to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:15 | 26.08.2018

Πολιτική

Η κυβέρνηση επιταχύνει, η ΝΔ «μένει μνημόνιο»

Έρμαιο της ακροδεξιάς ομάδας Σαμαρά - Γεωργιάδη η αξιωματική αντιπολίτευση που απλά αναμασά τις αντικοινωνικές της θέσεις, την ώρα που αποκρυσταλλώνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για μία πιο δίκαιη “επόμενη ημέρα”


Καθώς πλησιάζει η πρώτη μεταμνημνονιακή ΔΕΘ, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ “φουλάρουν” τις μηχανές, αρχή γενομένης από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να αξιοποιήσουν το πεδίο ελευθερίας που υπάρχει μετά την 21η Αγούστου.

Προτεραιότητα, όπως ξεκαθάρισε ο Δημ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, να υλοποιηθούν άμεσα “πολιτικές ρύθμισης της αγοράς εργασίας, στήριξης του κοινωνικού κράτους, ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων”.

Το περίγραμμα μερικών εξ’ αυτών δίνει η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου: σε μία ιδιαίτερα αναλυτική συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφει τα επόμενα βήματα για την πλήρη επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όπως και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, με κοινό «δια ταύτα» το γεγονός ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους» (διαβάστε αναλυτικά). 

Οι πρωτοβουλίες αυτές, που θα συγκεκριμενοποιηθούν από τον Αλ. Τσίπρα το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι αφήνουν χωρίς συνεκτική ανάλυση για τη συγκυρία την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πόνταρε στην αποτυχία της κυβέρνησης και τελικά έχει μείνει να καταστροφολογεί, αρνούμενη την πραγματικότητα. 

Και όταν επιχειρεί να ψελλίσει κάτι πέρα από τα περί “τετάρτου μνημονίου”, είτε παρασύρεται σε εμφυλιοπολεμικού τύπου κραυγές, με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και των “ισαποστασιτών” του Κινήματος Αλλαγής, είτε θυμίζει το πραγματικό της πολιτικό και οικονομικό της σχέδιο: απολύσεις, μειώσεις μισθών, ιδιωτική ασφάλιση και απορρύθμιση. 

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέφερε την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα επαναλαμβάνοντας στην εφημερίδα “Τα Νέα” τη “δέσμευσή” του για “άμεση κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου”.

Πριν λίγο καιρό, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ (29/05/2018) ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε «για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων» όπου «το κλειδί είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Ο κ. Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, πριν λίγες μέρες δήλωνε σε συνέντευξή του (Insurance World 13/08/2018) ότι «συνταξιοδοτικό χωρίς ιδιωτική ασφάλιση δεν υπάρχει» και περιέγραψε τα βήματα ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης από τη ΝΔ. Υπερηφανεύτηκε μάλιστα που «στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οι σύνεδροι ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικού παρόχου ασφάλισης και υγείας, σε ποσοστό 63,7%».

Ο κ. Σταϊκούρας, τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, υποσχέθηκε πρόσφατα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (7/6/2018) ένα ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της ιδιωτικής ασφάλισης.

“Τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη συνεπάγονται την επιστροφή του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, αναξιοπιστίας και ελλειμμάτων, με παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης για τους λίγους”, όπως κατέδειξε με ανακοίνωσή της η υπουργός Εργασίας

Η ΝΔ είναι υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης και αυτό δεν είναι είδηση. Δεν μπορεί όμως να γίνει αντιληπτό τι μπορεί να εξυπηρετεί σήμερα μία τέτοια ατζέντα, την ώρα που η κοινωνία απαιτεί την αντιστροφή των πολιτικών λιτότητας. 

Φαίνεται ότι η ένδεια στην παραγωγή πολιτικής οδηγεί τη ΝΔ σε πολιτικό αδιέξοδο και σε αναμάσημα των γνωστών της αντικοινωνικών θέσεων. 

Όμως, οι ταλαιπωρημένοι στα χρόνια των μνημονίων πολίτες επιζητούν τα πρώτα δείγματα ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα δημιουργήσει θέσεις σταθερής, ποιοτικής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας. Σε αυτούς θα κληθεί να δώσει εξετάσεις η κυβέρνηση και όχι στα συγκροτήματα του Τύπου και τα κάθε λογής “ζόμπι” του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)