to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 09.07.2019

Πολιτισμός

Η Λίνα Μενδώνη επιστρέφει ως υπουργός Πολιτισμού

Η Λίνα Μενδώνη επιστρέφει στο υπουργείο Πολιτισμού ως υπουργός πλέον. Λίγο πριν ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε στην ευθύνη της τα θέματα του πολιτισμού,


Ρεπορτάζ: Πόλυ Κρημνιώτη - ΑΥΓΗ

Η Λίνα Μενδώνη επιστρέφει στο υπουργείο Πολιτισμού ως υπουργός πλέον. Λίγο πριν ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε στην ευθύνη της τα θέματα του πολιτισμού, εφέρετο έως πρότινος να αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Τουρισμού - Πολιτισμού, αρνείτο την υπουργοποίησή της στο Τουρισμού, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να μην ενοποιήσει τα δύο υπουργεία. Είχε μάλιστα την νυν υπουργό στο πλάι της όταν παρουσίασε το πρόγραμμα πολιτισμού της Ν.Δ.

Η Λίνα Μενδώνη, επί χρόνια γενική γραμματέας Πολιτισμού σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επιστρέφει στο κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας ως επικεφαλής ενός κομβικού υπουργείου, δομικά εκτεταμένου σε όλη την Ελλάδα. Η επιλογή της, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μετά και από επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο είχε συνεργαστεί άριστα στη διάρκεια της πολυθρύλητης ανασκαφής της Αμφίπολης, συμβάλλοντας στην πολιτική διαχείριση αρχαιολογικής έρευνας, καταστρατηγώντας την επιστημονική δεοντολογία, χρησιμοποιώντας ένα σπουδαίο μνημείο ως βορά στις μικροπολιτικές επιδιώξεις τής τότε κυβέρνησης.

Η επιγραφολόγος Λίνα Μενδώνη, στενή συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου επί υπουργίας του στο υπ. Πολιτισμού, είναι η εξωκοινοβουλευτική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη για τον Πολιτισμό. Οι δυο τους, άλλωστε, έχουν αποκτήσει καλές σχέσεις από το 2013 επί υπουργίας του Κ. Μητσοτάκη στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οπότε συνεργάστηκαν στενά για την αξιολόγηση του προσωπικού του ΥΠΠΟΑ. Και είναι προφανές πλέον ότι η κατεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού αναμένεται να επικεντρωθεί στην πολιτιστική κληρονομιά και όχι στον τομέα της σύγχρονης δημιουργίας. Διότι, όπως είναι γνωστό στους ανθρώπους του πολιτισμού, η σύγχρονη δημιουργία δεν ενισχύεται με ΕΣΠΑ αλλά με τεκμηριωμένη πολιτιστική και πολιτισμική πολιτική.

Η Λίνα Μενδώνη, λοιπόν, επιστρέφει στο κτήριο που επί θητείας της ως γενική γραμματέας του υπουργείου παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τα τριάντα έξι ακίνητα της Πλάκας, μεταξύ των οποίων και το νεοκλασικό της οδού Διοσκούρων πλάι στη Ρωμαϊκή Αγορά, το οποίο παραχωρήθηκε στη ΜΚΟ του Σπύρου Φλογαΐτη. Είχε εκτοπιστεί μάλιστα από το νεοκλασικό η τότε Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με το πρόσχημα της ανακαίνισης του κτηρίου. Επί θητείας της υπερθεμάτισε την απόσπαση και μεταφορά της περίφημης Decumanus Maximus και των άλλων σπουδαίων αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας. Αυτή η επιλογή που τότε είχε επισφραγιστεί και από το ΚΑΣ, και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους σήμαινε καταστροφή του σημαντικού αυτού πολιτισμικού αποθέματος, είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από την αρχαιολογική κοινότητα, επιστημονικούς, εμπορικούς και άλλους φορείς της πόλης, τη δημοτική αρχή αλλά και τους Θεσσαλονικείς.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2015 και μετά την αναπομπή στο ΚΑΣ της απόφασης για απόσπαση και μεταφορά των αρχαιοτήτων, επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, η επιλογή «και αρχαία και μετρό», αποδίδει πλέον στην πόλη ένα κομβικό αναπτυξιακό έργο αλλά και ένα περίφημο ανοιχτό μουσείο με άμεση οπτική επαφή με την περίφημη Μέση Οδό.

Επί θητείας της ως γενική γραμματέας, η υπουργός Πολιτισμού, πλέον, είχε «ξεχάσει» στα συρτάρια την κήρυξη του Ελληνικού την περίοδο του 2011-2012, όπως είχε «ξεχάσει» να ολοκληρώσει και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, έργο το οποίο διαφημιζόταν ως ολοκληρωμένο. Δεν είχε ξεχάσει όμως την ύπαρξη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, το οποίο υπό την προεδρία του Γιάννη Τσακοπιάκου, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, χρηματοδοτούσε τη γενική γραμματεία του ΥΠΠΟΑ. Βέβαια ο Γ. Τσακοπιάκος, που μετά από διοικητιές πράξεις του Αρ. Μπαλτά ελέγχεται πλέον για κακουργηματικές πράξεις από τη Δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα του στο Ταμείο, και μάλιστα έχει κλητευτεί από τον εισαγγελέα για ανωμοτί κατάθεση μαζί με άλλα μέλη του τότε Δ.Σ. του Ταμείου.

Προφανώς η Ν.Δ. στο πρόσωπο της Λίνας Μενδώνη αναγνωρίζει τον κατάλληλο άνθρωπο για τον πολιτισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)