to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η μετακόμιση κι οι γκρίνιες

Η καταδίκη για το Συνεργείο και η εγκατάλειψη των γραφείων της Μεσογείων σηματοδοτούν την αρχή του τέλους.


Καθώς οι χρυσαυγίτες κουβαλούσαν κούτες από τα κεντρικά τους γραφεία σκεφτόμουν ότι αυτό έγινε κατορθωτό παρά τη μεμψιμοιρία τόσων ετών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερεί τη δίκη για να κόβει η Χ.Α. ψήφους από τη ΝΔ» έλεγαν κάποιοι ψαγμένοι. Άλλοι, «να μην τους δικάσουμε για να μην ηρωοποιηθούν». Άλλοι «και τι έγινε, κάτι ποινές με αναστολή τρώνε, όλο στα μαλακά πέφτουν». Άλλοι, «μην καλείτε κόσμο στο δικαστήριο, οι συμβολικές παρεμβάσεις θα δώσουν πάτημα στην ακροδεξιά συμμορία ότι δικάζεται για τις ιδέες της».

Ελπίζω όλοι αυτοί να συναισθάνθηκαν τη σκληρή σύγκρουση με την πραγματικότητα. Η καθυστέρηση εξυπηρετούσε τη ΧΑ για να απαξιώσει τη διαδικασία μέχρι που αυτοπαγιδεύτηκε. Γκρίνιαζαν όσοι έβλεπαν τη δίκη σαν χρόνο χαμένο, όσοι δεν έβλεπαν ότι από την πρώτη μέρα παρήγαγε αποτελέσματα. Ανέκοψε τη βίαιη εγκληματική δράση και έδιωξε από το δρόμο τα τάγματα εφόδου. Φόβισε την ηγεσία της ΧΑ, παρόξυνε τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της.

Κι όσο έβγαιναν τα συντριπτικά στοιχεία για όλες τις βασικές κατηγορίες -στρατιωτικού τύπου δομή, ιεραρχία, modus operandi, μοτίβο βίας, τάγματα εφόδου, εκπαίδευση στα όπλα, ναζιστικός χαρακτήρας, ανοιχτή επιβουλή κατά του πολιτεύματος, απειλές, εκβιασμοί, αναγνώριση των φυσικών αυτουργών από τα ίδια τα θύματά τους, υπόδειξη ηθικών αυτουργών- τόσο η ΧΑ φυλλορροούσε. Τα γραφεία άδειαζαν, οι τοπικές έκλειναν. Κι όμως, οι γκρίνιες για καθυστερήσεις και θεωρίες συνωμοσίας επέμεναν.

Μετά ήρθαν οι εκλογές. Όπως η ποινική διαδικασία επέδρασε καθοριστικά στο εκλογικό αποτέλεσμα με την πλήρη απονομιμοποίηση της νεοναζιστικής συμμορίας, έτσι και αντίστροφα η εκλογική συντριβή αναπόφευκτα αποτυπώνεται στη δικαστική διαδικασία. Βασικοί κατηγορούμενοι χάνουν τη βουλευτική ιδιότητα και θα απολογηθούν χωρίς προστατευτικό μανδύα. Μόνο ο Λαγός θα περιμένει το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του. Τους υπόλοιπους καμιά ασυλία δεν τους προστατεύει πια. Γυμνοί στο εδώλιο πλέον. Η Χ.Α. παύει να έχει τα προνόμια του κοινοβουλευτικού κόμματος και τους τελευταίους θεσμικούς πόρους που είχαν απομείνει μετά την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης. Τέρμα οι βουλευτικές αποζημιώσεις, τέρμα οι επιστημονικοί συνεργάτες-δικηγόροι στη δίκη, τέρμα οι φουσκωτοί μετακλητοί υπάλληλοι.

Κάποιοι συνεχίζουν. «Και τι έγινε, η ακροδεξιά είναι εδώ, τι ΧΑ τι Βελόπουλος». Ε γι' αυτούς τι να κάνουμε. Μερικά πράγματα ή τα καταλαβαίνεις ή όχι. Είναι και θέμα στοιχειώδους αντίληψης.

Η καταδίκη για το Συνεργείο και η εγκατάλειψη των γραφείων της Μεσογείων σηματοδοτούν την αρχή του τέλους.

*Από τη σελίδα του Κωστή Παπαϊωάννου στο facebook

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)