to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η μάχη των ιδεών

Θα σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το γάντι που πετάει ο αντίπαλος; Μόνο αν το κάνει θα μπορέσει να διεκδικήσει μαζί με την κυβέρνηση και την εξουσία. Κι αυτό απαιτεί, εκτός της αναβάθμισης της επικοινωνιακής παρέμβασης, ισχυρό και κοινωνικά γειωμένο κόμμα και οργάνωση, θεωρητική και ιδεολογική θωράκιση


"Δίνουμε τη μάχη των ιδεών και θα την κερδίσουμε" είναι μια φράση που έχουμε ακούσει τις τελευταίες ημέρες να διατυπώνεται με στεντόρεια φωνή από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και της κυβέρνησης. Οι ομοτράπεζοι του Αντώνη Σαμαρά ορίζουν το πεδίο της σύγκρουσης καθαρά και ξάστερα.

Θέτουν το εξ ορισμού πεδίο της ουσιαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Και έχουν δίκιο. Η Ν.Δ. κατάφερε τα τελευταία πέντε χρόνια να αντιπολιτευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, την "Πρώτη φορά Αριστερά", όχι στην ουσία, αλλά στην επικοινωνία.

Βέβαια η επικοινωνία συνιστά ένα βασικό εργαλείο για την επικράτηση στο πεδίο των ιδεών. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου η τεράστια πλειονότητα των ΜΜΕ ή στηρίζει τη Ν.Δ. ή οργώνει το έδαφος για τη σπορά της δεξιάς και ακροδεξιάς ιδεολογίας. Και προπάντων του αγώνα ενάντια στην Αριστερά.

Από την "καραμέλα" περί απώλειας του ηθικού πλεονεκτήματος, τα αναρίθμητα fake news, την υποδαύλιση των ακροδεξιών δια της ρητορικής του εθνολαϊκισμού και του ρατσισμού για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό, στη μεθοδική στοχοποίηση των αγώνων και των κινητοποιήσεων ως εν γένει μήτρα επεισοδίων και άρα η σύνδεση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε έως και την ταύτισή του -από τον Μπογδάνο- με την τρομοκρατία.

Σκεφτείτε την προπαγάνδα για το πανεπιστημιακό άσυλο, πόσο εύκολα πέρασε στην κοινωνία ότι κάθε πανεπιστήμιο της χώρας είναι γιάφκα ένοπλων οργανώσεων, ή το αφήγημα πως η Αθήνα είναι ένα κλικ πιο επικίνδυνη από τη Γκόθαμ Σίτι. Η Ν.Δ. τα κατάφερε. Έπεισε μεγάλο μέρος της κοινωνίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το παγκόσμιο προσφυγικό φαινόμενο, ότι ξεπούλησε τη Μακεδονία για τις συντάξεις ή ότι λίγο-πολύ ο Τόσκας και η Γεροβασίλη κρατούσαν ομήρους τους αστυνομικούς.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δεκάδες παραδείγματα. Όταν λοιπόν νομιμοποιείται κοινωνικά το δεξιό και ακροδεξιό αφήγημα, τότε ανοίγει ο δρόμος και για τα θεσμικά μέτρα κατά της Αριστεράς που είχε εξαγγείλει ο Βορίδης.

Σ' αυτό προσθέστε και τη συμμετοχή Μπογδάνου σε εκδήλωση του παραρτήματος των Αμερικανών Ρεπουμπλικανών στην Αθήνα (!) για την "Παράνομη μετανάστευση, απειλή στις εθνικές κυριαρχίες" - λες και ακούμε τον Α. Σαμαρά. Λίγους μήνες πριν είχε βρεθεί στην Αθήνα χωρίς ανακοινώσιμες επαφές ο πάλαι ποτέ σύμβουλος του Τραμπ και βασικός εκφραστής της alt right Δεξιάς διεθνώς Στιβ Μπάνον. Σίγουρα δεν ήρθε για κεμπάμπ στο Μοναστηράκι.

Θα σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το γάντι που πετάει ο αντίπαλος; Μόνο αν το κάνει θα μπορέσει να διεκδικήσει μαζί με την κυβέρνηση και την εξουσία. Κι αυτό απαιτεί, εκτός της αναβάθμισης της επικοινωνιακής παρέμβασης, ισχυρό και κοινωνικά γειωμένο κόμμα και οργάνωση, θεωρητική και ιδεολογική θωράκιση. Ο Γκράμσι, ο Αλτουσέρ και ο Πουλαντζάς είναι ισχυρά εργαλεία που ενισχύονται από τη βιωμένη εμπειρία της "Πρώτης φοράς Αριστερά".

Η μάχη σαφώς και δεν έχει χαθεί, πρέπει όμως σίγουρα να δοθεί.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)