to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 22.09.2022

Διεθνή

Η Μελόνι ονειρεύεται ακροδεξιά «πορεία προς τις Βρυξέλλες»

Έναν αιώνα μετά την «πορεία προς τη Ρώμη» που οδήγησε στην εξουσία Μουσολίνι και φασίστες, η ιταλική πρωτεύουσα μοιάζει αφετηρία πιο απειλητικών σχεδίων


Οι «Ιταλοί Αδερφοί» θεωρούνται σίγουρη πρώτη δύναμη στην Ιταλία την επομένη των εκλογών της Κυριακής, με την ηγέτη τους να οδεύει προς την πρωθυπουργία της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ. Οι στενές σχέσεις της Τζόρτζια Μελόνι με τον Όρμπαν στην Ουγγαρία και το γεγονός ότι προεδρεύει των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών (European Conservatives and Reformists - ECR) που περιλαμβάνουν το πολωνικό κυβερνών κόμμα και ακροδεξιές δυνάμεις σε Ισπανία, Σουηδία και αλλού, διαμορφώνουν τις συνθήκες για επιθετική προώθηση ακροδεξιών, εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών στην ΕΕ.

Το 1922, ο Μουσολίνι πέτυχε να τρομοκρατήσει τόσο την καθεστηκυία τάξη στην Ιταλία με την «πορεία προς τη Ρώμη», ώστε αντί να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις των φασιστών, να του παραδοθεί η εξουσία. Έναν αιώνα μετά, το 2022 η Μελόνι μπορεί να φαντασιώνεται ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ εν μέσω οικονομικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, θα την φέρει στην αιχμή της προσπάθειας της ακροδεξιάς να «καταλάβει» την ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Politico σε σημερινό του εκτενές άρθρο, οι ιδέες της Μελόνι δεν θα ακούγονται πλέον μόνο σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα και πολιτικές συγκεντρώσεις, καθώς ως ηγέτης της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ και ενός από τα έξι ιδρυτικά μέλη της, θα προωθήσει από εξαιρετικά προνομιακή θέση τις αμφιλεγόμενες απόψεις της σε μία σειρά θεμάτων, από την μετανάστευση και το προσφυγικό, ως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και από τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των συμφωνιών της μετά Brexit περιόδου μέχρι την προστασία και την επιβολή σεβασμού και εφαρμογής των κανόνων του κράτος Δικαίου στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Εδώ ακριβώς δημιουργείται το πρωτοφανές για την ΕΕ. Γιατί μία διαφαινόμενη ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στην Ιταλία δεν είναι κάτι καινούργιο. Η κρίσιμη διαφορά είναι η σχέση που θα έχει αυτή η κυβέρνηση με άλλες ευρωσκεπτικιστικές ηγεσίες χωρών της ΕΕ. Εκτός της ηγεσίας των Αδερφών Ιταλών, η Μελόνι είναι πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών (European Conservatives and Reformists - ECR), μίας πανευρωπαϊκής ομπρέλας που περιλαμβάνει το πολωνικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, καθώς και άλλες ακροδεξιές δυνάμεις, από την Ισπανία ως τη Σουηδία. Ταυτόχρονα, έχει επανειλημμένα επιδείξει τις στενές σχέσης της με τον εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Η μεγάλη ενίσχυση της ιταλικής ακροδεξιάς και τα σημαντικά κέρδη άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ, δημιουργείται η προοπτική ανατροπής των συσχετισμών και στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις εκλογές του 2024. Το ECR θα μπορέσει είτε μόνο του είτε σε συνεργασία την κεντροδεξιά να τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά δικούς του ανθρώπους, εκμεταλλευόμενο και την διαδικασία ανάδειξης του επόμενου προέδρου της Κομισιόν.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε σχετικά ότι «όλα δείχνουν ότι στην Ιταλία η συμμαχία της Μελόνι, του Σαλβίνι και του Μπερλουσκόνι θα κερδίσει, αλλά πιστεύω ότι θα αποτύχουν να κυβερνήσουν. Εξάλλου και ο εκλογικός νόμος στην Ιταλία είναι ένας συνδυασμός αναλογικού και πλειοψηφικού συστήματος, που ευνοεί τα "μέτωπα". Αυτή τη συμμαχία των τριών, πάντως, δεν την λες σε καμία περίπτωση κεντροδεξιά. Η επικείμενη νίκη της είναι επικίνδυνη και για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη. Όταν μια τέτοια συμμαχία κερδίζει σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, που είναι όμως και οικονομικά μεγάλος ασθενής, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα.

Η Μελόνι μόλις προχθές είπε "κάτω τα χέρια από τον Όρμπαν" όταν πρότεινε η ΕΕ να παγώσει η χρηματοδότηση των 7,5 δισ. ευρώ για τον Όρμπαν μέχρις ότου να πάρει μέτρα για το κράτος δικαίου και εναντίον της διαφθοράς. Γι' αυτό είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με όλη την προσπάθεια να "ξεπλυθεί" ως κεντροδεξιά. Κάνει το γατάκι, αλλά δεν έχει πάρει τίποτα πίσω από ό,τι έλεγε και για τον Μουσολίνι -ότι ήταν ο καλύτερος πολιτικός. Με το που γίνει πρωθυπουργός θα πει "δεν αμφισβητούμε τη θέση της Ιταλίας στην ΕΕ, δώστε μας τα 200 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ". Πιστεύω πως μια τέτοια συμμαχία -Μελόνι, Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι- δεν θα μακροημερεύσει. Ο Σαλβίνι είναι φιλοπουτινικός και ο Μπερλουσκόνι σχεδόν αντίστοιχος του Τραμπ.

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι «η διαφαινόμενη συμμαχία της Μελόνι στην Ιταλία είναι επιζήμια και για την Ελλάδα, διότι θα πέσουν τα φώτα στις χώρες υψηλού χρέους. Η ιταλική ανακατωσούρα θα δημιουργήσει αναταράξεις και στις αγορές. Πιστεύω ότι όλοι οι δημοκράτες θα πρέπει να έχουν  σαφές μέτωπο απέναντι σε αυτή την εξέλιξη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)