to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 01.11.2012

Οικονομία

Η λιτότητα καταστρέφει την Ελλάδα προειδοποιούν Στίγκλιτς και Λίπσκι

Εξαιρετικά ανήσυχοι για τις επιπτώσεις της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη εμφανίστηκαν ο Αμερικάνος νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζόν Λίπσκι σε συνεντεύξεις τους στο Bloomberg.


 
Ο Στίγκλιτς υποστήριξε ότι η εφαρμογή των πακέτων λιτότητας αποδυναμώνει την ευρωπαϊκή οικονομία στερώντας παράλληλα από τις αναδυόμενες οικονομίες την προοπτική της ανάπτυξης.
 
Ο Αμερικανός νομπελίστας επικρίνει την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης καθώς όπως λέει ενώ οι ηγέτες της έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για ενός πακέτου ανάπτυξης, δεν έχουν λάβει ακόμα συγκεκριμένες αποφάσεις.Μόνη λύση στην παρούσα φάση για τον Στίγκλιτς είναι η τραπεζική ένωση με παράλληλη δημιουργία πανευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων και εξυγίανσης των τραπεζών.
 
Αναφερόμενος στη Ελλάδα είπε πως ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την σημερινή κρίση είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη.
 
Από την πλευρά του ο Λίπσκι υποστήριξε πως η υπόθεση της Ελλάδας θα μπορούσε να είχε τύχει καλύτερης διαχείρισης καθώς η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική δεν έχει καταφέρει να προωθήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία.

«Η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα. Τα μέτρα λιτότητας επιδεινώνουν το οικονομικό πόνο και δεν πρόκειται να θέσουν τα θεμέλια για μια ανάκαμψη που θα διαρκέσει» ανέφερε ο Λίπσκι.

Καταλήγοντας το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα για να έχει οποιαδήποτε ελπίδα επιστροφής της στην ανάπτυξη. πρέπει να άρει τους εμπορικούς φραγμούς και να στραφεί στις εξαγωγές.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)