to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:39 | 22.11.2017

Πολιτική

Η Μ. Καραμεσίνη για το τριήμερο ευρωπαϊκό συνέδριο: «Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση: Προοδευτικές απαντήσεις»

Οι προοδευτικές απαντήσεις που αναζητούνται και θα συζητηθούν στο συνέδριο, είναι οι πολιτικές της αριστεράς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Καραμεσίνη


Οι προοδευτικές απαντήσεις που αναζητούνται και θα συζητηθούν στο συνέδριο, είναι οι πολιτικές της αριστεράς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Καραμεσίνη, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και πρόεδρος-διοικήτρια του ΟΑΕΔ, ενόψει του τριήμερου ευρωπαϊκού συνεδρίου, που διοργανώνει το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», σε συνεργασία με το Eυρωπαϊκό Δίκτυο transform!europe, με θέμα: «Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση: Προοδευτικές απαντήσεις».

Η κ. Καραμεσίνη σημειώνει ότι ένας από τους βασικούς στόχους του ευρωπαϊκού συνεδρίου για τις Ανισότητες, που θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι να αναδείξει το πως ο νεοφιλελευθερισμός και η διαχείριση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης έχουν διευρύνει τις ανισότητες. Όπως επισημαίνει, τις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει με κεντρική ομιλία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και θα κλείσει με ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα προηγηθεί στρογγυλό τραπέζι στο οποίο θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, η συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων/Ελεύθερης Συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ και ο Βάλτερ Μπάιερ, πολιτικός συντονιστής του Δικτύου transform!europe.

Μέσω των δηλώσεών της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Καραμεσίνη σημειώνει ότι δημοσιεύματα που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την επικαιρότητα σχετικά με τα panama papers, τα paradise papers, κτλ, έχουν αναδείξει το θέμα των τεράστιων ανισοτήτων πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο και πόσο έχουν διευρύνει συνολικά τις ανισότητες οι επιπτώσεις που έχει η συγκέντρωση του πλούτου και η τοποθέτηση σε φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, δεύτερος στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει ποιες είναι εκείνες οι πολιτικές, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα μπορέσουν να αντιστρέψουν τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, να αποκλίνουν, δηλαδή, οι οικονομίες των χωρών όχι μόνο ως προς τους οικονομικούς δείκτες, αλλά, κυρίως, ως προς τους κοινωνικούς δείκτες στο εσωτερικό και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Όπως εξηγεί, το συνέδριο θα αναδείξει πώς οι πολιτικές λιτότητας και οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης έχουν οδηγήσει την Ευρώπη- την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη -σε μεγάλες αποκλίσεις.

Υπογραμμίζει δε ότι οι απαντήσεις που αναζητούνται στα προβλήματα, είναι πολιτικές της αριστεράς. «Μέσα από το συνέδριο, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις συμμαχίες που θα πρέπει να διαμορφώσει η ευρωπαϊκή αριστερά, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το θέμα των ανισοτήτων, στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού σχεδίου για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Γι' αυτό, θα συμμετέχουν και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, κ.ά.. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, επίσης, Έλληνες και Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές, καθώς και πολιτικά πρόσωπα τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)