to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 06.11.2019

Πολιτική

Η κυβερνητική Δεξιά διχοτομείται σε ένα ακόμα ζήτημα Δημοκρατίας: Ο Γ. Μπαλάφας για Κυρανάκη και «ρατσιστικό πάρτι»

Αποσπάσματα συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel στον δημοσιογράφο Γ. Μελιγγώνη


Σε σχέση με το κάλεσμα για “ μπάρμπεκιου πάρτι – διαμαρτυρία ”της εθνικιστικής οργάνωσης Ελλήνων Μακεδόνων έξω από δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά και την “στήριξη” από τον κ. Κυρανάκη:

«Παρά τα πολλά γεγονότα των ημερών που αξίζουν σχολιασμό, θα πρέπει να πω ότι το συγκεκριμένο γεγονός είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της δεξιάς. Ο χώρος της κυβερνητικής δεξιάς διχοτομείται σε ένα ακόμα ζήτημα, με αφορμή τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Υπάρχει μία μερίδα στελεχών της κυβέρνησης οι οποίοι προσπαθούν να επιδείξουν σοβαρότητα και κατανόηση του ελληνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου για να εφαρμοστούν κάποιες λύσεις, σε ένα πολύ δύσκολο ευρωπαϊκών διαστάσεων ζήτημα. Υπάρχουν όμως, και βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο κ. Κυρανάκης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους με μισαλλοδοξία. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει γνωρίσει βαθιά την προσφυγιά και την μετανάστευση.

Τι πρότειναν, λοιπόν, να κάνουν, αυτοί οι “παλληκαράδες”; Να σταθούν έξω από μία δομή φιλοξενίας, την ευθύνη της οποίας έχει η κυβέρνηση και να προκαλέσουν το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών. Επίδειξη δύναμης και πατριωτισμού εκ του ασφαλούς, δηλαδή. Αυτές τις ενέργειες προσπαθεί να υπερασπιστεί ο κ. Κυρανάκης;

Ομοίως, θεωρώ απαράδεκτη την δήλωση του κ. Αθανασίου για “αλλοίωση του πληθυσμού” στη Λέσβο και μετατροπή του νησιού σε “νέα Ροδόπη”, η οποία μόνο φόβο αποπνέει. Υπονοώντας, με την δήλωση του, την θρησκευτική μειονότητα των μουσουλμάνων στην Ροδόπη, δηλαδή, Ελλήνων πολιτών, το μόνο που καταφέρνει είναι να σπέρνει τον φόβο. Καταλαβαίνουμε κάποιες αντιδράσεις κατοίκων, όπου προφανώς δεν έχουν όλες ρατσιστικά και φασιστικά ερείσματα, αλλά τέτοιου τύπου δηλώσεις είναι επικίνδυνες.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης ακροδεξιών στοιχείων στις γραμμές της ΝΔ, ακόμα και σε ηγετικό επίπεδο, που προσπαθούν να “κολακέψουν” και να γίνουν ευχάριστοι σε ακροδεξιά και ρατσιστικά ακροατήρια. Πολλές φορές η ΝΔ υποχωρεί σε αυτές τις φωνές, επιτρέποντάς τους να δίνουν τον τόνο.

Σε σχέση με τις εξελίξεις της Novartis:

«Υπάρχουν δύο πτυχές στην υπόθεση. Από την μία πλευρά έχουμε το πραγματικό γεγονός,  το σκάνδαλο Novartis, που είναι η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, με όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε και μέσω του FBI. Από την άλλη είναι ο αντιπερισπασμός που επιχειρείται με την μήνυση τωνκκ. Σαμαρά - Βενιζέλου εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου.

Μετά, όμως, τις τόσες αποκαλύψεις που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, νομίζω ότι το ζήτημα της ψευδοσκευωρίας ενάντια στον κ. Παπαγγελλόπουλου τίθεται σε δεύτερο πλάνο.

Αντίθετα, με αφορμή το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση της Ελβετίας, στο οποίο ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για δωροδοκίες πολιτικών, το βασικό ερώτημα  παραμένει. Πώς ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζει για δωροδοκίες πολιτικών από την Novartis;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)