to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 26.09.2019

Πολιτική

«Η κυβέρνηση ΝΔ πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ!»

«Με την ανακοίνωση των βελτιωμένων αποτελεσμάτων της ΔΕΗ καταρρέει η καταστροφολογία της ΝΔ και αποκαλύπτεται πόσο αναίτιες ήταν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβαρύνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Παρά τη διαστρέβλωση που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης επιχειρεί όσον αφορά την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «η συζήτηση γίνεται για τα βελτιωμένα αποτελέσματα της ΔΕΗ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στην ανακοίνωσή του:

«Το είδαμε κι αυτό: Ο κ. Χατζηδάκης πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2019, δηλαδή για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Διότι, παρά τη διαστρέβλωση που ο ίδιος επιχειρεί όσον αφορά την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, είναι αδύνατον να κρυφτεί το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται για τα βελτιωμένα αποτελέσματα της ΔΕΗ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ενημερώνουμε τους πολίτες και υπενθυμίζουμε στον κ. Χατζηδάκη ότι η ανάγκη για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που κυνικά επιχειρεί ο ίδιος να δικαιολογήσει με διαστρεβλώσεις και fake news, δεν προκύπτει από τα χθεσινά οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, καθώς τα τιμολόγια αναπροσαρμόστηκαν την 1η Σεπτέμβρη. Από τα δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία, προκύπτει μείωση του εσωτερικού κόστους της ΔΕΗ, αύξηση των επενδύσεων, καθώς και αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, ιδιαίτερα στο β τρίμηνο. Η δε αύξηση εξόδων οφείλεται πλήρως σε εξωγενείς παράγοντες όπως το κόστος αερίου, οι τιμές εισαγωγής και  η διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικού δυναμικού.

Με την ανακοίνωση των βελτιωμένων αποτελεσμάτων της ΔΕΗ καταρρέει η καταστροφολογία της ΝΔ και αποκαλύπτεται πόσο αναίτιες ήταν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβαρύνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Επιπλέον επιβεβαιώνεται ότι, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καταθέσει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση που να αφορά στο μακροπρόθεσμο μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, την απολιγνιτοποίηση, αλλά και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των αναγκών της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το μόνο που επαναλαμβάνει συνεχώς είναι η ιδιωτικοποίηση ακόμα και των δικτύων, μια πολιτική δηλαδή που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ανάγκες των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας».

Σ. Φάμελλος: Πληρώνουμε 15%-20% ακριβότερα το ψευδές σενάριο Χατζηδάκη για την ΔΕΗ

Ο «μπαμπούλας» της έκθεσης των Ορκωτών για την ΔΕΗ με τον οποίο ο Κ. Χατζηδάκης δικαιολόγησε την επιβάρυνση κατά 15%-20% στο ρεύμα αποδείχθηκε ένα κακοστημένο σενάριο, μία κατασκευή ψευδούς καταστροφολογικού σεναρίου -και χτες συνέχισε με κολάζ θέσεων του ΔΣ και ανακοινώσεων των Ορκωτών, έχουμε μπει σε άλλη σφαίρα, φθείρεται η Επιχείρηση, τόνισε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Χθες αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα περί καταστροφής της ΔΕΗ και της έκθεσης των Ορκωτών ήταν ένα κακοστημένο σενάριο του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, είπε ο κ. Φάμελλος, καθώς «πριν ένα μήνα όταν θέλησε ο κ. Χατζηδάκης να δικαιολογήσει τις αναίτιες και υψηλές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, που επιβαρύνουν νοικοκυριά και επαγγελματίες πάνω από 15%-20%, χρησιμοποίησε ως “μπαμπούλας” την έκθεση των Ορκωτών που μπορεί να θέσουν την ΔΕΗ εκτός ταμπλό του Χρηματιστηρίου, να βάλουν θέμα ρευστοποίησης στοιχείων, κτλ.

Αλλά με την χθεσινή δημοσιοποίηση έγινε σαφές ότι «η ”έκθεση” των Ορκωτών ήταν αποκλειστικά ο έλεγχος της τήρησης λογιστικών προτύπων και όχι ο χρηματοοικονομικός έλεγχος της επιχείρησης, ούτε προφανώς διατύπωση γνώμης των Ορκωτών περί βιωσιμότητας ή όχι. Πολύ απλά, η επιχείρηση που είχε αναλάβει τον έλεγχο, βεβαίωσε ότι τηρείται ένα συγκεκριμένο πρότυπο, το “Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 34”. Γράφουν στο έγγραφο ξεκάθαρα ότι δεν εκφράζουν γνώμη ελέγχου, καθώς αυτός προβλέπεται μόνο στις οικονομικές καταστάσεις έτους», προσέθεσε.

