to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 17.01.2013

Οικονομία

Η κυβερνητική φοροεπιδρομή εκτοξεύει τις οφειλές προς το Δημόσιο

Νάρκη για τον προϋπολογισμό και κίνδυνος νέων μέτρων από την αυξανόμενη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συσσώρευση χρεών όχι μόνο δεν ανακόπτεται συν τω χρόνω αλλά αντίθετα, αυξάνει.


Νάρκη στις προοπτικές ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, με ότι αυτό συνεπάγεται στο μέτωπο των πιθανών νέων μέτρων που θα απαιτήσει σε αυτή την περίπτωση η τρόικα, βάζει η εκρηκτική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο στα 56,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 13,2 δισ. ευρώ «γεννήθηκαν» το 2012, καθώς υπό το βάρος της υπερφορολόγησης εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και άλλοι τόσοι από «πεποίθηση» προχώρησαν σε στάση πληρωμών.

Όπως μάλιστα προκύπτει από τα στοιχεία, η συσσώρευση χρεών όχι μόνο δεν ανακόπτεται συν τω χρόνω αλλά αντίθετα, αυξάνει. Αυτό έγινε και το Δεκέμβριο, μήνα που χιλιάδες συνταξιούχοι και μισθωτοί εισέπραξαν για τελευταία φορά το, έστω και κουτσουρεμένο δώρο, και η οικονομία «ανακουφίστηκε» από την εκταμίευση της δόσης.

Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται από την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων ανείσπρακτων οφειλών. Στα τέλη του 2010 ήταν 39 δισ ευρώ. Τότε το κράτος ήταν απλώς ανίκανο να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη που συσσωρεύονταν και συσσωρεύονταν μέχρι να φιλοτιμηθεί ο μπαταχτσής να δώσει κάτι στην εφορία, στο πλαίσιο μιας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μιας περαίωσης, ενός συμβιβασμού που διαρκούσε τόσο μέχρι να εκδοθεί η φορολογική ενημερότητα. Μετά πάλι, ο ανίκανος εισπρακτικός μηχανισμός επεδείκνυε τον καλύτερό του εαυτό και οι πολιτικές ηγεσίες την έλλειψη βούλησης να τα βάλουν με τους φοροφυγάδες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)