to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 24.05.2022

Πολιτική

Η κυβέρνηση στέλνει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία - Άμεση ενημέρωση Βουλής και λαού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως ανάμεσα στις χώρες που θα αποστείλουν όπλα στην Ουκρανία, βρίσκεται και η Ελλάδα - Στην Βουλή φέρνει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Θ. Δρίτσα, επισημαίνοντας παράλληλα πως «Η αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο την χώρα σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο»


Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 47 χώρες που ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας για την ασφάλεια και συμφώνησαν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ. 

Το ερώτημα είναι τι είδους είναι τα συστήματα πυροβολικού που θα επιλεγούν καθώς νωπή είναι η δήλωση που είχε κάνει ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στη  συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στα μέσα Απριλίου ότι δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο και ζητά μέσω επείγουσας επίκαιρης ερώτησης την άμεση ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός:

-Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή;

-Με ποιες διαδικασίες;

-Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ;

-Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;

Σύμφωνα πάντως με όσα μεταδίδει ο Guardian οι χώρες συμφώνησαν να στείλουν πιο προηγμένα όπλα στην Ουκρανία. 

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο την χώρα σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο

Σε χθεσινή δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν αποκάλυψε ότι «σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία». Πληροφορηθήκαμε έτσι από τον υπουργό μιας τρίτης χώρας ότι η χώρα μας έχει ανακοινώσει την αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, για την οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη στις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον τη δέσμευση για την αποστολή νέου οπλισμού, σε αντάλλαγμα για τη θερμή υποδοχή στην Ουάσιγκτον. Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση αποσιώπησε επί δύο εικοσιτετράωρα το σοβαρότατο περιστατικό παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να μη χαλάσει την επικοινωνιακή  εικόνα της επίσκεψης στις ΗΠΑ και της δήθεν αναβαθμισμένης Ελλάδας, ενώ η παραβίαση αυτή  λίγα μίλια από τη νέα αμερικανική βάση της  Αλεξανδρούπολης θα έπρεπε να αποτελέσει τρανταχτή απόδειξη της απειλής που συνιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας. Εν τέλει ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού στις ΗΠΑ; Η προώθηση εθνικών συμφερόντων ή η επικοινωνία και ανταμοιβή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του;

Ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λέει το Διεθνές Δίκαιο. Έχουν επίγνωση στο υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον; Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή; Με ποιες διαδικασίες; Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ; Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;

Οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Και την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζονται όροι αντιμετώπισης ενδεχόμενης νέας έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ζητούμε την άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής από τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο σχετικά με τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία και τις σχετικές ειλημμένες -όπως όλα δείχνουν- αποφάσεις. Γι' αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ταυτόχρονα, καταθέτει σήμερα επείγουσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Θ. Δρίτσας: Φέρνει στην Βουλή την εν κρυπτώ αποστολή όπλων

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Θ. Δρίτσας, σχετικά με την εν κρυπτώ αποστολή όπλων στην Ουκρανία που έφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. 

Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει:

  • Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έγινε γνωστό ότι η ελληνική Κυβέρνηση έσπευσε να συνδράμει το ουκρανικό κράτος, με όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με καθυστέρηση η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τότε το γεγονός, ισχυριζόμενη ότι στέλνει κατασχεμένα όπλα τύπου καλάσνικοφ, άχρηστα για τον ελληνικό στρατό.
  • Έκτοτε μέχρι και σήμερα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που προέρχονται όχι μόνο από δημοσιογραφικές αλλά και από άλλες πηγές, με βάση τις όποιες φαίνεται ότι η αποστολή όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάλειπτα, με ρυθμούς διαρκώς αυξανόμενους.
  • Άλλωστε, το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με την αποκαλυπτική δήλωση του Υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α.  Λόιντ Όστιν, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

(Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Με υλικό από Αυγή, The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)