to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 21.10.2021

Διεθνή

Η μείωση των επιτοκίων έφερε νέα πτώση για την τουρκική λίρα

Βουτιά σε τιμή ρεκόρ έκανε το τουρκικό νόμισμα έναντι του δολαρίου έπειτα από τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, από 18% σε 16%. Η ισοτιμία δολαρίου-λίρας έφτασε τις 9,45 λίρες


Η απόφαση για μείωση των επιτοκίων ώστε να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός που τρέχει με 20% έκανε τους αναλυτές και τις αγορές να ανησυχούν για τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστηρίζει -ενάντια σε κάθε οικονομική θεωρία- ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και έχει ανακηρύξει τον εαυτό του «εχθρό» του υψηλού δανειακού κόστους.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη λίγος χώρος για τη χαλάρωση της πολιτικής της έως το τέλος του έτους, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα και μεγαλύτερη πίεση στη λίρα, η οποία έχει ήδη φέτος τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Την περασμένη εβδομάδα η λίρα είχε πέσει ξανά σε ιστορικό χαμηλό, όταν ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε τρία υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, αρμόδια για τη νομισματική πολιτική, τα οποία φέρονται να αντιστέκονταν στις πιέσεις Ερντογάν να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού.

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια, με τον Ουμίτ Οζλαλέ, αντιπρόεδρο του κεντροδεξιού Καλού Κόμματος, να σημειώνει ότι «δεν στηρίζεται σε καμία οικονομική λογική και το μόνο που θα κάνει είναι να χειροτερεύσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει. Είναι ακόμη μία επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η κεντρική τράπεζα έχει καταντήσει σε σφραγίδα των πολιτικών φιλοδοξιών του προέδρου Ερντογάν».

«Ο κίνδυνος μίας εκθετικής υποτίμησης στο άμεσο μέλλον είναι τόσο μεγάλος τώρα, ώστε θα ήταν σκόπιμο να μην έχει κανείς ανοικτές θέσεις στη λίρα σε αυτό το χρονικό σημείο», δήλωσε από την πλευρά του στέλεχος της Commerzbank.

«Η κίνηση συνάδει με τις απόψεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η νομισματική πολιτική του είναι απλώς λανθασμένη και διατρέχουμε τον κίνδυνο να εισέλθουμε σε μία περιοχή όπου η πραγματική οικονομία θα πληγεί σοβαρά από το νόμισμα», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)