to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 05.04.2013

Διεθνή

Η Μέρκελ οδηγεί τον ευρωπαϊκό νότο σε φαύλο κύκλο, λέει ο Στάινμπρουκ

Πυρά κατά της καγκελαρίου Μέρκελ εξαπέλυσε ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ, λέγοντας ότι με την επιμονή της στη δημοσιονομική λιτότητα παρασέρνει τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε φαύλο κύκλο.


Ο Στάινμπρουκ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Επικρίνουμε έντονα το γεγονός ότι με αυτήν την εστίαση σε μια πολύ αυστηρή πορεία προς την εξυγίανση, πολλές χώρες παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο που αποδυναμώνει τις οικονομίες τους», είπε ο Στάινμπρουκ στους δημοσιογράφους.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι αυτό που προωθεί η καγκελάριος στα ευρωπαϊκά φόρα είναι μια εστίαση στη δημοσιονομική εξυγίανση η οποία είναι βλαπτική για τις οικονομίες των χωρών αυτών, καθώς οδηγεί σε υψηλή ανεργία και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Πέντε μήνες πριν από τις εκλογές και ενώ οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν σταθερά δεύτερο με σημαντική διαφορά, ο Στάινμπρουκ με τις δηλώσεις του προσπάθησε να επισημάνει τις πολιτικές διαφορές του από την καγκελάριο.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δεν κατονόμασε τις χώρες που εννοεί αλλά είναι σαφές ότι αναφερόταν σε εκείνες τις μεσογειακές χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία. 

Σε όχι πολύ κατάσταση βρίσκεται και η Γαλλία, που ενδέχεται να είναι η επόμενη χώρα που θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, ιδίως αφότου παραδέχτηκε ότι δεν θα πετύχει να περιορίσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ της για φέτος ενώ η ανάπτυξη για το 2013 προβλέπεται ότι μόλις θα ξεπεράσει το μηδέν.

Επιπλέον, ο Στάινμπρουκ απέρριψε την κριτική που ασκείται στον πρόεδρο Ολάντ γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της δυσκαμψίας στην αγορά εργασίας και των υπέρογκων δημόσιων δαπανών. 

Επαναλαμβάνοντας στην πράξη τα επιχειρήματα του Ολάντ στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Στάινμπρουκ ζήτησε «λίγη περισσότερη κατανόηση για το γεγονός ότι μέσα σε 10-11 μήνες ο πρόεδρος Ολάντ δεν έφτιαξε όλα αυτά που δεν πέτυχαν οι προκάτοχοί του μέσα σε 10-15 χρόνια», σε μια αναφορά στους πρώην προέδρους της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και Ζακ Σιράκ.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)