to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 13.09.2016

Κοινωνία

Η μαία από το Ωραιόκαστρο που ξεφτίλισε τον ρατσισμό σε 286 δευτερόλεπτα (βίντεο)

Κόντρα στο ρατσιστικό κλίμα καταρρίπτει απλά και κατανοητά τους ρατσιστικούς μύθους


Στον απόηχο της απόφασης γονέων του Ωραιόκαστρου να μην δεχθούν προσφυγόπουλα στο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους, προκαλούν εντύπωση οι τοποθετήσεις πολιτών για το θέμα πριν λίγες μέρες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση μιας συνταξιούχας μαίας που κόντρα στο κλίμα, καταρρίπτει… έτσι απλά τους κλασικούς ρατσιστικούς μύθους:

 

Ο δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες σε αυτοδικία;

Την ίδια στιγμή, βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη καταγράφει τον δήμαρχο, Αστέριο Γαβότση, να έχει συζήτηση με τους πολίτες και... εμμέσως πλην σαφώς να τους προτρέπει σε βιαιοπραγίες. Στη συγκέντρωση συζητούν μια φήμη που κυκλοφόρησε στο Ωραιόκαστρο πως σε ιδιωτική περιουσία προετοιμάζεται χώρος φιλοξενίας οικογενειών μεταναστών.

Όπως σημειώνει η τοπική ιστοσελίδα www.politesoraiokastrou.gr, ο δήμαρχος συζητάει με πολίτες για φήμες που αναφέρουν ότι πίσω από εργασίες σε μεζονέτες της περιοχής Μελισσοχωρίου «κρύβεται» φιλοξενία οικογενειών προσφύγων.

Αποσπάσματα από τον διάλογο:

Δήμαρχος: Εμείς σαν διοίκηση δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση.

Πολίτης: Αυτοί μας ζυγίζουν δηλαδή έτσι; Βλέπουν πώς θα αντιδράσουμε

Δήμαρχος: Με έχουν πει φασίστα, με είπαν ρατσιστή, με είπαν ξενοφοβικό. Δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά. Το αντίθετο. Προσέξτε μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο. Σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς.

Πολίτης: Νόμιμα;

Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει

Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια

Δήμαρχος: Μπράβο. Αυτό το είπες εσύ, όχι εγώ

Πολίτης: Ε ναι γιατί άμα βάλεις έναν παιδόφιλο, έναν βιαστή κανένας από εδώ δεν θα μπορεί να περπατάει. Και αυτό είναι θέμα χρόνου. Δες τι γίνεται στη Σουηδία, δες στη Νορβηγία. Πρέπει ως δήμος να οργανωθούμε για να είναι νόμιμο για να μη μας λέει ο κάθε γελοίος ότι είμαστε φασίστες.

Ακολουθεί το βίντεο από το politesoraiokastrou.gr

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ισχύει ο αντιρατσιστικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να υπάρξει αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα σε αντίστοιχες περιπτώσεις (πηγή: efsyn.gr).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)