to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η λίμνη Κορώνεια κορυφαία απόδειξη της υποκρισίας της ΝΔ

Άρθρο Σ. Φάμελλου στην εφημερίδα «Μακεδονία»


Στις αρνητικές επιλογές για το φυσικό περιβάλλον και στην ελλιπή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη επικεντρώνεται, σε άρθρο του στη “Μακεδονία της Κυριακής”, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

Σημειώνει τη διαχρονική αδιαφορία των αρμόδιων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εις βάρος ενός σημαντικού υγροτόπου, της Λίμνης Κορώνειας, την οποία οι γύρω κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά βλέπουν συνεχώς να υποβαθμίζεται.

Ο Σ. Φάμελλος παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στο κλείσιμο του φακέλου της παραπομπής της χώρας που εκκρεμούσε χρόνια στη ΕΕ και επισημαίνει ότι: «Όμως από το 2019 μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος και κανένα έργο προστασίας και αναβάθμισης της λίμνης αλλά σταμάτησαν και  τα δρομολογημένα από το ΣΥΡΙΖΑ έργα».

«Ακόμα και το -επείγον από το 2019- έργο καθαρισμού της ενωτικής τάφρου Κορώνειας-Βόλβης, μέχρι σήμερα εκκρεμεί καθώς η αρμοδιότητα για την εκτέλεσή του και η δημοπράτησή του άλλαξαν 2- 3 φορές».

Στις αρνητικές κυβερνητικές επιλογές συμπεριλαμβάνει και την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κορώνειας και Βόλβης, την εσκεμμένη καθυστέρηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ),  και την επιλογή χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός της Γ ΄Ζώνης Προστασίας της Κορώνειας.

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύεται:

Η λίμνη Κορώνεια κορυφαία απόδειξη της υποκρισίας της ΝΔ

*του Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Στο τέλος της τετραετίας Μητσοτάκη έχουν αποκαλυφθεί οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης αλλά και η ανεπάρκειά της. Στον τομέα του περιβάλλοντος, πίσω από τα ωραία “πράσινα” λόγια του κ. Μητσοτάκη κρύφτηκε η αποδόμηση περιβαλλοντικών και ελεγκτικών υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση συμφερόντων εις βάρος των πολύτιμων ελληνικών οικοσυστημάτων.

Η λίμνη Κορώνεια αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεπάρκειας αλλά και της υποκρισίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το καλοκαίρι 2019 ο τότε υπουργός κ. Χατζηδάκης είχε επισκεφτεί τη λίμνη και με υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα είχε εξαγγείλει χρηματοδοτήσεις και ειδικό πρόγραμμα για την αποκατάστασή της. Το αποτέλεσμα 4 χρόνια αργότερα είναι η απόλυτη απαξίωση και υποβάθμιση των δράσεων στη λίμνη, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, όπως:

- κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας Βόλβης, με τον ν.4685/2020, που μετέφερε τη διοίκηση και τις αποφάσεις στην Αθήνα, θέτοντας εκτός διοίκησης την τοπική κοινωνία,

- μη ολοκλήρωσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη λίμνη που είχε ανατεθεί το 2019 με αποτέλεσμα να μην έχει θεσπιστεί ΠΔ με επιτρεπόμενες χρήσεις γης και κανόνες ανάπτυξης και προστασίας της ευρύτερης περιοχής, και

- μηδενικού έργου αποκατάστασης, βραχυκυκλώνοντας για 4 χρόνια ήδη δρομολογημένα έργα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για την Κορώνεια. Παρότι είχε παραλάβει ένα Master Plan με εκκρεμότητες, εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους -εν μέσω μνημονίων-για να ολοκληρωθούν τα έργα, και έστειλε το φάκελο ολοκλήρωσης του Master Plan στην Ε.Ε., επιτυγχάνοντας το κλείσιμο της παραπομπής της χώρας που παρέμενε ανοιχτή εξαιτίας της αδιαφορίας προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δρομολογήσαμε έργα διαχείρισης λυμάτων για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης ρύπανσης και παράλληλα με την ένταξη στο Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικών δικτύων σε Ζαγκλιβέρι και Σοχό εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων ο Λαγκαδάς, τα Λαγυνά, το Καβαλλάρι και η Άσσηρος. Δεν υπήρξε όμως καμία πρόοδος στα νέα έργα τα τελευταία 4 χρόνια!

Η κυβέρνηση ΝΔ κατόρθωσε να σταματήσει και τα ήδη δρομολογημένα έργα θέτοντας σε κίνδυνο την οικολογική κατάσταση της λίμνης. Τέσσερα χρόνια “δεν έπεσε” στην περιοχή της λίμνης ούτε ένα ευρώ και δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο! Ακόμα και το -επείγον από το 2019- έργο καθαρισμού της ενωτικής τάφρου Κορώνειας-Βόλβης, μέχρι σήμερα εκκρεμεί καθώς η αρμοδιότητα για την εκτέλεσή του και η δημοπράτησή του άλλαξαν 2- 3 φορές.

Με τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες στη Βουλή η ΝΔ όρισε δύο διαφορετικούς Συντονιστές για τη λίμνη, μια διεπιστημονική διυπουργική επιτροπή ολιστικής προσέγγισης (Δ.Δ.Ο.Π.)  και μια ομάδα έργου στο Υπουργείο, αλλά όλα αυτά μόνο στα λόγια! Τα γαλάζια παιδιά παρατήσανε την περιοχή αφού, τρία χρόνια από τον ορισμό του ο Συντονιστής έχει μηδενικό έργο και το περιβόητο γραφείο στο ΥΠΕΝ ουδέποτε συστάθηκε.

Επιπρόσθετα, τον Μάιο 2020 με ψευδείς βεβαιώσεις και αγνοώντας τις αρνητικές εισηγήσεις του Φορέα της λίμνης, χωροθέτησαν εντός της Γ’ Ζώνης Προστασίας της Κορώνειας το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας! Αποτελεί παρωδία όταν από τις δώδεκα (12) προτεινόμενες θέσεις εκτός της περιοχής, επιλέχθηκε η δυσμενέστερη ως προς περιβαλλοντικά, υδρογεωλογικά και οικονομικά κριτήρια, εντός μιας προστατευόμενης περιοχής που βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την Ε.Ε..

Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η βιώσιμη ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία είναι μόνο για υποκριτικές δηλώσεις και εξαγγελίες. Στην πράξη, ενδιαφέρει μόνο το ξεπούλημα και η εξυπηρέτηση συμφερόντων, ακόμα και εις βάρος ενός διεθνώς γνωστού περιβαλλοντικού κεφαλαίου της χώρας μας όπως η λίμνη Κορώνεια. Για το λόγο αυτό επείγει η πολιτική αλλαγή στη χώρα μας!​

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)