to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 14.08.2021

Διεθνή

Η Λιθουανία αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Λιθουανία θα αναπτύξει μέλη των ενόπλων δυνάμεών της στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, δυνάμει διατάγματος το οποίο υπέγραψε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απότομη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης το τελευταίο διάστημα.


Ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα υπέγραψε το διάταγμα, που διευρύνει τις εξουσίες του στρατού στην περιοχή της μεθορίου, κατόπιν αιτήματος του κοινοβουλίου, μετέδωσε το λιθουανικό πρακτορείο ειδήσεων BNS.

Προβλέπει ότι τα μέλη των ένοπλων δυνάμεων θα μπορούν να σταματούν και να ψάχνουν ανθρώπους και αυτοκίνητα. Τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν «ειδικό εξοπλισμό», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Το γενικό επιτελείο εντέλλεται να συντονίσει τη δράση του με τη συνοριοφρουρά και την υπηρεσία πληροφοριών.

Καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, που περνούν τα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Μέχρι χθες το Βίλνιους είχε καταγράψει πάνω από 4.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων. Η κατάσταση μοιάζει να σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες, είπε χθες η λιθουανή υπουργός Εσωτερικών, η Άγκνιε Μπιλοτέτ.

Στα τέλη του Μαΐου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο Αλεξάντρ Λουκάσενκα, διεμήνυσε πως το Μινσκ δεν θα εμποδίζει πλέον πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάτος της κυβέρνησής του.

Το Μινσκ κατηγορεί εξάλλου την Πολωνία ότι πάει μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BELTA.

Σύμφωνα με την Dossier Team, δημοσιογραφική ομάδα που υποστηρίζεται από τον ρώσο αντιφρονούντα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, η Λευκορωσία έχει μεταφέρει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με κράτη της ΕΕ.

Κατά την έρευνα της ομάδας, το λευκορωσικό κρατικό ταξιδιωτικό γραφείο Zentrkurort φέρεται να κανόνισε να εκδοθούν δεκάδες βίζες προσώπων από το Ιράκ τον Μάιο.

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Λευκορωσία επιβλήθηκαν εξαιτίας της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές στις οποίες ο κ. Λουκάσενκα κέρδισε έκτη συναπτή θητεία στην προεδρία, αποτέλεσμα που οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν προϊόν εκτεταμένης νοθείας.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία στις εκλογές του επόμενου μήνα στη Γερμανία, καταφέρθηκε εναντίον του Αλεξάντρ Λουκάσενκα και τόνισε πως πρέπει να τού ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

«Ο Λουκάσενκα τώρα θέλει να ασκήσει αυτός πίεση στην Ευρώπη και φέρνει μεγάλο αριθμό προσφύγων από το Ιράκ, που μεταβαίνουν αεροπορικώς στη Λευκορωσία δωρεάν», κατήγγειλε ο υποψήφιος κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης χθες το απόγευμα.

Κατά την άποψη του κ. Λάσετ, καθώς ο πρόεδρος της Λευκορωσίας αφήνει να περνούν χιλιάδες άνθρωποι τα σύνορα της Λιθουανίας, το μεταναστευτικό κύμα σύντομα θα φθάσει στη Γερμανία.

«Θέλει να δημιουργήσει νέο πρόβλημα όπως το 2015», είπε ο κ. Λάσετ, κρίνοντας πως ο Αλεξάντρ Λουκάσενκα παίζει «απάνθρωπο παιγνίδι».

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)