to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:11 | 05.09.2022

Διεθνή

Βρετανία: Το μεσημέρι της Τρίτης ο επίσημος διορισμός της Λιζ Τρας - Παραιτήθηκε η υπ. Εσωτερικών

Η μέχρι χθες υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τραζ, είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας, καθώς όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών.


Χτίζοντας σταδιακά το όνομά της στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας και έχοντας υπηρετήσει σε καίριες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, πιο πολιτικά δυνατή και δημοφιλής από ποτέ, η Λις Τρας γίνεται η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.

Γεννημένη στις 26 Ιουλίου του 1975, η Μαίρη Ελίζαμπεθ Τρας προέρχεται από οικογένεια που υποστηρίζει τους Εργατικούς. Ο πατέρας της είναι καθηγητής καθαρών μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Λιντς ενώ η μάνα της ήταν νοσοκόμα, καθηγήτρια και μέλος του Κινήματος για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό.

Γεννήθηκε στην Οξφόρδη της Αγγλίας και μεγάλωσε στο Ρένφριουσαϊρ της Σκωτίας, ενώ έζησε και για έναν χρόνο στον Καναδά. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά (PPE) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έλαβε πτυχίο το 1996. Μέχρι τότε υποστήριζε πολιτικά τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και υποστήριζε τη νομιμοποίηση της κάνναβης και την κατάργηση της μοναρχίας.

Η Λιζ Τρας αναμένεται ότι θα μεταβεί αύριο στις 12.10 το μεσημέρι (ώρα Βρετανίας, 14.10 ώρα Ελλάδας) στο Κάστρο του Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, όπου θα λάβει τον επίσημο διορισμό της από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ανακτόρων, θα αναχωρήσει από το Μπαλμόραλ γύρω στις 12.40.

Τα συγχαρητήρια του Μπόρις Τζόνσον και του Ρίσι Σούνακ

«Η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας έχει το "σωστό σχέδιο" για να αντιμετωπίσει την περιφερειακή ανισότητα, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και να συσπειρώσει το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα», δήλωσε ο απερχόμενος ηγέτης Μπόρις Τζόνσον στο Twitter.

«Συγχαρητήρια στη @trussliz (Λιζ Τρας) για την αποφασιστική της νίκη», ανέφερε ο Τζόνσον. Και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα όλοι οι Συντηρητικοί να την στηρίξουν 100%».

Ο Ρίσι Σουνάκ, που έχασε τη μάχη για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει τώρα να συσπειρωθεί γύρω από τη νικήτρια της διαδικασίας Λιζ Τρας.

«Τώρα είναι σωστό να συσπειρωθούμε γύρω από την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, καθώς εκείνη οδηγεί τη χώρα μέσα σε δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Σουνάκ στο Twitter.

Κοινωνική δυσαρέσκεια

Θα πρέπει να ζήσει στην σκιά του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος λείπει ήδη σε ορισμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν αποκλείει την επάνοδό του.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδώσει αύριο την παραίτησή του στην βασίλισσα Ελισάβετ στην θερινή της κατοικία του Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Θα είναι η πρώτη φορά που η 96χρονη βρετανίδα βασίλισσα δεν θα μετακινηθεί στο Λονδίνο για να παραλάβει παραίτηση πρωθυπουργού.

Θα ακολουθήσει η Λιζ Τρας που θα είναι η 15η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στα 70 της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο. Στην συνέχεια, θα επιστρέψει στο Λονδίνο για να εκφωνήσει την ομιλία της μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και για να σχηματίσει την κυβέρνησή της.

Σε μία προεκλογική εκστρατεία που κινήθηκε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, σε σημείο που να μοιάζει αποσυνδεδεμένη με την δραματική επιδείνωση της κρίσης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η Λιζ Τρας, οψίμως μυημένη στον συντηρητισμό, αλλά και στο Brexit, «συγκίνησε» υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και με την υιοθέτηση πολύ σκληρών τόνων απέναντι στα συνδικάτα.

Ο βαθύπλουτος πρώην τραπεζίτης Ρίσι Σουνάκ, αν και ευνοούμενος των συντηρητικών βουλευτών, δεν κατόρθωσε να συγκινήσει την βάση του Συντηρητικού Κόμματος με την υιοθέτηση θέσεων οικονομικού ρεαλισμού, μακριά από τα «παραμύθια», και δημιούργησε την εικόνα ενός τεχνοκράτη ανίκανου να κατανοήσει τα προβλήματα των νοικοκυριών.

Χθες, η Λιζ Τρας έδωσε στο BBC την διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει δράση από την επόμενη κιόλας εβδομάδα για να βοηθήσει τους Βρετανούς με τους λογαριασμούς της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει το είδος των μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Αν και είναι δημοφιλής μεταξύ των Τόρις, το 52% των Βρετανών θεωρεί ότι θα είναι μία κακή έως και πολύ κακή πρωθυπουργός, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση YouGov.

Κατά συνέπεια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές οι αόριστες υποσχέσεις θα αρκέσουν για να καλμάρουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που συγκλονίζει την χώρα όπως ποτέ άλλοτε μετά την εποχή της Θάτσερ (1979-1990) και επιφυλάσσει στην Λιζ Τρας ένα εκρηκτικό φθινόπωρο και έναν ακόμη εκρηκτικότερο χειμώνα.

Παραιτήθηκε η Πρίτι Πατέλ

Η Πρίτι Πατέλ ανακοίνωσε απόψε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της υπουργού Εσωτερικών όταν αναλάβει επισήμως την πρωθυπουργία της Βρετανίας η Λιζ Τρας.

Η απόφαση της Πατέλ έγινε γνωστή λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η νίκη της Τρας στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. «Συγχαίρω τη Λιζ Τρας για την εκλογή της και θα την στηρίξω ως νέα πρωθυπουργό» ανέφερε η Πατέλ στην επιστολή της παραίτησής της, που απευθύνεται στον Μπόρις Τζόνσον.

«Επέλεξα να συνεχίσω να υπηρετώ τη χώρα και την περιφέρεια του Γούιθαμ από τα πίσω έδρανα (σ.σ. του κοινοβουλίου) όταν αναλάβει επισήμως η Λιζ Τρας και διορίσει νέο υπουργό Εσωτερικών», πρόσθεσε.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)