to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:53 | 19.10.2016

Διεθνή

Η Ουάσινγκτον διαψεύδει ότι ζήτησε από τον Ισημερινό να διακόψει τη σύνδεση στο Ίντερνετ του Τζούλιαν Ασάνζ

Η κυβέρνηση του Ισημερινού παραδέχθηκε χθες επίσημα ότι είχε θέσει προσωρινή φραγή στην προσβασιμότητα στο διαδίκτυο για τον Τζούλιαν Άσαντζ, ιδρυτή της οργάνωσης WikiLeaks που δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, ο οποίος ζει στην πρεσβεία της νοτιοαμερικανικής χώρας από τα μέσα του 2012.


Η WikiLeaks δήλωσε ότι ο Άσαντζ έχασε την πρόσβαση στο διαδίκτυο την Κυριακή, εγείροντας τη σκέψη ότι μπορεί ο Ισημερινός να είχε υποστεί πολιτική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της δημοσίευσης κλεμμένου υλικού που αφορούσε την Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία.

Η αριστερή κυβέρνηση του Ισημερινού δήλωσε ότι η απόφαση της WikiLeaks να δημοσιεύσει υλικό που επηρεάζει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ήταν εντελώς ευθύνη της οργάνωσης, και ότι η χώρα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εκλογικές διαδικασίες ή να μεροληπτήσει για οποιονδήποτε υποψήφιο.

"Από αυτή την άποψη, το Εκουαδόρ (Ισημερινός), ασκώντας το κυριαρχικό του δικαίωμα, έχει προσωρινά μειώσει την προσβασιμότητα σε τμήμα των επικοινωνιακών του συστημάτων στην πρεσβεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο", πρόσθεσε σε δήλωση, τονίζοντας, "Το Εκουαδόρ δεν υποκύπτε σε πιέσεις από άλλες χώρες".

Ο Ισημερινός έχει παρέσεχει άσυλο στον Άσαντζ αφότου ένα δικαστήριο της Βρετανίας διέταξε την απέλασή του στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει δικαστικά κατηγορίες σεξουαλικών παραπτωμάτων που αφορούν δύο γυναίκες οι οποίες υποστήριζαν την οργάνωση.

Η WikiLeaks είπε ότι έχει ενεργοποιήσει "εναλλακτικά σχέδια" μετά την φραγή από το διαδίκτυο, και ο Ισημερινός δήλωσε ότι η πράξη του δεν εμποδίζει την οργάνωση να συνεχίσει τις "δημοσιογραφικές της δράσεις".

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα εδώ και καιρό υποστηρίζει το δικαίωμα του Άσαντ να εκφέρει τη γνώμη του ελεύθερα, και έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του για την Κλίντον. "Για το καλό των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου, (...) θέλω να νικήσει η Χίλαρι", είπε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Russia Today τον περασμένο μήνα.




Η Ουάσινγκτον διαψεύδει τις κατηγορίες ότι ζήτησε από τον Ισημερινό να διακόψει τη σύνδεση στο Ίντερνετ του Τζούλιαν Ασάνζ

Οι ΗΠΑ διέψευσαν σήμερα τις κατηγορίες του WikiLeaks, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε από τον Ισημερινό να κόψει τη σύνδεση στο Διαδίκτυο του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Σε μια σειρά μηνυμάτων στο Twitter τη Δευτέρα και την Τρίτη ο ιστότοπος WikiLeaks κατηγόρησε τον Ισημερινό ότι διέκοψε τη σύνδεση στο Διαδίκτυο του ιδρυτή του Ασάνζ και στη συνέχει κατηγόρησε ευθέως τον Κέρι ότι επενέβη, επικαλούμενος «πολλές αμερικανικές πηγές».

Σύμφωνα με τον WikiLeaks, η εμπλοκή στο υψηλότερο επίπεδο της αμερικανικής διπλωματίας φαίνεται να συνδέεται με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ιστότοπου που έχουν στόχο την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

«Παρόλο που εδώ και καιρό μας απασχολεί το θέμα του WikiLeaks, είναι ψέματα όλα όσα θα οδηγούσαν κάποιον να σκεφτεί ότι ο υπουργός Τζον Κέρι ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμπλέκονται στη διακοπή (της σύνδεσης του ίντερνετ του ιδρυτή) του WikiLeaks», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι φέρεται να είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του Ισημερινού απλώς δεν είναι αληθινές. Τελεία και παύλα», υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Σύμφωνα με ένα tweet του WikiLeaks, ο Κέρι φέρεται να παρενέβη για να εμποδίσει τον Ασάνζ «να δημοσιοποιήσει έγγραφα της Κλίντον που αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κολομβίας και των Farc».

Ο Τζον Κέρι φέρεται να συζήτησε το θέμα όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της συνθήκης ειρήνευσης μεταξύ της Μπογκοτά και των Farc στις 26 Σεπτεμβρίου στην Κολομβία.

«Απλώς δεν είναι αλήθεια. Δεν συνομίλησε καν με τον πρόεδρο Κορέα όταν βρισκόταν στην Κολομβία. Δεν είχαν συνάντηση, τίποτα στο περιθώριο», υπογράμμισε ένας άλλος εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Μαρκ Τόνερ.

Στο πλαίσιο μιας σειράς αποκαλύψεων του WikiLeaks που αφορούν την Κλίντον, ο ιστότοπος δημοσιοποίησε το Σάββατο τρεις ομιλίες της πρώην υπουργού Εξωτερικών για τις οποίες έλαβε αμοιβή από την Goldman Sachs, φέροντας με αυτό τον τρόπο στο φως τους δεσμούς της υποψήφιας των Δημοκρατικών με τη Γουόλ Στριτ.

Η ομάδα της υποψηφίου δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση την αυθεντικότητα των εγγράφων αυτών.

Η Χίλαρι Κλίντον κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τις διαρροές αυτές, μια άποψη την οποία συμμερίζεται και η αμερικανική κυβέρνηση, και ότι ο WikiLeaks βοηθά τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)