to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 11.07.2022

Κοινωνία

"Η Μαύρη Βίβλος του Big Quit στην ιδιωτική εκπαίδευση" από την ΟΙΕΛΕ

Παραδίδεται σήμερα η έρευνα για το "Big Quit στην ιδιωτική εκπαίδευση" στον πρωθυπουργό, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και στα κόμματα. Πρόσκληση σε διάλογο.


Απλήρωτες υπερωρίες και απογευματινές δραστηριότητες, έλλειψη κινήτρων, αξιοκρατίας και εσωτερικής δημοκρατίας, χαμηλός βαθμός επαγγελματικής ικανοποίησης είναι οι αιτίες για το Big Quit στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα της ΟΙΕΛΕ (διαβάστε την ολόκληρη παρακάτω) την οποία σήμερα η ομοσπονδία παραδίδει στον πρωθυπουργό, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και στα κόμματα, καλώντας σε διάλογο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του χώρου. Οξυμένα είναι τα προβλήματα νομιμότητας και κρατικής εποπτείας στο χώρο, σύμφωνα με την έρευνα, με δυσμενείς συνέπειες τόσο σε σχέση με την ισονομία όλων των μαθητών όσο και για τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Κλαδικό Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ το διάστημα 4/2-31/3/2022 σε δείγμα περίπου 800 εκπαιδευτικών διαπιστώνει την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους και την τάση φυγής τους από το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας, η ΟΙΕΛΕ σχεδιάζει ακόμη και προσφυγή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Η έκδοση της έρευνας ελπίζει η ΟΙΕΛΕ να λειτουργήσει ως κώδωνας κινδύνου για όλους τους εμπλεκόμενος, ίσως ακόμη περισσότερο για την κυβέρνηση, που με το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε το 2020 έδειξε πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συμφέροντα των σχολαρχών και πως εμμένει στην αποδυνάμωση της κρατικής εποπτείας στο χώρο. 

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ

H ΟΙΕΛΕ παραδίδει σήμερα στον Πρωθυπουργό, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και στα πολιτικά κόμματα τη «Μαύρη Βίβλο του Big Quit στην ιδιωτική εκπαίδευση» και καλεί σε διάλογο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του χώρου

Η ΟΙΕΛΕ παραδίδει σήμερα στον Πρωθυπουργό, στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και στα πολιτικά κόμματα τη «Μαύρη Βίβλο του Big Quit στην ιδιωτική εκπαίδευση», καλώντας ταυτόχρονα σε ένα δημόσιο διάλογο, προκειμένου να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα νομιμότητας και κρατικής εποπτείας στο χώρο και από τα οποία πλήττονται τόσο η ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές όσο και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Στη «Μαύρη Βίβλο» περιλαμβάνονται:

  • Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου του 2022 σε δείγμα περίπου 800 εκπαιδευτικών (το 10% περίπου των νόμιμα δηλωμένων εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία)
  • Η ποιοτική ανάλυση – σε τρία μέρη - των δεδομένων της έρευνας με την αναζήτηση των αιτιών της ογκούμενης δυσαρέσκειας και της τάσης φυγής που δείχνει η μεγάλη πλειονότητα των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων.

Η έρευνα ανέδειξε σοβαρότατα ζητήματα όπως:

  • Την έλλειψη ηθικών και οικονομικών κινήτρων
  • Την απουσία πρωτοβουλιών επιμόρφωσης και κατάρτισης
  • Τις σοβαρότατες παραβιάσεις της νομοθεσίας (κυρίως απλήρωτη και δια της ψυχολογικής βίας εργασία σε απογευματινές δράσεις, σε summer camps,  σε ημέρες και ώρες εκτός του διδακτικού ωραρίου)
  • Την αδιαφανή και χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια λειτουργία των σχολικών μονάδων (μη λειτουργία Συλλόγου Διδασκόντων, αναξιοκρατική επιλογή στελεχών των σχολείων)
  • Την εργασιακή εξόντωση μέσω της επιμήκυνσης της εργασίας (χωρίς αμοιβή) και της επέκτασης της τηλεργασίας εκτός εργασιακού ωραρίου, επομένως την βάναυση παραβίαση του δικαιώματος της ψηφιακής αποσύνδεσης

Στόχος της ΟΙΕΛΕ είναι τα ιδιωτικά σχολεία να καταστούν ελκυστικοί χώροι εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και χώροι παροχής υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών υπηρεσιών όπου θα επικρατούν συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας.  Δυστυχώς, το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς (Ν. 4713/2020) έχει επιδεινώσει ιδιαίτερα την κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου πλέον παρουσιάζονται ακραία φαινόμενα απόλυσης εκπαιδευτικών ακόμη και για τα πολιτικά τους φρονήματα. Η Ομοσπονδία σχεδιάζει την προσφυγή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διότι οι συνθήκες εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία πλέον απειλούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και παραβιάζουν ακόμη και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ελπίζουμε ο κώδωνας του κινδύνου που κρούουμε με την έκδοση της Μαύρης Βίβλου να ακουστεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας και να διενεργηθεί, επιτέλους, ένας ανοιχτός, δημοκρατικός διάλογος που θα αποβεί σε όφελος των σχολείων, των μαθητών και των εργαζόμενων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.


     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ           ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)