to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:37 | 06.08.2014

πηγή: matrix24.gr

Διεθνή

Η Λατινική Αμερική ενάντια στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την επίσημη επίσκεψη την οποία προγραμμάτιζε να κάνει φέτος στο Ισραήλ, καταγγέλλοντας τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.


«Σκεφτόμουν να πάω στο Ισραήλ το δεύτερο εξάμηνο [του 2014]. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη, όπως και στην Παλαιστίνη, αλλά προφανώς, μετά από αυτές τις εξελίξεις, την ακυρώσαμε», εξήγησε ο Κορέα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Σάντο Ντομίνγκο.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος, ο οποίος ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ, έκρινε «αδικαιολόγητο» τον θάνατο γυναικών και παιδιών στις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Ηγεσίες κρατών της Λατινικής Αμερικής τις τελευταίες ημέρες καταδικάζουν όλο και πιο έντονα τη στρατιωτική επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και προσφέρουν μια σχεδόν ομόφωνη και δίχως προηγούμενο υποστήριξη στους Παλαιστίνιους.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, μια από τις σημαντικότερες μορφές της λατινοαμερικάνικης ριζοσπαστικής αριστεράς, ανακοίνωσε εξάλλου ότι προσθέτει το Ισραήλ σε έναν κατάλογο «κρατών τρομοκρατών», ενώ ακύρωσε τη διμερή συμφωνία αμοιβαίας εξαίρεσης από τις διαδικασίες έκδοσης χορηγήσεων διαβατηρίου.

Εξάλλου η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ χαρακτήρισε «σφαγή» την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επέκρινε «έναν πόλεμο εξόντωσης που διεξάγεται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα» εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Ο Ισημερινός, η Βραζιλία, το Περού, η Χιλή και το Σαλβαδόρ έχουν ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ. Όπως και η Κόστα Ρίκα, η Αργεντινή —όπου ζει η πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα στην περιοχή— κάλεσε επίσης την πρεσβευτίνα του Ισραήλ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου χθες ο ιστορικός ηγέτης της επανάστασης Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος κλείνει τα 88 του χρόνια την 13η Αυγούστου, κατήγγειλε σε άρθρο του στην εφημερίδα Granma ότι το Ισραήλ εφαρμόζει μια «νέα μορφή φασισμού» και ότι διαπράττει το «Ολοκαύτωμα των Παλαιστίνιων» με τη «συνενοχή» της Δύσης.

Η μόνη χώρα η οποία εμφανίζεται να αποκλίνει ως σήμερα από την σε γενικές γραμμές κοινή θέση των περισσότερων λατινοαμερικάνικων κρατών είναι η Κολομβία, την οποία κυβερνά ο κεντροδεξιός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, που έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της κυβέρνησής του από το Τελ Αβίβ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)