to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 12.12.2017

πηγή: Documento

Πολιτική

Η Μαρέβα Μητσοτάκη καλείται να δώσει διευκρινίσεις για το πόθεν έσχες στη Βουλή

Όπως αναφέρει το Documento, το ελλιπές «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη, στέλνει τη σύζυγο του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής.


Υπενθυμίζεται ότι στο «πόθεν έσχες» του προέδρου της ΝΔ και της συζύγου του υπάρχουν ανακρίβειες σχετικά με το περιβόητο σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, με έναν πίνακα αμύθητης αξίας για τον οποίο δεν έχουν κατατεθεί τα παραστατικά της πώλησης. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει… η offshore της κυρίας Γκραμπόφσκι που εντοπίστηκε στα Paradise Papers. 

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Documento: Το «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη, η offshore, το σπίτι του Βολταίρου κι ένας ύποπτος... θησαυρός

Διευκρινίσεις και συμπληρωματικά στοιχεία θα κληθεί, λοιπόν,  σύμφωνα με το Documento, να δώσει η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ για την ανεπαρκή δήλωση «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι οφείλει να προσκομίσει όλες τις μεταβολές από τη χρήση 2006 έως αυτή του 2015, με τις αντίστοιχες δηλώσεις Ε1 και Ε9 προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος επί των περιουσιακών της στοιχείων. 

Σημειώνεται ότι η κ. Γκραμπόφσκι είναι υποχρεωμένη να προβεί στην παροχή των παραπάνω στοιχείων, αφού δεν υπήρχε διαζύγιο που να καταδεικνύει χωρισμό ανάμεσα στην ίδια και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και οι ίδιοι υποστήριζαν ότι ήταν… σε διάσταση.

Παραδοχή Τσιάρα για επιστολή προς τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Ζητεί την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής

Στη δημόσια παραδοχή πως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι καλείται να δώσει εξηγήσεις για την ελλιπή δήλωση περιουσιακής της κατάστασης, προχώρησε ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας.

Σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο κ. Τσιάρας αρχικά εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός πως ενημερώθηκε για την επιστολή της προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, από «τα αντίστοιχα sites». Κατά τον βουλευτή της ΝΔ, η επιστολή -που διάβασε σε sites- έχει την αντίφαση να ξεκινά μεν αποδεχόμενη τη μη κατάθεση πόθεν έσχες από την πλευρά της κ. Μητσοτάκη, αλλά παρόλα αυτά για το διάστημα που δεν κατέθεσε δήλωση πόθεν έσχες η κ. Γκραμπόφσκι της ζητούνται περαιτέρω πληροφορίες. Το παράδοξο με τα λεγόμενα του κ. Τσιάρα είναι πως κανένα διαδικτυακό Μέσο δεν έκανε λόγο για επιστολή, με τον γραμματέα της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβαίνει από μόνος του στην εν λόγω αποκάλυψη.

Επίσης, ενώ ο κ. Τσιάρας θέτει ζήτημα διαρροής των μυστικών συνεδριάσεων της Επιτροπής, παράλληλα κοινοποιεί δημοσίως πως η προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής έβαζε τον έλεγχο στο αρχείο. Ωστόσο, οι πληροφορίες του Documento διαψεύδουν τον κ. Τσιάρα, καθώς η προηγούμενη απόφαση σε καμία περίπτωση δεν έβγαζε «λάδι» την κ. Μητσοτάκη. Αυτό που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση επί του θέματος, η απόφαση που πάρθηκε ήταν να μην γίνει έκτακτος έλεγχος της μη δήλωσης της κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτός να μετακυλιστεί στον τακτικό έλεγχο που είθισται να γίνεται στους αιρετούς κάθε χρόνο.

«Το χειρότερο είναι και λυπάμαι γι' αυτό πως η εμπιστευτικότητα που δεσμεύονται όλα τα μέλη της Επιτροπής, προφανώς στη λογική αυτής της κοινοβουλευτικής σύνθεσης και αυτής της κυβέρνησης, δεν υπάρχει» είπε δηκτικά ο κ. Τσιάρας, συμπληρώνοντας με νόημα πως πρόσφατα υπήρχε το αίτημα για άρση ασυλίας των Λάππα και Χριστοδουλοπούλου για αντίστοιχη περίπτωση. Κάλεσε δε τον πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία αναφορικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Ο κ. Τσιάρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς ενημερώθηκε τελικά για το περιεχόμενο της επιστολής προς την κ. Γκραμπόφσκι. «Αναζήτησα τηλεφωνικά την κ. Χριστοδουλοπούλου χωρίς αποτέλεσμα. Αναγκάστηκα να την αναζητήσω στην πλευρά του παραλήπτη», είπε ο κ. Τσιάρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει δημοσίευμα στο left.gr. «Το left.gr είναι ο ιστότοπος που μπορεί να λέει ο καθένας οτιδήποτε. Για εμάς δεν υπάρχει καμία ανησυχία όσον αφορά τα πραγματικά στοιχεία, αλλά υπάρχει ηθικό ζήτημα για το γεγονός ότι παραβιάστηκε ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των μελών της και γιατί, ενώ τα μέλη της επιτροπής δεσμεύονται με εμπιστευτικότητα, βρίσκεται μια υπόθεση καθημερινά κρεμασμένη», είπε ο κ. Τσιάρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)