to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 18.08.2019

Διεθνή

Το Open Arms αρνείται να αποβιβάσει τους μετανάστες στο λιμάνι της Αλχεθίρας

Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα να δεχθεί στο λιμάνι Αλχεθίρας (νότια) το σκάφος της Proactiva Open Arms το οποίο μεταφέρει περίπου 100 μετανάστες, ενώπιον της «αδιανόητης» άρνησης της Ιταλίας να ανοίξει ένα από τα λιμάνια της στο πλοίο - H Αλχεθίρας ωστόσο απέχει 900 ναυτικά μίλια... Αρνείται η ΜΚΟ την πρόταση


Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, «έδωσε εντολή σήμερα (Κυριακή) για τη δικαιοδοσία του λιμανιού της Αλχεθίρας να δεχθεί το πλοίο 'Open Arms'», που βρίσκεται αυτή τη στιγμή απέναντι από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, λόγω της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» πάνω στο πλοίο και ενώπιον της «αδιανόητης απόφασης των ιταλικών αρχών να κλείσουν όλα τα λιμάνια τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Η μκο που διαχειρίζεται ένα πλοίο διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα αρνήθηκε την προσφορά της Ισπανίας επικαλούμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί πάνω στο πλοίο.

Οι μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αφρικανοί, περισυνελέγησαν από το σκάφος Open Arms ανοικτά των ακτών της Λιβύης και περιμένουν να αποβιβαστούν στο νησί Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας.

«Δεν αποδεχόμαστε την Ισπανία ως λιμάνι για να πάμε επειδή είμαστε σε κατάσταση ακραίας ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης. Αυτό που χρειάζονται [οι μετανάστες] είναι να αποβιβαστούν τώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Open Arms.

«Είναι αδιανόητο να πλέουμε για έξι ημέρες∙ τόσο θα μας πάρει μέχρι να φθάσουμε στην Αλχεθίρας», είπε.

[Σήμερα, μερικοί από τους μετανάστες στο OpenArms επεσαν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν ως τη στεριά, παρά την προσπάθεια των διασωστών να τους σταματήσουν]

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Λουξεμβούργο δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι, άφησε χθες με βαριά καρδιά να αποβιβαστούν 27 ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες. Εξακολουθεί να αρνείται, ωστόσο, την αποβίβαση των υπόλοιπων επιβατών.

Η Open Arms ανέφερε χθες πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μεταναστών που επιβαίνουν στο σκάφος. Ο διευθυντής και ιδρυτής της, ο Όσκαρ Καμπς, δήλωσε πως σημειώνονται συνεχώς τσακωμοί πάνω στο πλοίο και η ένταση είναι μη βιώσιμη.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Open Arms

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)