to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:36 | 19.09.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και στα αγγλικά - Η απίθανη ανακοίνωση Οικονόμου για την ελευθερία του Τύπου

Ο Γιάννης Οικονόμου έβγαλε ανακοίνωση και στα αγγλικά για να χαιρετίσει την ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των ΜΜΕ!


Αφορμή για να αναδειχθεί για άλλη μία φορά η υποκριτική στάση της κυβέρνησης σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου, αποτέλεσε η Ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act).

Την ώρα που η χώρα γίνεται ρεζίλι διεθνώς, μετά το μπαράζ δυσμενών αναφορών από οργανώσεις του Τύπου, με κορωνίδα την 108η θέση της Ελλάδας στην ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και την πρόσφατη έκθεση του οργανισμού Media Freedom Rapid Response, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προχώρησε σήμερα σε μια πανηγυρική και εκτός τόπου και χρόνου δήλωση, σύμφωνα με την οποία «η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, έλειπε από το νομικό οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λες και αυτό ήταν το πρόβλημα για την κατρακύλα της χώρας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην μάταιη προσπάθειά του να πείσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές για τη δήθεν προσήλωση της κυβέρνησης στην προστασία της ελευθερίας του Τύπου εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση και στα αγγλικά.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και δίχως ίχνος ντροπής έφτασε στο σημείο, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, να δηλώσει ότι «η απουσία αυτή, αφενός μεν στερούσε την εφαρμογή ενιαίων και εν πολλοίς κοινών πολιτικών αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων στο χώρο των ΜΜΕ από τα κράτη-μέλη, αφετέρου προσέφερε χώρο για δημιουργία εντυπώσεων, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου σε κράτη-μέλη, όπως αυτές προκαλούνταν από διάφορες εκθέσεις -προερχόμενες εκτός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αδιευκρίνιστης ή και αμφιλεγόμενης μεθοδολογίας».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Κομισιόν ενέκρινε τον νόμο για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, του οποίου οι προβλέψεις «φωτογραφίζουν» την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα, όπως αναγνώρισε η αρμόδια αντιπρόεδρος της ΕΕ για τη Διαφάνεια και τις αξίες, Βέρα Γιούροβα.

Η ίδια την περασμένη Παρασκευή δήλωσε ότι η μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ και το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν δύο στοιχεία που ανάγκασαν την Κομισιόν να προχωρήσει σε αυτή την πρόταση.

Ο Γ. Οικονόμου μιλώντας περί ανέμων και υδάτων σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «για ενεργή συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε επί της ουσίας τις θέσεις μας, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη δυνατή προαγωγή των συμφερόντων και των πολιτικών της χώρας μας, καθώς επίσης και να συζητήσουμε με τους εταίρους μας για την εξεύρεση των τρόπων και των βέλτιστων πρακτικών με τους οποίους θα υλοποιηθεί στην πράξη η πρόταση της Επιτροπής».

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Οικονόμου:

«Η ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει την ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, το νέο σύνολο κανόνων το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που περιλαμβάνει μια νέα Πρόταση Κανονισμού, καθώς και συμπληρωματική Σύσταση προς όλα τα κράτη-μέλη.

Με την πρωτοβουλία-ορόσημο της Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα Μέσα Ενημέρωσης, αναγνωρίζεται ο καίριος ρόλος τους στις δημοκρατικές κοινωνίες, όπως και η προσφορά τους ως θεματοφύλακες του δημοσίου αγαθού της ενημέρωσης, καθώς προτείνονται κοινές διασφαλίσεις σε ενωσιακό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση του πλουραλισμού, της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των μέσων, όσο και για την προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, μετουσιώνοντας σε πράξη πολιτικές προτεραιότητες και πάγιες θέσεις της χώρας μας, τις οποίες η Κυβέρνηση ενστερνίζεται και υπερασπίζεται σθεναρά κατά την εκπροσώπηση της στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο που παρουσίασε η Επιτροπή συντονίζονται με πολλές από τις πρωτοβουλίες για ανεξάρτητα, καινοτόμα και βιώσιμα Μέσα Ενημέρωσης τις οποίες ήδη η ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, προασπίζοντας τον ρόλο τους ως πυλώνες της Δημοκρατίας και θεματοφύλακες του Κράτους Δικαίου, σε μια ανοικτή και διάφανη αγορά που προάγει την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης.

Υπενθυμίζω ότι, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της Κυβέρνησης, αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά και τεκμηριωμένα στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Επίτροπο για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Věra Jourová, κατά τη συζήτησή μας για τις προκλήσεις για την ελευθερία των μέσων στην Ελλάδα, τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλλες.

Ήδη τότε είχα τονίσει ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής και η Αντιπρόεδρος καλωσόρισε την ισχυρή υποστήριξή μας.

Σήμερα λοιπόν, που οι πρωτοβουλίες αυτές είναι πραγματικότητα, επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας καθώς, εκτός όλων των άλλων, το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, έλειπε από το νομικό οπλοστάσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία αυτή, αφενός μεν στερούσε την εφαρμογή ενιαίων και εν πολλοίς κοινών πολιτικών αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων στο χώρο των ΜΜΕ από τα κράτη-μέλη, αφετέρου προσέφερε χώρο για δημιουργία εντυπώσεων, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου σε κράτη-μέλη, όπως αυτές προκαλούνταν από διάφορες εκθέσεις -προερχόμενες εκτός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αδιευκρίνιστης ή και αμφιλεγόμενης μεθοδολογίας. Η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος-μέλος.

Εν κατακλείδι, εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για ενεργή συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε επί της ουσίας τις θέσεις μας, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη δυνατή προαγωγή των συμφερόντων και των πολιτικών της χώρας μας, καθώς επίσης και να συζητήσουμε με τους εταίρους μας για την εξεύρεση των τρόπων και των βέλτιστων πρακτικών με τους οποίους θα υλοποιηθεί στην πράξη η πρόταση της Επιτροπής».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)