«Πλέον, δεν έχουμε μόνο παραπληροφόρηση, μόνο κυριαρχία στην επικοινωνία, αλλά την κατασκευή ενός ψευδούς, καταστροφολογικού σεναρίου. Εκ των προτέρων, ο κ. Χατζηδάκης ως αρμόδιος υπουργός όφειλε να ξέρει ότι δεν περίμενε καμία “έκθεση από Ορκωτούς”… η ΔΕΗ δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος, αλλά και εισηγμένη εταιρεία, που πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ το πώς τοποθετούμαστε, με βάση τους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», τόνισε ο κ. Φάμελολος. Αντίθετα, ο κ. Χατζηδάκης «δημιούργησε παραπληροφόρηση που διαχύθηκε στην αγορά, τροφοδότησε μία πολιτική συζήτηση με σκοπό να φοβηθεί η κοινωνία και να δικαιολογήσει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις που έκανε».

«Και χθες συνέχισε την παραπληροφόρηση, δήλωσε ότι έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο. Είναι σε γραπτό κείμενο του κ. Χατζηδάκη», αλλά «η φράση αυτή δεν είναι στο κείμενο των Ορκωτών, είναι στην σελ. 59 των Οικονομικών Καταστάσεων της διοίκησης της ΔΕΗ. Όλη η πρόταση είναι “Η διοίκηση (της ΔΕΗ δηλαδή, αυτή που έβαλε ο κ. Χατζηδάκης) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη δραστηριότητα είναι η ορθή, αφού έλαβε υπόψιν έναν ευρύ κύκλο παραγόντων και έχει αρθεί η αβεβαιότητα που υφίστατο 31/12/2018”. Τι λέει λοιπόν η διοίκηση της ΔΕΗ: ότι μπορεί να συνεχιστεί χωρίς αβεβαιότητα η λειτουργία της, με βάση τα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου, δηλαδή της προηγούμενης διοίκησης … και έρχεται ο κ. Χατζηδάκης και λέει ότι “η επισκόπησή μας (των Ορκωτών πλέον), δεν εντόπισε ουσιώδη ασυνέπεια ή σφάλματα”. Αλλά αν δει κανείς την έκθεση … αυτή λέει ότι “η επισκόπηση δεν εντόπισε ουσιώδεις ασυνέπειες ή σφάλματα στις δηλώσεις μελών του ΔΣ και τις πληροφορίες της εξαμηνιαίας διαχείρισης σχετικά με την Ενδιάμεση Συνοπτική Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση … ότι είναι σωστά τα νούμερα, η λογιστική, όχι τα της βιωσιμότητας», όπως ξεκαθάρισε.

«Δεν φτάνει που επί ένα μήνα στήθηκε ένα ψευδές σενάριο, δεν φτάνει που υπήρξαν αναίτιες αυξήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά ο κ. Χατζηδάκης «χτες ήρθε να δικαιολογήσει αυτό το σενάριο και να “βγει από πάνω” πολιτικά, δηλώνει τα αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου ως θετικότερα του προηγούμενου έτους ως αποτέλεσμα των δικών του προβλέψεων χρηματοοικονομικών εσόδων (που δεν έχουν μπει στα ταμεία ακόμα) και κάνει κολάζ θέσεων του ΔΣ και ανακοινώσεων των Ορκωτών για να δικαιολογήσει το επικοινωνιακό σενάριο. Έχουμε φτάσει σε άλλη σφαίρα, αυτό φθείρει και την Επιχείρηση, να φωνάζεις “λύκος στα πρόβατα” ενώ δεν υπάρχει λύκος».

«Την περίοδο που ο κ. Χατζηδάκης έλεγε “την βγάζει-δεν την βγάζει” η ΔΕΗ, οι λογιστικές καταστάσεις … δείχνουν ότι η λειτουργική κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ήταν θετική, ή το EBITDA … μειώθηκε το εσωτερικό κόστος, έξοδα προσωπικού, υπεργολάβων», συνέχισε. Και «με την αύξηση τιμών έρχεται ο κ. Χατζηδάκης και πριμοδοτεί απευθείας τις ιδιωτικές εταιρείες … που μπορούν χωρίς να αυξήσουν ούτε ένα ευρώ τα έξοδά τους … να ανταγωνιστούν την ΔΕΗ που έχει ένα άνοιγμα κόστους-τιμής 15%-20% … μπορούν να κάνουν δηλαδή αύξηση 10% και να είναι πάλι πιο φτηνοί. Έτσι χάνονται οι πελάτες από την ΔΕΗ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)