πιο σκληραγωγημένους επικριτές αυτής της κυβέρνησης"


Σε δήλωσή του για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών, αναφέρει ότι "η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει από καταστροφικές, αλλά και απόλυτα ταξικά μεροληπτικές επιλογές που από οικονομική άποψη δεν συνιστούν απάντηση απέναντι στην ύφεση και την οικονομική κρίση. Η μεθοδευμένη, όμως, απαξίωση του ΤΤ για να ξεπουληθεί όπως-όπως, καταφέρνει να ξαφνιάσει ακόμα και τους πιο σκληραγωγημένους επικριτές αυτής της κυβέρνησης".


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει επίσης:
"Το ΤΤ δεν είναι μόνο μια εν δυνάμει βιώσιμη τράπεζα, με στέρεα βάση στις καταθέσεις της, αλλά σηματοδοτεί, και μέσω των εργαζομένων της, διαφορετικές αξίες και πρακτικές εντός του τραπεζικού συστήματος. Γι’ αυτό δεν πρέπει να έχει καμία θέση στα οράματα μιας κυβέρνησης που έχει υιοθετήσει πλήρως όλα τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμα και αν το ΤΤ μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, για αυτήν την κυβέρνηση πρέπει να εξαφανιστεί. Ας το θυμόμαστε αυτό την άλλη φορά που κάποιος από την κυβερνητική πλειοψηφία επικαλεστεί την ανάπτυξη. Ανάπτυξη χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία, απλώς δεν υφίσταται".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)