to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:02 | 06.02.2021

Πολιτική

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους καναλάρχες - Η δικαίωση του Νόμου Παππά

Ουσιαστική κατάργηση του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες συμπίεση του εργασιακού κόστους στα MME


Έντονη κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης δέχτηκε το νομοσχέδιο με τα νέα «δωράκια» της κυβέρνησης προς τους καναλάρχες, που περιλαμβάνουν συμπίεση του εργατικού κόστους και κατά 98% μείωση της φετινής δόσης για την άδεια λειτουργίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι οι εξυπηρετήσεις προς τους καναλάρχες παραμένουν προκλητικές, παρά τις υποχωρήσεις στις οποίες υποχρεώθηκε η κυβέρνηση μετά την αντίδραση των εργαζομένων αλλά και τη δυσαρέσκεια μερίδας των ολιγαρχών για εξυπηρετήσεις ανταγωνιστών τους. Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης δέχτηκε και η ρύθμιση για σημαντικές αυξήσεις στα στελέχη ΕΡΤ και ΑΠΕ, ενώ η κοινωνία ασφυκτιεί οικονομικά

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά επισήμανε τη «μεγάλη σπουδή» της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των καναλαρχών την ώρα που αδιαφορεί κυνικά για τους
πληττόμενους πολίτες. Τόνισε ότι το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες ουσιαστικά καταργείται «διά της πλαγίας» και επανερχόμαστε στο «δεν πληρώνω» προ του Νόμου Παππά. Ο Μάριος Κάτσης θύμισε ότι σχεδόν το σύνολο των επενδύσεων που θα δηλωθούν από τους καναλάρχες για την έκπτωση στη φετινή δόση έχουν επίσης χρηματοδοτηθεί με κρατικό χρήμα.

Τα κριτήρια με τα οποία τα κανάλια κρίθηκαν πληττόμενες επιχειρήσεις ζήτησαν να πληροφορηθούν ο Παύλος Πολάκης και ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ενώ ο Σπύρος Λάππας εξέφρασε φόβους για επαναφορά στο παλιότερο αρρύθμιστο καθεστώς στα MME.

«Ο σκοπός σας είναι η ποδηγέτηση των MME» τόνισε ο Διονύσης Καλαματιανός, ενώ ο Γιώργος Παπαηλιού χαρακτήρισε τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα «πολιτικούς καθοδηγητές της κυβέρνησης». Η Γιώτα Πούλου συνέδεσε τη χαμηλή θέση της χώρας μας στην ελευθεροτυπία με τη συνεχή εξυπηρέτηση των καναλαρχών.

Έντονη ήταν η κριτική και της λοιπής αντιπολίτευσης. Η Νάντια Γιαννακοπούλου από το KIN.ΑΛΛ. χαρακτήρισε τις αλλαγές στο καθεστώς των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια
συμφιλίωση με τους νόμους της ζούγκλας. Ο Μανώλης Συντυχάκης από το KKE τόνισε ότι οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στα MME θα ανοίξουν τον δρόμο για εργολαβικούς
εργαζόμενους και συμπίεση των μισθών όλων. «Δίνετε δημόσιο χρήμα για να φιλοτεχνείται η εικόνα του τρανού ηγέτη» σχολίασε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, ενώ η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι τα δώρα της κυβέρνησης προς τους καναλάρχες θα συνεχιστούν.

Να κάνει το μαύρο άσπρο προσπάθησε ο Θόδωρος Λιβάνιος. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση δίνει «δωράκια» στους καναλάρχες για να τη στηρίζουν και υποστήριξε ότι… «είναι προσβλητικό» για τους δημοσιογράφους να υπονοείται ότι κάνουν ό,τι τους λένε οι ιδιοκτήτες των καναλιών!

Επιχείρησε δε να πετάξει την «μπάλα στην εξέδρα» κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των ιδιοκτητών MME λίγο πριν τις εκλογές του 2019.

Σε σχέση με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων των MME, ο Θ. Λιβάνιος υποστήριξε κυνικά ότι «είναι στο χέρι της έννομης τάξης της χώρας να ελέγξει ότι τηρείται η εργατική νομοθεσία» στις συνεργαζόμενες με τα κανάλια εταιρείες! Αντίθετα, ο Θ. Λιβάνιος δικαιολόγησε τις αυξήσεις στις αμοιβές των στελεχών της ΕΡΤ ισχυριζόμενος πως «θέλουμε μια ΕΡΤ που να πρωταγωνιστεί» εντός ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Η εκ των υστέρων δικαίωση του Νόμου Παππά

Στη δικαίωση του Νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αφορμή τις σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα MME που έφεραν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στις σχεδιαζόμενες απολύσεις, αλλά και οι ενστάσεις των ολιγαρχών. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν τις «κολοσσιαίες υποχωρήσεις» στις οποίες υποχρεώθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Θόδωρος Λιβάνιος μετά τις έντονες αντιδράσεις στο σχέδιο του προκατόχου του Στέλιου Πέτσα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και μερίδα των καναλαρχών αντέδρασαν στο σχέδιο Πέτσα υπερασπιζόμενοι τις προβλέψεις του Νόμου Παππά που τόσο πολεμήθηκε.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά έκανε λόγο για «εκ των υστέρων δικαίωση». Οι Μάριος Κάτσης και Παύλος Πολάκης αναφέρθηκαν στην απόσυρση των προβλέψεων για
θεματικές πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες και στην ουσιαστική αποπομπή Πέτσα μετά την αντίδραση Μαρινάκη - Αλαφούζου στην ευνοϊκή για τον Κυριακού ρύθμιση. Μάλιστα, ο Π.
Πολάκης απέδωσε στις πιέσεις Μαρινάκη την πρόβλεψη για τεράστια έκπτωση στη φετινή δόση εφόσον υπάρξουν επενδύσεις στα κανάλια, ενώ, με αφορμή τις «νέες σκευωρίες» κατά του Νίκου Παππά σημείωσε ότι «του το φυλάνε ακόμα».

Αντίθετα, ο Θ. Λιβάνιος προσπάθησε να υποτιμήσει την αξία του Νόμου Παππά υποστηρίζοντας πως «το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν έναν εντυπωσιακό τρόπο δημοπράτησης των αδειών».

Ρεπορτάζ του Κώστα Παπαγιάννη

Πηγή: Αυγή

tags: ΜΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)