to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας: Συνέντευξη του Ανδρέα Ξανθού στο Left.gr

Ο Άγγελος Καλοδούκας για το left.gr συζητά με τον Ανδρέα Ξανθό, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για όλα όσα έγιναν από την κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας. Και επειδή η πανδημία δεν έχει εκλείψει, τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής.


Η Μαύρη Βίβλος για την πανδημία παρουσιάστηκε από το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΖΑ. Σε αυτήν διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα είναι στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες. Σε αυτό συνέβαλαν η ελλιπής επιδημιολογική επιτήρηση και απουσία δωρεάν κάλυψης των τεστ, αδυναμία στοχευμένης πρόληψης σε εστίες υπερμετάδοσης, υποβάθμιση όλων των βαθμίδων του ΕΣΥ, ανεπαρκής εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας, κατώτερη των περιστάσεων εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, αδιαφανείς διαδικασίες προμηθειών, μη καλλιέργεια εμβολιαστικής κουλτούρας, κρίση αξιοπιστίας και δημόσιας εμπιστοσύνης.

Η «Μαύρη Βίβλος» καταλήγει σε 10 προτάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη «θωράκιση» της δημόσιας Υγείας: 1. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, 2. Δραστική αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ, 3. Σοβαρή μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών, 4. Εθνικό σχέδιο υποδομών Υγείας, 5. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, 6. Ανάπτυξη της Επείγουσας Ιατρικής , 7. Πρωτοβάθμιες και κοινοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, 8. Αναδιοργάνωση (θεσμική και λειτουργική) των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας, 9. Συνέχιση - μετεξέλιξη του προγράμματος Philos-2, 10. Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης Υγείας.

«Το κυριότερο σφάλμα της κυβέρνησης είναι ότι επέλεξε να μην επενδύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να μην στηρίξει με επιπλέον πόρους, ανθρώπους κυρίως, αλλά και υλικούς πόρους, τις δημόσιες δομές υγείας, πρωτοβάθμιες και νοσοκομειακές. Αυτό που είναι διαθρωτικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών. Δηλαδή, έχουμε ένα περίπου 40% των δαπανών για την υγεία να είναι από την τσέπη των πολιτών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)