to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 01.03.2019

Διεθνή

Η Λευκωσία μελετά τα επόμενα βήματα μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος στο «Γλαύκος 1»

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος-1» κυμαίνεται μεταξύ 30 δισ. και 40 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 200 χρόνια -Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υπ. Εξωτερικών της Κύπρου - Ερώτημα η στάση της Τουρκίας


Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, ότι κατά την ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει εντοπιστεί ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 τρισ. κυβικά πόδια, αυξάνει τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας και δίνει βάση για τις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις, δημιουργώντας και προοπτικές ευρύτερων συμμαχιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με βάση τα αποτελέσματα της γεώτρησης, η ExxonMobil εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και επίσης ενισχύεται η προοπτική για κατασκευή ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.

Το βρετανικό γεωτρύπανο της ExxonMobil, Stena Icemax, θα παραμείνει στον στόχο «Γλαύκος» μέχρι τις 10 Μαρτίου. Με βάση την πάγια τακτική, στον «Γλαύκο-1» θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη γεώτρηση, αυτή τη φορά επιβεβαιωτική, χωρίς να προσδιορίζεται επί του παρόντος ο ακριβής χρόνος.

 Εξάλλου, η κυπριακή κυβέρνηση θα αρχίσει συζητήσεις με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤOTAL με στόχο την αδειοδότηση του τεμαχίου 7. Μία νέα γεώτρηση πιθανόν να γίνει στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η διερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα. Γεώτρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3. Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων. Σε ότι αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Έγκυρες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

    Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος-1» κυμαίνεται μεταξύ 30 δισ. και 40 δισ. δολαρίων. Το συγκεκριμένο κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή για τα επόμενα 200 χρόνια.

   Μετά τα αποτελέσματα στον στόχο «Γλαύκος-1» η ποσότητα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αυξάνεται περίπου στα 13 με 16 τρισ. κυβικά πόδια. Συγκεκριμένα στον στόχο «Αφροδίτη» (NOBLE-SHELL-DELEK) εντοπίστηκε κοίτασμα περίπου τεσσάρων περίπου τρις κυβικών ποδιών, στον στόχο «Καλυψώ» (ENI) επίσης ποσότητα 3 με 4 τρισ. κυβικά πόδια.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου: Με το κοίτασμα καλύπτονται οι ενεργειακές μας ανάγκες για τα επόμενα 200 χρόνια 

«Είναι αξιοποιήσιμο το κοίτασμα, εάν μάλιστα προστεθεί στο προηγούμενο μικρότερης έκτασης κοίτασμα ‘Αφροδίτη’, η Κύπρος μπαίνει στην εξίσωση στη διεθνή ενεργειακή αγορά»

Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ (κυμαίνεται 5 μέχρι 8 τρισ. κυβικά πόδια) είναι ικανό να λύσει να λύσει το ενεργειακό της Κύπρου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Είναι σημαντικό κοίτασμα, βεβαίως θα χρειαστεί να επιβεβαιωθεί και συγκεκριμενοποιηθεί» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, καλύπτει τις ανάγκες κατανάλωσης της Κύπρου για τα επόμενα 150 με 200 χρόνια.

«Είναι αξιοποιήσιμο το κοίτασμα, εάν μάλιστα προστεθεί στο προηγούμενο μικρότερης έκτασης κοίτασμα ‘Αφροδίτη’, η Κύπρος μπαίνει στην εξίσωση στη διεθνή ενεργειακή αγορά» τόνισε ο Πρ. Προδρόμου και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση με συνετό τρόπο κρατά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την εμπορευσιμότητα και ποια οδό θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, επισήμανε ότι στα κυπριακά νερά πλέον συγκλίνουν συμφέροντα δυτικών χωρών (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία) και ανέφερε ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος ενδεχομένως να αποτελέσει πρόσθετο κίνητρο για την Τουρκία ώστε να συμπεριφερθεί διαφορετικά μέσα από ειρηνικές διαδικασίες και με την επίλυση του Κυπριακού.

Σε κάθε περίπτωση, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί ψύχραιμα τη συμπεριφορά της Τουρκίας, και αποφεύγει να μπαίνει στη λογική αντιπαράθεσης και απάντησης των προκλήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόδρομος Προδρόμου: Στο εγγύς μέλλον η Κύπρος θα είναι παραγωγός φυσικού αερίου

Στη συνέντευξή του στο Κόκκινο 105,5, ο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου κάνει εκτενή αναφορά και στον ρόλο που μπορεί να παίξει η εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς, όπως υπογράμμισε, «στέλνεται και ένα μήνυμα και για το ίδιο το Κυπριακό. Τώρα μπορεί να θεωρηθεί επιπρόσθετο κίνητρο για την Τουρκία, προκειμένου να συμπεριφερθεί λογικά, να επιτρέψει την επίλυση, ώστε και η ίδια να μπορέσει να επωφεληθεί»

Ν. Χριστοδουλίδης: «Παραμένουμε προσγειωμένοι και επικεντρωμένοι στη υλοποίηση του ενεργειακού μας σχεδιασμού»

«Η χθεσινή ανακοίνωση κλειδώνει την παρουσία της ExxonMobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα και για εμάς αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη γεωπολιτικής διάστασης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο Πρακτορείο 104,9 FM

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, avgi.gr

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)