to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η «λίστα Πέτσα» (2)

Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι για τις «μεθόδους Πέτσα–Νικολάου» εκκρεμούν μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μέχρι σήμερα αφωνία και εδώ, όπως στα ΜΜΕ. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα εξελιχθεί σε παραφωνία.


Η πολιτική πράξη. «Η ισχυρή δημοκρατία προϋποθέτει πλουραλισμό στα ΜΜΕ». Μία από τις κεντρικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον προσυνεδριακό διάλογο του κόμματος. «Ως προϋπόθεση της ενίσχυσης της δημοκρατίας θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την αποκατάσταση ενός πλουραλιστικού τοπίου στα ΜΜΕ και την καταπολέμηση φαινομένων παραπληροφόρησης και διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Εκ των βασικών παρεμβάσεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του ΕΣΡ και η διεύρυνση της εξουσιοδότησής του για διερεύνηση των πηγών χρηματοδότησης των ΜΜΕ» («Η ΑΥΓΗ της Κυριακής», 31/1/2021).

«Ακυρώνετε τον ελεγκτικό ρόλο της Βουλής με μια δημοκρατία των Μέσων Ενημέρωσης, μοιράζοντας άφθονο δημόσιο χρήμα, προκειμένου να διαμορφώσετε ένα καθεστώς μονοφωνίας και αφωνίας, ώστε να μπορείτε να μοιράζετε ανενόχλητοι χρήμα σε ημέτερους. Αυτό σχεδιάζετε; Με τη μέθοδο της κ. Νικολάου ή του κ. Πέτσα να μοιράζετε χρήμα στους ημέτερους, στήνοντας διαρκώς απευθείας αναθέσεις; Πολύ φοβάμαι ότι σχεδιάζετε έναν συνδυασμό των δύο μεθόδων» (ομιλία Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, «Εφ.Συν.», 21/5/2021).


Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι για τις «μεθόδους Πέτσα–Νικολάου» εκκρεμούν μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μέχρι σήμερα αφωνία και εδώ, όπως στα ΜΜΕ. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα εξελιχθεί σε παραφωνία.

Η δημοσιογραφική παρέμβαση. «Ομως, εδώ και περισσότερα χρόνια, ζούμε σε συνθήκες όχι μόνο συνεχούς απειλής και μόνιμης ομηρίας, αλλά και διαρκούς πραξικοπήματος όσον αφορά ένα εξίσου σημαντικό αγαθό, την πληροφορία. Την κάθε πληροφορία, αυτή που μοιραζόμαστε, αλλά και αυτή που μας αφορά... Αυτό που ονομάστηκε “καπιταλισμός της επιτήρησης”, ένα σύστημα που με κίνητρο το κέρδος και ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα να ανταγωνίζεται την ίδια τη δημοκρατία στο ζήτημα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών» (Νικόλας Βουλέλης, «Εφ.Συν.», 29-30/5/2021). «Εξαγοράζεις, τρομάζεις, εκβιάζεις, κατασπαράζεις και αράζεις. Ποιος θα σε βρει να σε ελέγξει πίσω από τα τείχη; Εντός εμείς, εκτός οι απείθαρχοι. Και δεν χρειάζεσαι ούτε τανκς, ούτε ξιφολόγχες, ούτε εξορίες και φυλακές. Τα ΜΜΕ σου να είναι καλά – και οι τυχόν ενστάσεις γι' αυτό στον Ουμπέρτο Εκο» (Θανάσης Καρτερός, «Η ΑΥΓΗ», 31/3/2021).

«Η τέταρτη εξουσία, όπως θεωρούνται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, βρίσκεται πλέον υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των εφοπλιστικών οικογενειών (Βαρδινογιάννηδες, Αλαφούζοι, Κυριακού, Μαρινάκης) που προστατεύουν, ως χορηγοί, φανατικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη» (Δημήτρης Χρήστου, «Η ΑΥΓΗ», 28/4/2021).

«Χάρη στην υπεροπλία που έχει στα συστημικά μέσα, διαμορφώνει την επικαιρότητα στα μέτρα της. Αποκρύπτει, διαστρεβλώνει, πολλαπλασιάζει εκκωφαντικά μικρά ή μεγαλύτερα συμβάντα για να αποδομήσει αλλά, κυρίως, να εξαφανίσει τον λόγο του πολιτικού αντιπάλου της» (Γιάννης Σμυρλάκης, «Η ΑΥΓΗ», 21/3/2021).

Συμπεράσματα, προτάσεις. Το μονοκομματικό καθεστώς στην πληροφορία και την ενημέρωση δεν παραβιάζει μόνο συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος (αναφέρθηκαν στο πρώτο μέρος του άρθρου), αλλά ακυρώνει και θεμελιώδεις βάσεις του πολιτικού συστήματος (και αυτές αναφέρθηκαν). Η Ελλάδα βιώνει σήμερα πολιτικό «καθεστώς», διαφορετικό από εκείνο που εγκαθιδρύθηε αρχικά με το Σύνταγμα του 1975/1985.

Συγκεκριμένες εκπομπές επιχειρούν επίσης και επιτυγχάνουν τον ψυχικό και διανοητικό εκφυλισμό της κοινωνίας και ειδικότερα του νεολαιίστικου τμήματός της. Δημιουργούν τις συνθήκες μιας ολότητας πλαδαρής, ανίκανης σχεδόν για κάθε αποτελεσματική αντίδραση και αντίσταση.

Το τίμημα για άδεια τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας μέσω των δημόσιων συχνοτήτων (σπουδαίο επίτευγμα Νίκου Παππά) δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από αυστηροποίηση των κανόνων των σχετικών με την ενημέρωση.

Το ΕΣΡ, ως ανεξάρτητη Αρχή, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο με ευθύνη της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των μελών του. Εχει καταστεί ο ισχυρός μοχλός επιβολής στην κοινωνία στα χέρια των ιδιοκτητών των μέσων. Η ακύρωση του ΕΣΡ συνακυρώνει και τον ελεγκτικό ρόλο του κοινοβουλίου.

Υπό αυτό το «καθεστώς» αντισυνταγματικότητας, παρανομίας και ανομίας τέσσερις εφοπλιστικές οικογένειες (αναφέρθηκαν ήδη τα ονόματα) κατέχουν ενημέρωση, διακυβέρνηση και χειραγωγούν το πολίτευμα.

Απαιτείται διαρκής και συνεχής δημοσιότητα των ονομάτων τους, ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν συνείδηση πολιτική και κοινωνική για εκείνους οι οποίοι καταργούν τη δημοκρατία και την κυριαρχία τους.

Επίσης αυστηρός πολιτικός, επιστημονικός και κοινωνικός έλεγχος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία, τη δημόσια επιδότηση («λίστα Πέτσα») και την κερδοφορία των ΜΜΕ.

Και βεβαίως κάθε αντίσταση θεσμική ή αντιπολιτευτική ή δημοσιογραφική είναι προορισμένη να αποτύχει χωρίς λαϊκή κινητοποίηση. Χωρίς τη θεμελίωση κοινωνικού κινήματος. Χιλιάδες πολίτες κάθε φορά μπροστά στα γραφεία και στα κτίρια των πραγματικών εξουσιαστών. Δώστε μας πίσω το δικαίωμα να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Δώστε μας πίσω το δικαίωμα να ακούμε και την άλλη άποψη. Δώστε μας πίσω τον πατριωτισμό του Συντάγματος, της δημοκρατίας και της κυριαρχίας του λαού.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)